Postanowiłam, że w mojej kuchni ta jesień będzie pełna wypieków ze śliwkami, gruszkami i jabłkami… na pewno nie uda mi się zrobić wszystkich deserów, które chodzą mi po głowie (jest ich za d...
To ciasto zerkało na mnie najpierw od Kasi później od Joli, a w oryginale pochodzi chyba stąd http://www.exclusivelyfood.com.au/2007/01/chocolate-cake-recipe.html. Nie mogłam mu się oprzeć…....
W planach miałam inne ciasto (pojawi się tu niebawem), ale zabrakło mi do niego jednego z głównych składników, więc poszukałam w sieci szybko, co mogłabym upiec z tego, co akurat mam w lodów...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jes...
Dziś mam dla Was ciasto, na które przepis dostałam od Czytelniczki Agnieszki Aleksandrowicz. Pani Agnieszka polecała mi to ciasto już jakiś czas temu i w końcu ciekawość wzięła górę, a wszys...
Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki. Ciasto wychodzi puszyste, dość wilgotne, jest mało kłopotliwe w p...
Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pom...
Kochani, dzisiaj proponuję Wam jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jadłam. Połączenie aromatycznego ciacha z pyszną masą serowo-budyniową, w połączeniu ze śliweczkami, które przełamuj...
To jedno z tych ciast, które znika jeszcze na ciepło. :) Puszyste, ale zarazem wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach, pachnące migdałami, które wspaniale harmonizują z wiśniami. To ...