Wilgotny piernik ekspresowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
11x25 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki))
    mąki
    cukru
    płynnego miodu naturalnego
    mleka
    oleju słonecznikowego
    duże jajka
    kakao
    sody
    cynamonu*
    zmielonych goździków
    sproszkowanego imbiru
    kardamonu
    sparzonych rodzynek
    posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • Polewa czekoladowa

    Ilość Składnik
    mlecznej lub gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki (płynnej)
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować.

W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach.

Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki.

Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg).

Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
11x25 cm

Tym razem piernik dla zabieganych i niecierpliwych. :) Czyli piernik, którego smakiem będziecie mogli się cieszyć zaraz po upieczeniu… no może ewentualnie trzeba będzie zaczekać, żeby nieco przestygł. ;)

Wilgotny, mięciutki i oczywiście aromatyczny jak to piernik… Jest to zdecydowane przeciwieństwo tradycyjnych suchych i twardawych pierników. Można go dodatkowo przełożyć powidłami wtedy jest już niebo w gębie, choć dla mnie piernik ten sam, w sobie jest tak smaczny i wilgotny (a posmak dżemu delikatnie wyczuwalny), że nie czułam już potrzeby przekładania go czymkolwiek. Ten piernik był eksperymentem, z którego jestem bardzo zadowolona. :) Serdecznie polecam. :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • magda magda
    2013-12-22 19:28:58

    piekłam wczoraj i mi wyszedł, jestem pozytywnie zaskoczona, bo z ciast wychodzi mi tylko szarlotka i to taka najprostsza :D może tylko kształt ma trochę brzydszy niż na zdjęciu, ale za to w smaku pycha :) a jest w ogóle jakiś sposób żeby piernik miał ładny kształt? chodzi mi o wierzch ciasta, u mnie nie jest taki jednolity, tylko jakby pofałdowany, czy nie wiem jak to nazwać :) w każdym razie nie wygląda zbyt pięknie hehe

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Natalia07 Natalia07
    2013-12-22 11:16:29

    Ciasto jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Gorąco polecam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-07 13:13:04

    @A - innym wyszedł, więc warto się zastanowić czy to wina przepisu... :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • A A
    2013-11-07 11:58:01

    Kicha przepis. Wyszedł piękny zakalec.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-05 22:47:01

    @Nutelka - ja bym zaryzykowała, moja mama ma gazowy bez górnej grzałki praktycznie wszystko już w nim piecze. :) Myślę, że piernik powinien się udać, dałabym 3 stopień (ale to już zależy od piekarnika, sama najlepiej go znasz, jaka temperatura na jakim poziomie gałki.; jeśli mocno przypieka to piekłabym bez wstępnego rozgrzewania). Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Nutelka Nutelka
    2013-11-04 15:24:32

    Przymierzam się do zrobienia tego piernika, ale nie wiem czy w ogóle warto się męczyć, mając piekarnik gazowy bez górnej grzałki :( To jest porażka, ale kruche ciastka, czy muffinki da się upiec :) Drożdżowa brioche też się udała. Zaryzykowałabym, ale może ktoś ma podobne doświadczenia? Nie mogę zmienić piekarnika, bo wynajmuję tylko pokój...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asia Asia
    2013-04-03 19:05:22

    Zrobiłam z masą grysikową:) wyszedł rewelacyjny!!!! zamiast dżemu/nie miałam takiego/ dałam powidła śliwkowe....i gotową przyprawę do piernika:)POLECAM !!!! pychota!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Wiolka Wiolka
    2013-02-02 22:35:41

    A mi wyszedł zakalec:(( Nie mam ręki do pieczenia:/

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dana Dana
    2012-12-27 17:23:04

    Upiekłam na te święta rewelacja:) smakował wszystkim i jako pierwszy zniknął ze stołu:) zamiast cynamonu, goździków ...itd. dałam przyprawę do piernika i polewę udekorowałam skórkami kondensowanych owoców. Pozdrawiam cieplutko i bardzo polecam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-23 13:13:25

    @Paula - ubić całe jajka.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Paula Paula
    2012-12-23 11:53:31

    Ubić pianę z białek? Czy utrzeć same żółtka z cukrem? Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • klaudia19901 klaudia19901
    2012-12-23 10:41:10

    Właśnie miałam ten sam problem z jajkami , ale odpowiedź już znalazłam:))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-22 19:39:56

    @Jolka - jajka trzeba po prostu utrzeć/ubić, cukier rozpuszczamy razem z miodem, ale jak bardzo chcemy inaczej to mozna oczywiscie standardowo jajka ubić z cukrem i nie rozpuszczać go razem z midoem, nic to nie zmieni w smaku ani w strukturze, ale jeśli ktoś tak woli. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • jolka jolka
    2012-12-22 17:22:31

    jajka chyba trzeba ubic z cukrem,bo jak inaczej?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Beata Beata
    2012-12-22 10:00:18

    Upiekłam,własnie jemy cieplutki.Rewelacja. Polecam. Zamiast dżemu z czarnej porzeczki dałam z wiśni(własnej roboty)oraz płatki z migdałów do ciasta i na polewę. Zwiększyłam tez 0 1/3 składniki i upiekłam w większej foremce (30 na 40 cm). Lepszego piernika nie jadłam. Mało pracy przy nim a smak,zapach,puszystość, wygląd ...ekstra. Super przepis na święta i nie tylko bo mój już znika.Jutro upiekę drugi.Dziekuję

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • listopadzik listopadzik
    2012-12-21 20:02:50

    Właśnie piekę - skuszona wyglądem i aromatycznymi pochwałami. W domu już roznosi się woń korzennych przypraw, hmmm... ale spróbujemy dopiero w święta.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marta Marta
    2012-12-21 14:00:44

    Piernik pyszny i faktycznie ekspresowy, a zapach, tego nie da się opisać. Bardzo polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-20 20:12:35

    Naprawdę śliczny ....znam podobne przepisy piernikowe z dżemem i nie ma takiego, któy by mi nie posmakował:) Pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine
    2012-12-20 09:47:48

    Wygląda na to, że eksperyment udany;) Pachnie piernikiem na odległość i taki on apetyczny! Mój Tata jest zagorzałym fanem pierników. Muszę mu jakiś upiec na Święta. Może skusze się na ten...? Zamiast rodzynek chętnie dodałabym żurawinę suszoną namoczoną wcześniej w rumie. Myślę, że powinna pasować;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ewelina ewelina
    2012-12-19 15:22:31

    Piernik wyszedł rewelacyjny. Serdecznie dziękuję:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-12-19 05:41:17

    Jest piękny Kasiu! Ekspresowy i jakże śliczny. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Wilgotny piernik ekspresowy

Wilgotny piernik ekspresowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x25 cm

Opis

<p >Tym razem piernik dla zabieganych i niecierpliwych. :) Czyli piernik, którego smakiem będziecie mogli się cieszyć zaraz po upieczeniu&hellip; no może ewentualnie trzeba będzie zaczekać, żeby nieco przestygł. ;)</p> <p >Wilgotny, mięciutki i oczywiście aromatyczny jak to piernik&hellip; Jest to zdecydowane przeciwieństwo tradycyjnych suchych i twardawych pierników. Można go dodatkowo przełożyć powidłami wtedy jest już niebo w gębie, choć dla mnie piernik ten sam, w sobie jest tak smaczny i wilgotny (a posmak dżemu delikatnie wyczuwalny), że nie czułam już potrzeby przekładania go czymkolwiek. Ten piernik był eksperymentem, z którego jestem bardzo zadowolona. :) Serdecznie polecam. :)</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki))
    mąki
    cukru
    płynnego miodu naturalnego
    mleka
    oleju słonecznikowego
    duże jajka
    kakao
    sody
    cynamonu*
    zmielonych goździków
    sproszkowanego imbiru
    kardamonu
    sparzonych rodzynek
    posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • Polewa czekoladowa

    Ilość Składnik
    mlecznej lub gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki (płynnej)
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować.

W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach.

Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki.

Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg).

Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto.

Smacznego :)