Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą i toffi

Przyg: 50 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_0761.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    mąki
    masła
    żółtka
    cukru pudru
    pasty/ekstraktu z wanilii
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie, można zastąpić gotowym twarogiem z wiaderka (np. z Piątnicy, „Mój ulubiony” z Wielunia, Pilos z Lidla)
    300 g białej czekolady dobrej jakości
    pasty/ekstraktu z wanilii
    250 g chałwy, pokrojonej na małe kawałki i rozdrobnionej/roztartej widelcem (używałam chałwy waniliowej)
    duże jajka
    cukru pudru (lub odrobinę więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki)
    śmietanki kremówki
    opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można pominąć, masa wychodzi wtedy bardziej kremowa)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    cukru
    masła
    śmietanki kremówki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    folia aluminiowa

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do wypieków lub natłuścić masłem.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, żółtka i wanilię. Szybko wyrobić ciasto. Wykleić nim spód tortownicy, wierzch wygładzić. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Podpiec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

Masa serowa:

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, zestawiać z garnka, gdy będzie rozpuszczona, bo pozostawiona zbyt długo zgęstnieje). Przestudzić.

Zmielony ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Sprawdzić czy masa serowa jest wystarczająco słodka, w miarę potrzeby dosłodzić i ponownie chwile zmiksować.

Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).

Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50-60 minut, do momentu gdy po poruszeniu tortownicą sernik nie faluje, ale nadal lekko drży na samym środku. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.

Polewa toffi:

Na patelni lub w rondelku skarmelizować cukier – podgrzewamy go aż nabierze złotego koloru, a na wierzchu pojawią się bąbelki. Dodać masło i śmietankę, mieszając podgrzewać kilka minut aż masa będzie idealnie gładka i nieco zgęstnieje (będzie przypominać dość gesty sos). Odrobinę przestudzić, ale jeszcze gorącą polać wierzch sernika (polewa musi być dość gorąca, gdy będziemy wylewać ją na wierzch, bo gdy wystygnie zaczyna gęstnieć).

Smacznego :)

Przyg: 50 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 10

To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, który jest już na blogu. Niesamowicie kremowy, rozpływający się w ustach, z wyraźnym acz subtelnym smakiem chałwy, złagodzonym przez posmak białej czekolady. Całości dopełnia pyszna, ciągnąca się masa toffi. Oj tak, jest słodko, ale wbrew pozorom sernik nie jest przesłodzony. :) Idealny na specjalne okazje. Polecam go Wam bardzo, nawet jeśli nie jesteście fanami chałwy, jestem pewna, że ten sernik bardzo miło Was zaskoczy. Polecam Wam bardzo!

IMG_0808.JPG IMG_0791.JPG IMG_0823.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • kinga kinga
    2016-11-16 19:19:19

    Napisalam pare dni temu i nadal nie ma mojego kometarza.Zaglada tu czase ktos?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-18 13:54:02

      Zagląda :) Ale zdarza się, że ta osoba choruje, ma urlop, ma chore dziecko, etc., co uniemożliwia mi szybkie opublikowanie komentarzy. ;) Więcej zrozumienia. na przyszłość. :)

      Twój komentarz
  • kinga kinga
    2016-11-14 13:17:51

    Zapomnialam jeszcze zapytac czy mozna uzyc sera QUARK? (mieszkam w pld. Wloszech i z serem na serniki mam zawsze problem)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-18 13:50:53

      Można, ale sernik będzie miał inną konsystencje.

      Twój komentarz
  • kinga kinga
    2016-11-14 13:14:00

    Witam. Mam pytanie: czy mozna troszke podmienic proporcje skladnikow? mniej bialej czekolady np. 200g, a wiecej chalwy np 300g? Chce zrobic maksymalnie chalwowy sernik czy mu to nie zaszkodzi?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-18 13:49:39

      Można podmienić, sernik będzie wtedy bardziej chałwowy.

      Twój komentarz
  • Emalia Emalia
    2016-03-07 10:45:53

    Pani Kasiu, sernik wygląda pięknie... jestem początkująca i mam kilka pytań, może banalnych ale co tam: po 1. czy studząc sernik w piekarniku ma on nadal być w kąpieli wodnej , po 2. jak będzie już chłodny to mam wyciągnąć go z blaszki i wtedy do lodówki czy w blasze do lodówki... bardzo czekam na odpowiedź gdyż muszę zrobić próbę generalną przed Wielkanocą - pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 11:55:37

      Ad 1) Można studzić bez kąpieli wodnej, ważne, żeby nie wyjmować od razu po upieczeniu z piekarnika.

      Ad. 2) Do lodówki wstawiamy w tortownicy.

      pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • amberka amberka
    2015-11-13 21:15:03

    Czy to normalne, że po wyłączeniu pieca sernik nie jest do końca "ścięty". Teraz stygnie w piekarniku, jest trochę lepiej, ale nadal się rusza. Czy do końca zastygnie dopiero w lodówce?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-16 13:12:19

      Gotowy sernik, po upieczeniu, gdy jest gorący, lekko drży, ale nie faluje, więc pieczemy do momentu aż wierzch na środku jest wyraźnie ścięty... W lodówce sernik dodatkowo zastyga, ale jeśli jest niedopieczony, to nie zastygnie nam całkowicie w lodówce. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Sernik Sernik
    2015-08-11 21:10:07

    Aż ślinka cieknie....czy zamiast czekolady można użyć kuwertura?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-12 08:23:43

      Tak, można użyć kuwertury. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • aniakk7 aniakk7
    2015-05-23 01:54:21

    Jeden z najlepszych, jakie jadłam :)

    Twój komentarz
  • mirka mirka
    2015-05-21 08:50:29

    czy śmietankę należy ubić ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-21 11:39:52

      Nie, śmietanki nie ubijamy. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • ziojo ziojo
    2015-03-28 13:56:58

    Sernik jest wyborny i zdecydowanie leden z lepszych jakie jadlem. Choc sadzilem ze bedzie bardziej chalwowy, nastepnym razem dam jej wiecej. Dzieki za super przepis.

    Twój komentarz
  • sernik sernik
    2015-01-30 10:32:07

    dobry sernik

    Twój komentarz
  • anka anka
    2014-12-05 23:09:51

    Łał jestem pod wielkim wrażeniem, pierwszy sernik który nie "usiadł" , nie wiem co to sprawiło ( może wodna kąpiel). Trochę roboty z nim jest, ale warto smak i wygląd rewelka :) Dziękuje za przepis , pozdrawiam

    Twój komentarz
  • anna anna
    2014-10-22 22:31:30

    Jeszcze nigdy nie piekłam sernika z chałwą., zabieram przepis do wypróbowania :) zapraszam do siebie na pyszny sernik http://okruszka.pl/sernik-w-trzech-smakach/

    Twój komentarz
  • gufo gufo
    2014-09-13 11:45:19

    Od kilku dni eksperymentuję z nowym Thermomixem i ten sernik upatrzyłam sobie za cel mojego doświadczenia- trafny wybór, serniczek jeszcze lepszy niż zwykle:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-08-15 19:01:32

    Ja uwielbiam i chałwę, i serniki. Zrobię taki, nie mogę się oprzeć :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-08-07 13:56:31

    @Marta - tak, można. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-08-07 13:37:38

    Czy można pominąć białą czekoladę, czy to nie zaszkodzi?

    Twój komentarz
  • gufo gufo
    2014-05-12 15:35:31

    Nie opadł,jest pyszny:)

    Twój komentarz
  • gufo gufo
    2014-05-06 13:36:08

    Uff! Stygnie w piekarniku!Liczę,że nie opadnie, bo wygląda cudnie :) W moim mniemaniu tortownica 22 cm jest przymała. Nadmiar sernika wrzuciłam do foremek muffinkowych i już wiem, że smaczek to ten sernik ma nieziemski;0

    Twój komentarz
  • Freezing Freezing
    2014-04-19 07:43:01

    brzmi pysznie pomimo iż nie lubię chałwy :0dzisiaj będę robić,trzymajcie kciuki bo jestem amatorem, który 2gi raz w życiu robi jakiekolwiek ciasto ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-17 09:25:38

    @Ania - Tak, jak najbardziej można podwoić ilość składników. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-04-15 21:34:34

    Witam. Mam pytanie dotyczące podwojenia proporcji tego serniczka. Planuję upiec go na Święta, jednak wiem, że taka tortownica to zdecydowanie za mało :). Czy mogę, zatem podwoić składniki i upiec go w prostokątnej blasze? Czy sernik "udźwignie swój ciężar"?. Blacha 35 x 24. Pozdrawiam i dziękuję za genialne przepisy :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-12 18:22:49

    Tammy - można, jak najbardziej z tymże wtedy sernik może nie wyjść aż taki równiutki, ale nie powinien raczej opaść, bo nie jest to sernik mocno napowietrzony podczas miksowania, więc niewiele też wyrasta. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Tammy Tammy
    2014-04-12 18:08:48

    Mam pytanie. Czy koniecznie trzeba piec ten sernik w kąpieli wodnej? Czy można ustawić tylko formę z wodą niżej w piekarniku? (nigdy w ten sposób sernika jeszcze nie piekłam, ale wiem, że tak również można) Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-04-11 11:11:53

    Sernik wygląda cudnie! Zachęca do upieczenia, zwłaszcza, że u mnie fanów toffi nie brakuje. Do tego kremowy mmm....super! Zamierzam wypróbować przy najbliższej okazji:)

    Twój komentarz
  • Meg Meg
    2014-04-09 19:27:02

    Ja też nie przepadam za chałwą, ale sernik jest bardzo wyborny :D na pewno ta chałwa by mi nie przeszkadzała , rozkoszowałabym się polewą toffi, bo ją ubóstwiam :)

    Twój komentarz
  • Malinowa Malinowa
    2014-04-09 19:11:40

    Wygląda ładnie ! :) Ja też nie lubię chałwy ale białą czekoladę jak najbardziej a toffi to już wogóle :)

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2014-04-09 13:18:39

    Nie dodałam, że chodzi mi o babkę ajerkoniakową.teresa. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2014-04-09 13:15:57

    Ufff! cieszę się , że przepis już gotowy. Czekam na zapowiadana babkę wielkanocną. Jestem fanka Pani przepisów, wykorzystałam już wiele, również na torty ( amaretto bajkowy). Nie zawiodłam się, wypieki są przepyszne, przepisy dokładne i zrozumiałe. Dziękujęteresa.

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą i toffi

Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą i toffi

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 70 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, który jest już na blogu. Niesamowicie kremowy, rozpływający się w ustach, z wyraźnym acz subtelnym smakiem chałwy, złagodzonym przez posmak białej czekolady. Całości dopełnia pyszna, ciągnąca się masa toffi. Oj tak, jest słodko, ale wbrew pozorom sernik nie jest przesłodzony. :) Idealny na specjalne okazje. Polecam go Wam bardzo, nawet jeśli nie jesteście fanami chałwy, jestem pewna, że ten sernik bardzo miło Was zaskoczy. Polecam Wam bardzo!

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    mąki
    masła
    żółtka
    cukru pudru
    pasty/ekstraktu z wanilii
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie, można zastąpić gotowym twarogiem z wiaderka (np. z Piątnicy, „Mój ulubiony” z Wielunia, Pilos z Lidla)
    300 g białej czekolady dobrej jakości
    pasty/ekstraktu z wanilii
    250 g chałwy, pokrojonej na małe kawałki i rozdrobnionej/roztartej widelcem (używałam chałwy waniliowej)
    duże jajka
    cukru pudru (lub odrobinę więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki)
    śmietanki kremówki
    opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można pominąć, masa wychodzi wtedy bardziej kremowa)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    cukru
    masła
    śmietanki kremówki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    folia aluminiowa

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do wypieków lub natłuścić masłem.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, żółtka i wanilię. Szybko wyrobić ciasto. Wykleić nim spód tortownicy, wierzch wygładzić. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Podpiec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

Masa serowa:

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, zestawiać z garnka, gdy będzie rozpuszczona, bo pozostawiona zbyt długo zgęstnieje). Przestudzić.

Zmielony ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Sprawdzić czy masa serowa jest wystarczająco słodka, w miarę potrzeby dosłodzić i ponownie chwile zmiksować.

Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).

Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50-60 minut, do momentu gdy po poruszeniu tortownicą sernik nie faluje, ale nadal lekko drży na samym środku. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.

Polewa toffi:

Na patelni lub w rondelku skarmelizować cukier – podgrzewamy go aż nabierze złotego koloru, a na wierzchu pojawią się bąbelki. Dodać masło i śmietankę, mieszając podgrzewać kilka minut aż masa będzie idealnie gładka i nieco zgęstnieje (będzie przypominać dość gesty sos). Odrobinę przestudzić, ale jeszcze gorącą polać wierzch sernika (polewa musi być dość gorąca, gdy będziemy wylewać ją na wierzch, bo gdy wystygnie zaczyna gęstnieć).

Smacznego :)