Tiramisu - najlepsze

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
Tiramisu_najlepsze_11.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x24 cm

  • Ilość Składnik
    niedużych jajek (rozmiar M)
    cukru
    500 g serka mascarpone, najlepiej oryginalnego włoskiego, nie polecam Piątnicy
    ekstraktu lub pasty z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
    300 g podłużnych biszkoptów, najlepiej przeznaczonych do tiramisu (nie rozmiękają tak szybko jak zwykłe)
    mocnej kawy espresso
    likieru Amaretto

Sposób przygotowania

Zaparzyć kawę espresso, przestudzić. Przelać do naczynia, w którym wygodnie będzie można maczać biszkopty, dodać Amaretto, wymieszać.

Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na bardzo puszystą masę (do białości). Dodać serek mascarpone i ekstrakt/pastę lub miąższ wyskrobany z wanilii, delikatnie wymieszać, ja to robię robotem, na wolnych obrotach.

Białka ubić na sztywno (można ubić 3 białka*,  jeśli zależy Wam by tiramisu było bardziej zwarte) pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać łyżkę cukru, dalej ubijać jeszcze 30-60 sekund, aż piana wyraźnie zgęstnieje. Dodajemy do masy z serka i żółtek, delikatnie mieszamy.

Biszkopty moczymy w kawie (powinny być całe dobrze nasączone, ale nie rozmięknięte). Układamy warstwę biszkoptów na dole naczynia o wymiarach ok. 24 x 20 cm, Wykładamy połowę masy, na wierzch następną nasączona warstwę biszkoptów i na wierzch resztę masy. Oprószyć kakao, wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc.

Smacznego :)

* Pozostawione białka można zamrozić, a później wykorzystać np. do kokosanek, ciasteczek Brunsli lub kokosowego jabłecznika.

Tiramisu - najlepsze

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8

Najlepsze jakie jadłam – w ramach ścisłości. :) A jadłam ich wiele. :) Ale nie wykluczam, że kiedyś zjem gdzieś jeszcze lepsze. :)

Nie wiem jak to się stało, ale do tej pory nie było jeszcze na blogu przepisu na klasyczne tiramisu, można było tu znaleźć przepisy na różne jego wariacje (wersja czekoladowa dla dzieci, wersja z malinami), ale o klasycznym zapomniałam. :) 

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zasłynął na całym świecie. Słowo „tiramisu” przetłumaczone dosłownie z języka włoskiego, oznacza „podnieś mnie na duchu”, „popraw mój nastrój”. :)

Każda włoska kawiarnia ma swój własny przepis na ten deser, podobnie jak każda włoska gospodyni. Jedni uważają, że tiramisu robi się wyłącznie na żółtkach. Inni, że obowiązkowo muszą być dodane również ubite białka, które nadają lekkości deserowi. Są wersje słodsze i miej słodkie, bardziej lub mniej kawowe, z dodatkiem likieru Amaretto, wina Marsala lub likieru Kahlua.

Do nas najbardziej przemawia wersja delikatna i puszysta, czyli z dodatkiem ubitych białek, koniecznie z espresso i Amaretto. Bardzo Wam polecam!

Przepis podał mi po wielu prośbach zaprzyjaźniony szef kuchni jednej z warszawskich kawiarni, w której podają - moim zdaniem - najlepsze tiramisu. :) Proporcje zmieniłam oczywiscie na odpowiednie do domowych możliwosci konsumpcyjnych (nie mam w domu pułku wojska). ;)

Tiramisu_najlepsze_111.jpg

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2016-11-25 22:05:04

    Witam,mam pytanie-w przepisie jest "tylko" ok 50g cukru, we wszystkich innym mi znanym na 500 g serka jest 130-160g cukru. Czy 4 łyżki na cały deser to nie za mało? Dziękuje za dokładnie wyjaśniony przepis:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-30 14:53:47

      Zapewniam, ze wystarczy. :) Choć oczywiscie można dosłodzić wg swojego uznania. :)

      Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2016-06-13 19:56:57

    Moje tiramisu właśnie się chłodzi ale zapowiada się mega smaczne.Nie omieszkałam spróbować masy jest przepyszna,konsystencja ok. Myślę ,że całkiem dobrze będzie się kroić.A do przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz Dziękuję

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2016-03-26 21:57:03

    Przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2016-03-21 16:26:07

    Witam :) planuję zrobić to Tiramisu w piątek wieczorem. Czy może stać w lodówce do poniedziałku czy to za długo?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-22 13:54:39

      Trochę za długo. Lepiej zrobić w sobotę wieczorem. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Asia Asia
        2016-03-28 19:16:33

        Dziękuję za odpowiedź! :) Tiramisu wyszło przepyszne pomimo moich obaw bo robiłam z mascarpone Piątnicy .

        Bardzo przyjemna strona, będę zaglądać tu częściej ;)

        Twój komentarz
  • Mario70 Mario70
    2016-02-03 20:42:46

    Ważna sprawa kawa do moczenia biszkoptów powinna być zimna....pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2015-06-17 12:27:35

    Dziekuje za przepis korzystalam wiele razy i dzis siegam po niego ponownie. Komentarze jakie tu sa mnie zaskakuja ludzie tu jest przepis na wloskie tiramisu jak nie wiecie co to jest to poprostu nie komentujecie.

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-05-29 21:20:32

    Obawiałam się tych jajek, ale nie jak większość salmonelli ale tego, że posmak jajek będzie czuć w deserze. Nic takiego nie miało miejsca, wyszło pysznie! Polecam. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2015-05-26 14:13:12

    Świetne ! Polecam gorąco.

    Twój komentarz
  • aneta aneta
    2015-04-11 16:02:27

    Wyszło przepysznie, konsystencja odpowiednia, dosłownie "niebo w gębie ". Po raz kolejny udany przepis , zresztą każde ciasto od " Słodkich fantazji" jest udane !!!!! Dziękuję

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2015-02-24 20:17:24

    a czy nie dodajemy kremowki?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-27 09:42:33

      Nie dodajemy.

      Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2014-12-14 22:34:00

    Przepyszne! Mój chłopak był zachwycony, może nie wyszło tak piękne jak na zdjęciu (miałam troszkę za dużą blachę), ale smakowo to spełniło moje oczekiwania. Dziękuję za ten przepis :))

    Twój komentarz
  • eri eri
    2014-10-12 14:46:45

    witam serdecznie:) mam pytanko techniczne... co robię nie tak że biszkopty próbowały mi wypłynąć? serdeczna prośba o pomoc, to moje drugie dzieło w życiu ( z ciast) a lubię kiedy wychodzi jak trzeba w końcu moja kobietam ma być zadowolona:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:03:05

      Jeśli biszkopty próbowały wypłynąć to masa musiała być bardzo rzadka, prawidłowo ubita powinna być gęsta jak krem w torcie i biszkopty powinny w niej ścisło siedzieć. Krem mógł zrobić się za rzadki, jeśli jajka były za duże i wtedy masa od zbyt dużej ilości piany staje się zbyt rzadka. Druga opcja to zbyt długo lub zbyt mocno ucierany serek mascarpone z żółtkami (ucieramy krótko na najwyższych obrotach, tylko do połączenia się składników). Masa od razu powinna być gęsta, krem nie stężeje, jeśli wcześniej jest rzadki. Można następnym razem spróbować z 4 jajkami lub użyć mniejszych. A jeśli krem robi się rzadki po dodaniu białek, to można ubić mniejszą ich ilość ilość, np. 3. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • eri eri
        2014-10-13 18:25:24

        Dzięki serdeczne za odpowiedź:) wszystko się zgadza... zbyt długo męczyłem ten serek z żółtkami mikserem hhiihihi . W piątek kolejna próba i tak aż do sukcesu - uśmiechu na buźce żonki:)

        Pozdrawiam:)

        Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-21 12:25:53

    @Justyna - do tiramisu nie dodaje się nigdy przenigdy żelatyny. :) Wtedy to już nie tiramisu tylko ewentualnie torcik na zimno o smaku tiramisu. Tiramisu to deser, a nie torcik na zimno czy sernik na zimno, więc ma luźniejszą konsystencję, ale nie powinno się rozpływać na talerzu, jeśli się rozjeżdżać, to masa była zbyt długo ucierana, albo jajka były za duże. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2014-06-19 08:02:24

    Oczywiście że nie zastyga, a zrobione wszystko jak w przepisie. I to jeszcze dalam od siebie łyżkę żelatyny ale widocznie za mało. Rozpieprza się na talerzu i wielkie oryginalne tiramisu. Bez żelatyny to nigdy nie zastygnie i będzie papka. Na smak dobre, ale konsystencja do bani.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 10:48:05

      Do tiramisu nie dodaje się żelatyny.... A konsystencja jest prawidłowa, gęsta i kremowa, tak, że deser kroi się bez problemu. Krem musiał być źle ubity, skoro był taki rzadki.

      Twój komentarz
  • Izka Izka
    2014-06-08 16:29:22

    Ja użyłam biszkoptów Savoiardi, ale chyba za długo je moczyłam w kawie ok. 3-4 sek. ehh po prostu myślałam, że aromat kawy będzie bardziej wyczuwalny hehe ale następnym razem wyjdzie idealnie ;-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-08 10:55:12

    @Izka - biszkopt biszkoptowi nierówny, dlatego trzeba wyczuć i moczyć je tyle, by nie rozmiękły. Ja zanurzam je dosłownie na chwile (do momentu aż zaczną nasiąkać, ale nie są jeszcze miękkie). Warto używać włoskich biszkoptów, które przeznaczone są własnie do tiramisu i innych deserów - one nie rozmiękają tak szybko - są nieco grubsze i twardsze). Polecam biszkopty firmy Itald'Oro - dostępne w Lidlu, Vicenzovo lub Savoiardi). Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Izka Izka
    2014-06-08 10:12:20

    tez wypróbowałam twój przepis, jednak nie do końca wyszedł. Biszkopty było rozmiękłe stąd moje pytanie jak długo maczać je w kawie?

    Twój komentarz
  • Katarzyna_ Katarzyna_
    2014-05-09 20:19:02

    Zrobiony! :) Teraz się chłodzi. Próbowałam, oczywiście krem - poczułam kawełek nieba! :)Pozdrawiam, Kasia

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-11 19:38:42

    Ja robię w ceramicznym naczyniu, ale można w foremce. Łatwo się kroi, ale jest bardzo delikatne, jak na tiramisu przystało. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • liliana liliana
    2014-04-11 15:03:02

    czy robi sie to na blaszcze? łatwo sie kroi? wygląda pysznie ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-09 19:15:04

    @Kasia - jajka mogły być odrobinę za duże i wtedy masa od zbyt dużej ilości piany staje się zbyt rzadka. Druga opcja to zbyt długo lub zbyt mocno ucierany krem (serek z żółtkami). Masa od razu powinna być gęsta, krem nie stężeje, jeśli wcześniej jest rzadki. Można następnym razem spróbować z 4 jajkami lub użyć mniejszych. A jeśli krem robi się rzadki po dodaniu białek, to można dodać mniejszą ich ilość, np. 3. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2014-04-09 16:32:59

    Zrobiłam, krem wyszedł pyszny. Niestety nie stężał odpowiednio i były duże problemy z krojeniem. Nie wiem dlaczego.

    Twój komentarz
  • misia misia
    2014-03-15 07:47:40

    Smakuje obłędnie! Dziękuje za porcję Italii w moim domu. Gratuluję blogu

    Twój komentarz
  • ancymonka ancymonka
    2014-03-08 17:26:55

    Dziękuję za wspaniały przepis! Tiramisu jest obłędne. Delikatny krem, puszysty, lekko nasączony alkoholem (do kremu też dodałam) Trzyma się ładnie (wyjmowane denko z blachy do pieczenia- nie rozpływa się... no chyba że w ustach :P) Ja dałam 750 gr serka (jeden oryginalny włoski - drugi z Lidla, też nie najgorszy). Do tej pory robiłam 2 razy ten deser - za 1. razem było dobre w smaku ale się rozpadało (dawałam białka) za 2. nie dałam białek więc ten krem ginął między biszkoptami. Tak więc jak się mówi - do 3 razy sztuka :) i rzeczywiście warto delikatnie wymieszać serek z dobrze utartymi jajkami (wydaje mi się że poprzednio właśnie za bardzo roztrzepałam ser i stracił konsystencję) Także dzięki Tobie mam wspaniały przepis na pyszny włoski deser!

    Twój komentarz
  • Anet Anet
    2014-02-22 22:03:55

    To rzeczywiście wspaniały przepis!Nie lubię tiramisu na samych żółtkach, a z białkami masa zawsze wychodziła mi zbyt rzadka, trzeba było dłuuuugo czekać na jej stężenie. Ta łyżka cukru do białek - to strzał w dziesiątkę! Masa wyszła idealnie gęsta! Dziękuję!

    Twój komentarz
  • ANNEK ANNEK
    2014-02-01 12:11:12

    Moje niestety pływa,nie wiem co zrobiłam źle.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-14 08:44:36

    @Czarna - używam ciemnego niesłodzonego kakao, na ogół Decomorreno.

    Twój komentarz
  • czarna czarna
    2013-09-14 08:13:01

    jakiego kakao użyć do oprószenia deseru?

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-06-13 19:26:28

    Zrobiłam już kilka razy, jest pyszne. Wykorzystałam niekiedy mascarpone Piątnicy - było jak najbardziej ok. Czy była różnica w stosunku do serów "made in Italy" - jeśli tak, to ja jej nie zauważyłam, ale to subiektywne odczucie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-11 13:45:25

    @Magda - tiramisu z bitą śmietaną i - o zgrozo - żelatyną, to już nie jest tiramisu :), tylko coś, co ma je udawać, polecam wycieczkę do Włoch i posmakowanie prawdziwego tiramisu w jednej z tamtejszych lepszych kawiarni, np. Caffè Fiorio w Turynie, wtedy nie pomyśli Pani nawet o dodawaniu do tiramisu bitej śmietany... A jajka wystarczy sparzyć - bakterie salmonelli giną w temperaturze 65 stopni C. Nie powiedziałabym też, że z bitą śmietaną tiramisu jest lżejsze :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-06-11 13:09:52

    Z surowymi jajkami i ubitą pianą tiramisu jest obrzydliwe, niebezpuieczne (salmonella) i niezdrowe. Lepsze z bitą śmietaną, ciupką żelatyny i serkiem mascarpone. Lżejsze, zdrowe i lepiej się kroi.

    Twój komentarz
  • nike shox nike shox
    2013-05-23 04:34:48

    this is great blog, I will certainly be back.

    Twój komentarz
  • Boutique Argentine Boutique Argentine
    2013-05-01 17:08:19

    great blog! the information you provide is quiet helpful, why i was not able to find it earlier. anyways i’ve subscribed to your feeds, keep the good work up.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-16 12:13:17

    @Kacpi - oryginalne włoskie mascarpone jest dostępne w większych hipermarketach, na pewno jest w almie, Piotrze i Pawle, etc. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-04-16 07:54:15

    Witam, wspaniały deser, po prostu obłędny :-)! Mam tylko mały problem: a mianowicie, nie wiem, w jakich sklepach jest dostępny do kupienia oryginalny włoski serek mascarpone. Do tej pory używałem do tiramisu z Piątnicy, ale teraz zamierzam wykorzystać oryginalny włoski :-). Bardzo proszę o odpowiedź, w jakich sklepach jest dostępny i z jakiej firmy będzie najlepszy :-). Pozdrawiam ;-).

    Twój komentarz
  • maillot de foot pas cher maillot de foot pas cher
    2013-03-25 09:48:44

    Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-03-20 21:02:58

    bardzo dziękuję :) w takim razie zastosuję się do Twoich wskazówek :) w końcu najlepiej uczyć się od mistrza :D pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-17 22:30:47

    @Ania - po prostu Tiramisu o niebo lepiej smakuje z prawdziwym włoskim Mascarpone, przetestowałam już wszelkie możliwe mascarpone w tiramisu i najlepsze wychodzi z tym oryginalnym właoskim, np. Galbani. Czasami używam też Granarolo.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-03-17 21:58:29

    Mam pytanko :) dlaczego mascarpone z Piątnicy nie jest dobre do tego przepisu? :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-13 10:25:18

    Za likierem migdałowym Amaretto zbytnio nie przepadam,dlatego podobnie jak Nigella dodaje do Tiramisu likier orzechowy Frangelico bądź drugi mój ulubiony Irish Cream. Polecam - smakuje nieziemsko:-)

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-03-13 09:03:07

    Uwielbiam tiramisu! Wygląda pysznie!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-03-12 20:40:15

    Ja akurat najbardziej lubię tę wersję na samych żółtkach:) ... jest taka aksamitna:) oj zachciało mi się tiramisu, a akurat mascarpone w domu jest:)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-03-12 17:25:09

    Ten przepis jest zdecydowanie najlepszy na tiramisu, mam przepis wlasnie taki sam od mojej kolezanki ktory dostalam z 14 lat temu.. i naprawde WYSMIENITE TIRAMISU POLECAM!!!

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-12 13:16:57

    Kasiu,Twój urok osobisty jest tak duży ,że wcale się nie dziwię,że szef kuchni podzielił się z Tobą (a teraz Ty z nami) owym przepisem.Rzeczywiście deser jest wyśmienity :)

    Twój komentarz
  • Agata Agata
    2013-03-12 13:10:30

    Wygląda obłędnie.

    Twój komentarz

Tiramisu - najlepsze

Tiramisu - najlepsze

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Forma: 20x24 cm

Opis

Najlepsze jakie jadłam – w ramach ścisłości. :) A jadłam ich wiele. :) Ale nie wykluczam, że kiedyś zjem gdzieś jeszcze lepsze. :)

Nie wiem jak to się stało, ale do tej pory nie było jeszcze na blogu przepisu na klasyczne tiramisu, można było tu znaleźć przepisy na różne jego wariacje (wersja czekoladowa dla dzieci, wersja z malinami), ale o klasycznym zapomniałam. :) 

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zasłynął na całym świecie. Słowo „tiramisu” przetłumaczone dosłownie z języka włoskiego, oznacza „podnieś mnie na duchu”, „popraw mój nastrój”. :)

Każda włoska kawiarnia ma swój własny przepis na ten deser, podobnie jak każda włoska gospodyni. Jedni uważają, że tiramisu robi się wyłącznie na żółtkach. Inni, że obowiązkowo muszą być dodane również ubite białka, które nadają lekkości deserowi. Są wersje słodsze i miej słodkie, bardziej lub mniej kawowe, z dodatkiem likieru Amaretto, wina Marsala lub likieru Kahlua.

Do nas najbardziej przemawia wersja delikatna i puszysta, czyli z dodatkiem ubitych białek, koniecznie z espresso i Amaretto. Bardzo Wam polecam!

Przepis podał mi po wielu prośbach zaprzyjaźniony szef kuchni jednej z warszawskich kawiarni, w której podają - moim zdaniem - najlepsze tiramisu. :) Proporcje zmieniłam oczywiscie na odpowiednie do domowych możliwosci konsumpcyjnych (nie mam w domu pułku wojska). ;)

Składniki

  • Ilość Składnik
    niedużych jajek (rozmiar M)
    cukru
    500 g serka mascarpone, najlepiej oryginalnego włoskiego, nie polecam Piątnicy
    ekstraktu lub pasty z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
    300 g podłużnych biszkoptów, najlepiej przeznaczonych do tiramisu (nie rozmiękają tak szybko jak zwykłe)
    mocnej kawy espresso
    likieru Amaretto

Sposób przygotowania

Zaparzyć kawę espresso, przestudzić. Przelać do naczynia, w którym wygodnie będzie można maczać biszkopty, dodać Amaretto, wymieszać.

Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na bardzo puszystą masę (do białości). Dodać serek mascarpone i ekstrakt/pastę lub miąższ wyskrobany z wanilii, delikatnie wymieszać, ja to robię robotem, na wolnych obrotach.

Białka ubić na sztywno (można ubić 3 białka*,  jeśli zależy Wam by tiramisu było bardziej zwarte) pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać łyżkę cukru, dalej ubijać jeszcze 30-60 sekund, aż piana wyraźnie zgęstnieje. Dodajemy do masy z serka i żółtek, delikatnie mieszamy.

Biszkopty moczymy w kawie (powinny być całe dobrze nasączone, ale nie rozmięknięte). Układamy warstwę biszkoptów na dole naczynia o wymiarach ok. 24 x 20 cm, Wykładamy połowę masy, na wierzch następną nasączona warstwę biszkoptów i na wierzch resztę masy. Oprószyć kakao, wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc.

Smacznego :)

* Pozostawione białka można zamrozić, a później wykorzystać np. do kokosanek, ciasteczek Brunsli lub kokosowego jabłecznika.