Lekkie jak puch muffiny z rabarbarem

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
muffiny%20z%20rabarbarem2.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masła
    jajka
    cukru pudru
    cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
    mleka
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    brązowego cukru trzcinowego
    cynamonu
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło utrzeć na puch mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy, miksować aż masa będzie puszysta. Dodać jajka i dokładnie ubić. Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Ciast przełożyć do foremki.

Składniki na kruszonkę połączyć (masło można roztopić) i palcami uformować kruszonkę.

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem. Ułożyć na ciasto w foremce, lekko wciskając w ciasto. Posypać przygotowaną kruszonką.

Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut, aż wierzchy będą złociste.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 13

Muszę przyznać, ze zakochałam się w tych muffinach… Wyjątkowo puszyste, delikatne, po prostu pyszne… jedne z lepszych jakie jadłam. A od muffinek oczekuję naprawdę dużo. ;) Szczerze polecam wypróbować, przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a efekt naprawdę robi wrażenie. :) Przepis Bajaderki z forum cincin. Zmieniłam tylko mąkę na torową i odrobinę proporcje na kruszonkę.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Lekkie jak puch muffiny z rabarbarem

Lekkie jak puch muffiny z rabarbarem

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Opis

Muszę przyznać, ze zakochałam się w tych muffinach… Wyjątkowo puszyste, delikatne, po prostu pyszne… jedne z lepszych jakie jadłam. A od muffinek oczekuję naprawdę dużo. ;) Szczerze polecam wypróbować, przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a efekt naprawdę robi wrażenie. :) Przepis Bajaderki z forum cincin. Zmieniłam tylko mąkę na torową i odrobinę proporcje na kruszonkę.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masła
    jajka
    cukru pudru
    cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
    mleka
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    brązowego cukru trzcinowego
    cynamonu
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło utrzeć na puch mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy, miksować aż masa będzie puszysta. Dodać jajka i dokładnie ubić. Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Ciast przełożyć do foremki.

Składniki na kruszonkę połączyć (masło można roztopić) i palcami uformować kruszonkę.

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem. Ułożyć na ciasto w foremce, lekko wciskając w ciasto. Posypać przygotowaną kruszonką.

Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut, aż wierzchy będą złociste.

Smacznego :)