Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 20
Tym razem mam dla Was szybkie pączuszki na bazie twarogu (bez dodatku drożdży). Ostatnio bardzo doskwiera mi nadmiar obowiązków zawodowo-naukowych (no ale cóż, na własne życzenie), dlatego bardzo mile widziane są przeze mnie takie właśnie proste, szybkie i pyszne słodkości.
Pączuszki robi się naprawdę ekspresowo i prosto, ale najważniejsze, że przy tym doskonale smakują. Wychodzą mięciutkie, pulchne i długo zachowują świeżość. W smaku nieco przypominają oponki, ale jednak to trochę inna „bajka”. Zresztą spróbujcie sami i oceńcie. :) Polecam! Przepis z „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego” autorstwa E. Gontarskiej.
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| twarogu | |
| cukru | |
| gęstej kwaśnej śmietany | |
| jajka | |
| mąki pszennej | |
| sody oczyszczonej (płaskie łyżeczki) | |
| spirytusu | |
| cukru z prawdziwą wanilią |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| cukru pudru do oprószenia |
Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.
W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)