KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Pączki indyjskie – Gulab Jamuns

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9723.JPG

Składniki:

  • Syrop:

    Ilość Składnik
    wody
    cukru
    ziarna kardamonu, obierane i kruszone lub sproszkowane
    szczypta szafranu (opcjonalnie )
    wody różanej
  • Pączki:

    Ilość Składnik
    mleka w proszku
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    szczypta soli (opcjonalnie )
    1 łyżeczka oleju
    jogurtu

Sposób przygotowania

Syrop:

Wymieszać wodę, cukier, kardamon i szafran. Podgrzewać na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję syropu. Dodać wodę różaną, wymieszać, zestawić z ognia.

Pączki:

W misce wymieszać mleko w proszku, mąkę, sodę i sól . Dodać olej i tylko 1 łyżkę jogurtu .

Wymieszać mikserem i w mare potrzeby dodać kolejną łyżkę jogurtu lub ciut więcej, aby uzyskać miękkie, plastyczne i lepkie ciasto (nie powinno być suche i kruche). Zrobić z ciasta gładkie małe kuleczki, jeśli klei się do rąk, moczymy ręce w wodzie i formujemy ładne kuleczki.

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury ok. 160 ° C. Zmniejszyć ogień i wrzucać kuleczki, przekręcamy je często, aby uzyskać jednolity kolor. Gdy są już złote ze wszystkich stron wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Następnie wkładamy je do syropu cukrowego i pozostawiamy w nim na ok 1-2 godziny lub dłużej aż dobrze nasiąkną. Można podawać je na ciepło i zimno, jeśli chcemy wersje ciepłą, wystarczy na chwile wstawić je do mikrofalówki.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

To chyba najbardziej egzotyczne pączki, a w zasadzie pączuszki, jakie dotychczas miałam okazje jeść. W niczym nie przypominają tak nam znanych tradycyjnych puszystych pączków z ciasta drożdżowego. Gulab Jamnus przygotowuje się na bazie mleka w proszku, w związku z czym pączuszki mają jego charakterystyczny posmak, są dość słodkie, mało puszyste raczej zbite, ale rozpływające się w ustach za sprawą syropu. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwamy kardamon, choć moim zdaniem dominującym zapachem jest woda różana, która sprawia, ze paczki wydają się jeszcze słodsze. Dla mnie na trusty czwartek to zbyt egzotyczna propozycja, ale na inne okazje jestem jak najbardziej za. :) Przepis wyszperałam tutaj.

IMG_9729.JPG IMG_9739.JPG IMG_9750.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Pączki indyjskie – Gulab Jamuns

Pączki indyjskie – Gulab Jamuns

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

To chyba najbardziej egzotyczne pączki, a w zasadzie pączuszki, jakie dotychczas miałam okazje jeść. W niczym nie przypominają tak nam znanych tradycyjnych puszystych pączków z ciasta drożdżowego. Gulab Jamnus przygotowuje się na bazie mleka w proszku, w związku z czym pączuszki mają jego charakterystyczny posmak, są dość słodkie, mało puszyste raczej zbite, ale rozpływające się w ustach za sprawą syropu. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwamy kardamon, choć moim zdaniem dominującym zapachem jest woda różana, która sprawia, ze paczki wydają się jeszcze słodsze. Dla mnie na trusty czwartek to zbyt egzotyczna propozycja, ale na inne okazje jestem jak najbardziej za. :) Przepis wyszperałam tutaj.

Składniki

  • Syrop:

    Ilość Składnik
    wody
    cukru
    ziarna kardamonu, obierane i kruszone lub sproszkowane
    szczypta szafranu (opcjonalnie )
    wody różanej
  • Pączki:

    Ilość Składnik
    mleka w proszku
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    szczypta soli (opcjonalnie )
    1 łyżeczka oleju
    jogurtu

Sposób przygotowania

Syrop:

Wymieszać wodę, cukier, kardamon i szafran. Podgrzewać na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję syropu. Dodać wodę różaną, wymieszać, zestawić z ognia.

Pączki:

W misce wymieszać mleko w proszku, mąkę, sodę i sól . Dodać olej i tylko 1 łyżkę jogurtu .

Wymieszać mikserem i w mare potrzeby dodać kolejną łyżkę jogurtu lub ciut więcej, aby uzyskać miękkie, plastyczne i lepkie ciasto (nie powinno być suche i kruche). Zrobić z ciasta gładkie małe kuleczki, jeśli klei się do rąk, moczymy ręce w wodzie i formujemy ładne kuleczki.

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury ok. 160 ° C. Zmniejszyć ogień i wrzucać kuleczki, przekręcamy je często, aby uzyskać jednolity kolor. Gdy są już złote ze wszystkich stron wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Następnie wkładamy je do syropu cukrowego i pozostawiamy w nim na ok 1-2 godziny lub dłużej aż dobrze nasiąkną. Można podawać je na ciepło i zimno, jeśli chcemy wersje ciepłą, wystarczy na chwile wstawić je do mikrofalówki.

Smacznego :)