Czekoladowe muffinki z karmelową wkładką i kremem czekoladowym

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babeczki_walentynkow_8.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    kakao
    mleka
    oleju
    ekstraktu z wanilii
    gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
    średnie jajko
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych do zapiekania
    miękkich karmelków lub innych cukierków karmelowych lub toffi
  • Krem maślano- czekoladowy:

    Ilość Składnik
    200 g masła
    mleka
    kakao
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    150 g masy cukrowej lub marcepanowej (domowej lub kupnej)
    kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika w żelu

Sposób przygotowania

Ciasto muffinkowe:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Składnik suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Składniki z obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać.
Papilotki na muffinki wypełnić w 1/2 wysokości zrobić niewielkie wgłębienie i włożyć do każdego po 1 kawałku cukierka karmelowego lub toffi. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec 20-25 minut w zależności od wysokości muffinek ( najlepiej sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Studzić na kratce.
Czapeczki muffinek odciąć, odłożyć na bok lub po prostu dać bliskim do skonsumowania w ramach testowania smaku. ;)
Krem maślano czekoladowy:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać kakao i mleko, zmiksować, dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować (aż masa nabierze puszystości). Krem wyłożyć na wierzch każdej babeczki. Odstawić.
Dekoracja:
Masę cukrową zabarwić na czerwono lub różowo, rozwałkować na grubość około 3-5 mm, wyciąć serduszka. Przełożyć na pergamin i nieco podsuszyć w ciepłym miejscu (najlepiej ze 2-3 godziny, ale nie jest to konieczne). Serduszka ułożyż na wierzchu każdej babeczki.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Pierwsza z propozycji Walentynkowych. Tak sobie myślę, że prościej już się chyba nie da.  No chyba, że podamy czekoladę na gorąco albo czekoladowe fondue. ;)

Muffinki czekoladowe z karmelową niespodzianka w środku, nakryte kołderką kremu czekoladowego. A do tego wszystkiego niezbędna dekoracja w postaci cukrowego lub marcepanowego serduszka. Prosto, szybko, dość efektowanie i smacznie. :) Nawet jeśli ozdabianie serduszkami wydaje nam się infantylne lub kiczowate, to przecież w ten jeden dzień w roku możemy sobie pozwolić na odrobinę kiczu. ;) A jeśli bardzo się upieracie przy wersji minimalistyczne „zero serduszek” i tym podobnych symboli to zawsze można je po prostu pominąć. Roztopiona czekolada wspaniale współgra z roztopionym ciągnącym karmelem i na dobrą sprawę nie ma konieczności by to dodatkowo upiększać, sam smak wynagrodzi Wam minimalizm. ;) Decyzję, co do ozdabiania pozostawiam oczywiście Wam ;), a same muffinki - niezależnie czy w wersji minimalistyczne czy tej nieco bogatszej - bardzo polecam. :)

Takie czekoladowe muffiny mogą stanowić smaczne rozpoczęcie lub „zakończenie” miłego Walentynkowego wieczoru. ;) Ale nie zapomnijcie też o jakimś fajnym walentynkowym prezencie dla naszej połówki , mnie się to kiedyś zdarzyło. ;) Od tamtej pory pilnuję, by w porę znaleźć odpowiedni prezent dla Ukochanego, a że na ogół nie mam czasu na wędrówki po sklepach stacjonarnych wybieram te internetowe.

Niedawno znalazłam bardzo ciekawą stronę www.cuponation.pl, która informuje nas o aktualnych promocjach w różnych sklepach internetowych. Naprawdę bardzo wartościowy portal. A jeśli podobnie jak mi zdarza Wam się zapomnieć o prezencie lub macie z tym kłopot podpowiem Wam, że tutaj znajdziecie fajne promocje na gadżety Walentynkowe. Ale już Was nie zanudzam, bo w końcu lepiej znam się na wypiekach. ;)

babeczki_walentynkowe_4.JPG babeczki_walentynkowe_3.JPG babeczki_walentynkowe_5.JPG babeczki_walentynkowe_7.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2013-02-11 18:55:05

    Bardzo mi się podobają te muffiny, a serduszka są wprost urocze - zgadzam się z Tobą w zupełności, raz w roku można zaszaleć ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-09 22:31:58

    @Catherine - Kasiu kupowałam już jakis czas temu na allegro. :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-02-09 21:37:40

    Jakie ładne te papierowe mini pudełeczka (papilotki) w truskawki.... Wyglądają uroczo;) Dosłownie jak małe Walentynkowe słodkie prezenciki!Kasiu - Gdzie takie cudeńka znaleźć?Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-09 21:09:29

    Jakie śliczne, urocze i słodko-walentynkowe muffiny ! Kasiu, cudne !Ściskam:*

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2013-02-08 22:54:14

    cudownie wyglądają :)

    Twój komentarz

Czekoladowe muffinki z karmelową wkładką i kremem czekoladowym

Czekoladowe muffinki z karmelową wkładką i kremem czekoladowym

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Pierwsza z propozycji Walentynkowych. Tak sobie myślę, że prościej już się chyba nie da.  No chyba, że podamy czekoladę na gorąco albo czekoladowe fondue. ;)

Muffinki czekoladowe z karmelową niespodzianka w środku, nakryte kołderką kremu czekoladowego. A do tego wszystkiego niezbędna dekoracja w postaci cukrowego lub marcepanowego serduszka. Prosto, szybko, dość efektowanie i smacznie. :) Nawet jeśli ozdabianie serduszkami wydaje nam się infantylne lub kiczowate, to przecież w ten jeden dzień w roku możemy sobie pozwolić na odrobinę kiczu. ;) A jeśli bardzo się upieracie przy wersji minimalistyczne „zero serduszek” i tym podobnych symboli to zawsze można je po prostu pominąć. Roztopiona czekolada wspaniale współgra z roztopionym ciągnącym karmelem i na dobrą sprawę nie ma konieczności by to dodatkowo upiększać, sam smak wynagrodzi Wam minimalizm. ;) Decyzję, co do ozdabiania pozostawiam oczywiście Wam ;), a same muffinki - niezależnie czy w wersji minimalistyczne czy tej nieco bogatszej - bardzo polecam. :)

Takie czekoladowe muffiny mogą stanowić smaczne rozpoczęcie lub „zakończenie” miłego Walentynkowego wieczoru. ;) Ale nie zapomnijcie też o jakimś fajnym walentynkowym prezencie dla naszej połówki , mnie się to kiedyś zdarzyło. ;) Od tamtej pory pilnuję, by w porę znaleźć odpowiedni prezent dla Ukochanego, a że na ogół nie mam czasu na wędrówki po sklepach stacjonarnych wybieram te internetowe.

Niedawno znalazłam bardzo ciekawą stronę www.cuponation.pl, która informuje nas o aktualnych promocjach w różnych sklepach internetowych. Naprawdę bardzo wartościowy portal. A jeśli podobnie jak mi zdarza Wam się zapomnieć o prezencie lub macie z tym kłopot podpowiem Wam, że tutaj znajdziecie fajne promocje na gadżety Walentynkowe. Ale już Was nie zanudzam, bo w końcu lepiej znam się na wypiekach. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    kakao
    mleka
    oleju
    ekstraktu z wanilii
    gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
    średnie jajko
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych do zapiekania
    miękkich karmelków lub innych cukierków karmelowych lub toffi
  • Krem maślano- czekoladowy:

    Ilość Składnik
    200 g masła
    mleka
    kakao
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    150 g masy cukrowej lub marcepanowej (domowej lub kupnej)
    kilka kropel czerwonego lub różowego barwnika w żelu

Sposób przygotowania

Ciasto muffinkowe:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Składnik suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Składniki z obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać.
Papilotki na muffinki wypełnić w 1/2 wysokości zrobić niewielkie wgłębienie i włożyć do każdego po 1 kawałku cukierka karmelowego lub toffi. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec 20-25 minut w zależności od wysokości muffinek ( najlepiej sprawdzić stan upieczenia patyczkiem). Studzić na kratce.
Czapeczki muffinek odciąć, odłożyć na bok lub po prostu dać bliskim do skonsumowania w ramach testowania smaku. ;)
Krem maślano czekoladowy:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać kakao i mleko, zmiksować, dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować (aż masa nabierze puszystości). Krem wyłożyć na wierzch każdej babeczki. Odstawić.
Dekoracja:
Masę cukrową zabarwić na czerwono lub różowo, rozwałkować na grubość około 3-5 mm, wyciąć serduszka. Przełożyć na pergamin i nieco podsuszyć w ciepłym miejscu (najlepiej ze 2-3 godziny, ale nie jest to konieczne). Serduszka ułożyż na wierzchu każdej babeczki.

Smacznego :)