Sernik karmelowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_3774.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek digestive w mlecznejczekoladzie
    solonych orzeszków ziemnych, zmielonych
    miękkiego masła
  • Sos karmelowy:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    śmietany kremówki
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonegotrzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
    śmietany kremówki, nieubitej
    aromat karmelowy (opcjonalnie)
  • Polewa karmelowa:

    Ilość Składnik
    solonych orzeszków ziemnych
    śmietany kremówki
    brązowego cukru

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać orzeszki, miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm (ja robiłam w tortownicy o śr.24 cm, dlatego wyszedł niższy) wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Sos:

Przygotować sos karmelowy – do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści i sos nieco zgęstnieje. Nie mieszać zbyt dużo, bo cukier się skarmelizuje. Odstawić na bok. 

Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i sos karmelowy. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić wpiekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować karmelową polewą, przyrządzoną tak jak sos karmelowy, posypać obficie solonymi orzeszkami (można też użyć orzechów niesolonych i oprószyć je solą morską).

Smacznego :)

*wszystkie składniki na masę serową powinny być wtemperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Tym razem coś dla miłośników karmelu i serników. Ja przyznaje się bez bicia, że wielką fanką sosów i kremów karmelowych do tej pory nie byłam, ale sernik smakował mi do tego stopnia, że zaczynam już myśleć co karmelowego jeszcze przyrządzę w najbliższym czasie.

Trzeba zdecydowanie powiedzieć, sernik jest mocno karmelowyi ze względu na słodkość nie da się go dużo zjeść na raz, ale z uwagi na kalorie to akurat korzystne. ;) Aczkolwiek słodkość została przełamana solonymi orzeszkami ziemnymi wykorzystanymi w spodzie i jako wierzch sernika. Wierzchnia warstwa w połączeniu z sosem karmelowym stanowi bardzo smaczne, nieco snickersowe połączenie. :)

Sernik jest mocno kremowy, jedwabisty dość ciężki, zdecydowanie nie jest to puszysty, piankowy sernik, ale nie jest też tak ciezki jak klasyczny krakowski, my takie jedwabisto-kremowe lubimy najbardziej. :) Bardzo polecam, nie tylko fanom karmelu. Przepis własny.

IMG_3770.JPG IMG_3775.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Magda2459 Magda2459
    2012-07-04 06:06:32

    Dziękuje ślicznie za odpowiedź. Wczoraj spędziłam kilka godzin na Pani blogu,ogladając, spisując przepisy, tak pięknie i smacznie to wszystko wygląda!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-03 18:50:53

    @Magda2459 - tak oczywiście chodzi o 3/4 szklanki cukru. Zaraz dodam w przepisie. :)

    Twój komentarz
  • Magda2459 Magda2459
    2012-07-03 17:44:53

    W przepisie na polewe karmelową 3/4 szklanki cuku?

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-04-02 16:49:56

    Nie lubić sosu karmelowego..? Toż to grzech by był!:D

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-04-02 16:49:56

    Nie lubić sosu karmelowego..? Toż to grzech by był!:D

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-17 16:52:48

    karmel i sól ...mi już nic wiecej do szczęścia nie trzeba:)

    Twój komentarz
  • martex.82 martex.82
    2012-03-17 15:39:58

    wow, ale pyszności, a to zdjęcie ze spływającym sosem karmelowym normalnie przyprawia o ślinotok

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2012-03-17 13:59:31

    oo podoba mi sie zarówno masa serowa i ta spływająca polewa :)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-03-16 20:06:05

    Wspaniałe połączenie, wspaniałe smaki! świetny przepis!

    Twój komentarz
  • Olciaky vel Olcik Olciaky vel Olcik
    2012-03-16 18:18:49

    znam go! on jest przepyyyszny!

    Twój komentarz
  • kornik kornik
    2012-03-16 14:22:21

    Ale pysznie! kocham karmel, połączenie z sernikiem wydaje się być idealne:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-16 13:58:30

    Doskonały! Moje ukochane smaki, bo ja karmel to mogę ze słoiczka wyjadać!:) mniamm!!

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-03-16 13:33:38

    wyśmienite połączenie! ten karmel...

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2012-03-16 13:08:49

    obłędny! Nie pogardziłabym kawałeczkiem :)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-03-16 12:32:41

    Zaraz sie rzuce na monitor :) Wyglada oblednie. I ten sos...bajka :)

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2012-03-16 11:46:43

    Ten karmel wygląda tak smakowicie, że mam ochotę wyciągnąć kawałek ciasta przez monitor:)

    Twój komentarz
  • Dorotas30 Dorotas30
    2012-03-16 11:09:48

    wygląda nieziemsko!!!

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-03-16 09:52:08

    To nie sernik, to dzieło kulinarnej sztuki;)

    Twój komentarz
  • kocie-smaki kocie-smaki
    2012-03-16 08:56:02

    i precz z kaloriami, przy takim serniku rozpływam się :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-03-16 08:30:50

    O, to cos dla mnie, bo ja karmel uwielbiam i moglabym wyjadac go lyzeczka. Podoba mi sie ta lekko slonawa polewa! Zapisuje do zrobienia - teraz tylko czekac na okazje :)

    Twój komentarz
  • Margarytka Margarytka
    2012-03-16 07:23:01

    A ja wszystko, co karmelowe i krówkowe lubię :-) Ten serniczek jak najbardziej byłby w kręgu moich zainteresować... niedawno piekłam całkiem podobny :-) Pycha.

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-03-16 07:06:45

    Pyszne połączenie;) Zjadłabym takiego sernika;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-16 05:53:15

    Wspaniale wygląda. Kolejny pyszny serniczek u Ciebie. Ten z krówkami jest przepyszny, a z karmelem na pewno także :)

    Pozdrowienia ślę:)

    Twój komentarz

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Tym razem coś dla miłośników karmelu i serników. Ja przyznaje się bez bicia, że wielką fanką sosów i kremów karmelowych do tej pory nie byłam, ale sernik smakował mi do tego stopnia, że zaczynam już myśleć co karmelowego jeszcze przyrządzę w najbliższym czasie.

Trzeba zdecydowanie powiedzieć, sernik jest mocno karmelowyi ze względu na słodkość nie da się go dużo zjeść na raz, ale z uwagi na kalorie to akurat korzystne. ;) Aczkolwiek słodkość została przełamana solonymi orzeszkami ziemnymi wykorzystanymi w spodzie i jako wierzch sernika. Wierzchnia warstwa w połączeniu z sosem karmelowym stanowi bardzo smaczne, nieco snickersowe połączenie. :)

Sernik jest mocno kremowy, jedwabisty dość ciężki, zdecydowanie nie jest to puszysty, piankowy sernik, ale nie jest też tak ciezki jak klasyczny krakowski, my takie jedwabisto-kremowe lubimy najbardziej. :) Bardzo polecam, nie tylko fanom karmelu. Przepis własny.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek digestive w mlecznejczekoladzie
    solonych orzeszków ziemnych, zmielonych
    miękkiego masła
  • Sos karmelowy:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    śmietany kremówki
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonegotrzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
    śmietany kremówki, nieubitej
    aromat karmelowy (opcjonalnie)
  • Polewa karmelowa:

    Ilość Składnik
    solonych orzeszków ziemnych
    śmietany kremówki
    brązowego cukru

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać orzeszki, miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm (ja robiłam w tortownicy o śr.24 cm, dlatego wyszedł niższy) wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Sos:

Przygotować sos karmelowy – do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści i sos nieco zgęstnieje. Nie mieszać zbyt dużo, bo cukier się skarmelizuje. Odstawić na bok. 

Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i sos karmelowy. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić wpiekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować karmelową polewą, przyrządzoną tak jak sos karmelowy, posypać obficie solonymi orzeszkami (można też użyć orzechów niesolonych i oprószyć je solą morską).

Smacznego :)

*wszystkie składniki na masę serową powinny być wtemperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem