Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
szaroltka%20na%20waniliowym%20kruchym%20spodzie%20pod%20bezowa%20pierzynka_9.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • Mus jabłkowy:

    Ilość Składnik
    antonówek
    cukru
    cynamonu
    goździków
    szczypta kardamonu
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru pudru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja nie dodawałam)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy (u mnie o śr. 22 cm, ja tym razem wykładałam ciastem tylko dno tortownicy). Piec ok. 12 minut w temp. 180°C.

Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki. Poddusić kilka minut z cukrem i przyprawami do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i poddusić jeszcze 1-2 minuty. Zestawić z ognia.

Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nie masę jabłeczną. Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już całkowicie sztywna dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, co ok 1-2 minuty, ubić na sztywną lśniącą pianę. Masę bezową wyłożyć na wierzch ciasta. Całość podpiec około 40 minut w temp. 180°C (beza powinna być złota i chrupiąca z wierzchu). Studzić w tortownicy.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 10

Dziś mam dla Was szarlotkę. Dla mnie szarlotka (przez niektórych zwana jabłecznikiem) jest jednym z tych ciast, które przywołują mnóstwo wspomnień i zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem. Szarlotka gościła na naszym stole często, moja mama robiła ją zawsze w ten sam sposób i zawsze była pyszna. Zresztą nadal od czasu do czasu robi. :) Ja z racji, że nie lubię się ograniczać i wolę eksperymentować zrobiłam moja wariację tej maminej szarlotki, wykorzystałam swój sprawdzony spód na ciasto kruche (tak wiem do kruchego nie dodaje się proszku, ale nie zmienia to faktu, iż uważam, że jest bardziej kruche niż półkruche, choćby dlatego, ze nie dodaję do niego śmietany, nie zmieniam też proporcji tłuszczu do mąki, a ta przy cieście półkruchym powinna być zupełnie inna). Spód tworzy więc ciasto kruche z dodatkiem odrobiny proszku. :)

Ciasto wspaniale pachnie wanilią (nie warto rezygnować tu z pasty lub laski wanilii, bo po dodaniu aromatu lub cukru wanilinowego efekt na pewno nie będzie już tak spektakularny. :)

Masa to tradycyjna aromatyczna masa z antonówek z dodatkiem cynamonu, goździków i kardamonu. Całość przykryta bezową kołderką. Chciałoby się rzec… klasyka, ale jaka pyszna. :) Bardzo Wam polecam!

Przepis własny.

szaroltka%20na%20waniliowym%20kruchym%20spodzie%20pod%20bezowa%20pierzynka_6.JPG szaroltka%20na%20waniliowym%20kruchym%20spodzie%20pod%20bezowa%20pierzynka_3.JPG szaroltka%20na%20waniliowym%20kruchym%20spodzie%20pod%20bezowa%20pierzynka_5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2013-02-14 16:00:36

    Moja ulubiona, robiłam ją już chyba sto razy...najlepsza na drugi dzień, ciasto jest jeszcze bardziej chrupkie! pycha

    Twój komentarz
  • Iffonka Iffonka
    2012-11-12 14:51:49

    Wyszło przepyszne!!! Rodzinka schrupała szarlotkę w mig :) z pewnością zagości na naszym stole jeszcze nie raz nie dwa :) pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Leon Leon
    2012-10-25 10:05:08

    Bardzo fajne to ciacho, świetne przełamanie smaków, wanilia fajnie skomponowała się z cynamonem i musem z jabłek. Będziemy powtarzać.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-11 13:55:25

    @Tynka14 - u mnie wystarcza dokładne odparowanie wody z jabłek i dodanie 2 łyżek mąki ziemniaczanej (mogą być czubate), ale to jest już w składnikach, więc zapewne Pani ją dodała... można dodać do gotujących się jabłek zamiast mąki 1 budyń np. waniliowy - nie zmieni to mocno smaku, a konsystencja będzie ciut bardziej zwarta. Można też dodać ze 2-3 łyżki żelatyny rozpszczonej w ciepłej wodzie (trzeba dokładnie wymieszać z musem, zeby nie było grudek).

    Twój komentarz
  • Tynka14 Tynka14
    2012-10-11 12:03:29

    Witam,zrobiłam ciasto, niestety wyszło mi tak pięknie "zbite" jak Pani. Jak mogę uzyskać tak spójną masę jabłkową? Pozdrawiam! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-07 22:01:52

    @Lilu - beza powinna być na zewnątrz chrupiąca, a tylko w środku lekko ciagnąca, taka piankowata, jeżeli wierzch nie jest chrupiacy można po upieczeniu ciasta zostawić je jeszcze na ok. pół godzinki w piekarniku z temperaturą 80 stopni C i uchylonyumi drzwiczkami, wtedy beza powinna się podsuszyć.

    Twój komentarz
  • Lilu Lilu
    2012-10-07 07:49:39

    Ciasto robiłam już dwukrotnie, jest pyszne, ale beza mi nie wychodzi... Czy ona ma być taka krucha, jak typowo beza, czy właśnie ma być lekko piankowa? Bo nie wiem, co robię nie tak..:(((

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-03 14:52:48

    @Lilu - oczywiście po nałożeniu bezy trzeba całość podpiec. :) Już dodałam w przepisie. Kopiwałam tekst przepisu z worda i chyba ostatnie dwa zdanie pominęłam. :)) Dzieki serdeczne za czujność! :)

    Twój komentarz
  • Lilu Lilu
    2012-09-03 08:41:23

    A tej bezy to nie pieczesz...? Chyba tego jednego szczegółu w przepisie brakuje;>

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-08-31 20:53:17

    Kasiu jest cudowna!!!! Obłędnie wygląda... i ta beza..... Piękna jest i koniecznie musze ją zrobić :) Pozdrawiam Cię cieplutko :)

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2012-08-31 09:03:22

    Super wygląda! Ja też zamierzam dzisiaj wypróbować

    Twój komentarz
  • beetle beetle
    2012-08-30 21:30:41

    Witaj! Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:)http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.htmlPozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Aleksandra Aleksandra
    2012-08-30 16:59:17

    dzisiaj ją zrobię :)

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-08-30 11:29:02

    Wspaniale się prezentuje. Szarlotka to moje ulubione ciasto:)

    Twój komentarz
  • ola in the kitchen ola in the kitchen
    2012-08-30 10:11:06

    Pyszności :]

    Twój komentarz
  • Brenia Brenia
    2012-08-30 07:35:09

    Jedno z najlepszych ciast jakie istnieją :)

    Twój komentarz
  • Świat pachnie szarlotką Świat pachnie szarlotką
    2012-08-30 07:22:37

    Pychotka! Szarlotki nigdy dość! :-)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-08-30 06:32:38

    No i doczekałam się na nową szarlotkę;) W dodatku na moim ulubionym cieście kruchym z tego bloga. Z tymi bezikami wygląda uroczo, choć ja szarlotki preferuje bez bez;))) czyli klasyczne, ale każda wariacja mile widziana. Zastanawiam się Kasiu jak Ci się udało utrzymać te 2kg jabłek w "ryzach"? że się tak wyrażę;) Moje antonówki mimo dodania mąki ziemniaczanej rozjeżdżały się przy krojeniu...eh!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-08-30 06:06:34

    Kochana szarlotka to jak dla mnie najlepsze z ciast ...i to prawda, że przywołuje wspomnienia:) ...bo nasze Mamy i Babcie były mistrzyniami w jej przygotowaniu:) ... ta pod bezową czapeczką podoba mi się bardzo, robiłam coś podobnego jakiś czas temu:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-08-30 04:45:13

    Jedno z najlepszych ciast pod słońcem! Uwielbiam szarlotkę, koniecznie z dużą ilościa cynamonu. Mniam,przepięknie Twoja wygląda. Kusisz Kasiu ;)POzdrawiam!

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-08-29 22:43:12

    aaaa!aaale rozkosz ;]

    Twój komentarz

Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką

Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Dziś mam dla Was szarlotkę. Dla mnie szarlotka (przez niektórych zwana jabłecznikiem) jest jednym z tych ciast, które przywołują mnóstwo wspomnień i zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem. Szarlotka gościła na naszym stole często, moja mama robiła ją zawsze w ten sam sposób i zawsze była pyszna. Zresztą nadal od czasu do czasu robi. :) Ja z racji, że nie lubię się ograniczać i wolę eksperymentować zrobiłam moja wariację tej maminej szarlotki, wykorzystałam swój sprawdzony spód na ciasto kruche (tak wiem do kruchego nie dodaje się proszku, ale nie zmienia to faktu, iż uważam, że jest bardziej kruche niż półkruche, choćby dlatego, ze nie dodaję do niego śmietany, nie zmieniam też proporcji tłuszczu do mąki, a ta przy cieście półkruchym powinna być zupełnie inna). Spód tworzy więc ciasto kruche z dodatkiem odrobiny proszku. :)

Ciasto wspaniale pachnie wanilią (nie warto rezygnować tu z pasty lub laski wanilii, bo po dodaniu aromatu lub cukru wanilinowego efekt na pewno nie będzie już tak spektakularny. :)

Masa to tradycyjna aromatyczna masa z antonówek z dodatkiem cynamonu, goździków i kardamonu. Całość przykryta bezową kołderką. Chciałoby się rzec… klasyka, ale jaka pyszna. :) Bardzo Wam polecam!

Przepis własny.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • Mus jabłkowy:

    Ilość Składnik
    antonówek
    cukru
    cynamonu
    goździków
    szczypta kardamonu
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru pudru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja nie dodawałam)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy (u mnie o śr. 22 cm, ja tym razem wykładałam ciastem tylko dno tortownicy). Piec ok. 12 minut w temp. 180°C.

Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki. Poddusić kilka minut z cukrem i przyprawami do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i poddusić jeszcze 1-2 minuty. Zestawić z ognia.

Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nie masę jabłeczną. Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już całkowicie sztywna dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, co ok 1-2 minuty, ubić na sztywną lśniącą pianę. Masę bezową wyłożyć na wierzch ciasta. Całość podpiec około 40 minut w temp. 180°C (beza powinna być złota i chrupiąca z wierzchu). Studzić w tortownicy.

Smacznego :)