Muffinki pełnoziarniste z jabłkiem

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_9655.JPG

Składniki:

  • Na ok. 12 sztuk:

    Ilość Składnik
    mąki pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    brązowego cukru
    jajka
    rzadkiego jogurtu lub maślanki
    oleju rzepakowego
    średniej wielkości jabłko, pokrojone w grubą kostkę (ok. 150 g)

Sposób przygotowania

Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugim naczyniu wymieszać olej, jogurt/maślankę i jajka, dodać do suchych składników razem z jabłkami, wymieszać łyżką tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wyłożyć je ciastem do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra dół) około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika wystudzić w formie, smacznego. :)

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Moim zdaniem idealne na drugie śniadanie. :) Smaczne, wilgotne i puszyste z kawałkami jabłka. A przy tym pożywne i zdrowsze niż te z białej mąki. Mojej córci bardzo smakowały (a jest to niestety wybredna „bestia”), więc myślę, że innym szkrabom też przypadną do gustu. ;)

Fajna odmiana od klasycznych muffinek na zwykłej mące, choć nie będę Was czarować, że niby tak super zdrowo się odżywiamy, bo te z białej mąki jak najbardziej też jadamy – ba nawet częściej - i też bardzo lubimy. ;)

IMG_9667.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2014-10-23 11:57:08

    czy olej można zastąpić masłem?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-23 12:43:04

      Tak, tylko dałabym roztopione, żeby nie zagęszczać konsystencji ciasta. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-06-21 12:23:48

    Witaj Kasiu!Idę dzisiaj na nocowanie u znajomej, i zastanawiam się ile mają takie muffinki kalorii ponieważ ona jest na diecie i nie chce zniszczyć już 2 tygodnia.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-02-24 14:47:07

    Witaj Kasiu :)Zjadłabym taką dobrą muffinę z jabłkiem. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz

Muffinki pełnoziarniste z jabłkiem

Muffinki pełnoziarniste z jabłkiem

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Moim zdaniem idealne na drugie śniadanie. :) Smaczne, wilgotne i puszyste z kawałkami jabłka. A przy tym pożywne i zdrowsze niż te z białej mąki. Mojej córci bardzo smakowały (a jest to niestety wybredna „bestia”), więc myślę, że innym szkrabom też przypadną do gustu. ;)

Fajna odmiana od klasycznych muffinek na zwykłej mące, choć nie będę Was czarować, że niby tak super zdrowo się odżywiamy, bo te z białej mąki jak najbardziej też jadamy – ba nawet częściej - i też bardzo lubimy. ;)

Składniki

  • Na ok. 12 sztuk:

    Ilość Składnik
    mąki pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    brązowego cukru
    jajka
    rzadkiego jogurtu lub maślanki
    oleju rzepakowego
    średniej wielkości jabłko, pokrojone w grubą kostkę (ok. 150 g)

Sposób przygotowania

Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugim naczyniu wymieszać olej, jogurt/maślankę i jajka, dodać do suchych składników razem z jabłkami, wymieszać łyżką tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wyłożyć je ciastem do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra dół) około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika wystudzić w formie, smacznego. :)

Smacznego :)