Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu.
To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...
Witajcie po przerwie, trochę się rozchorowałam i nie miałam siły i weny, żeby piec, ale wracam już powoli do siebie i postaram się nadrobić zaległości.Wracając do wypieku... To chyba klasyka...
W zasadzie to nie wiem czemu do tej pory nie dodałam na blog przepisu na jedne z bardziej popularnych ciastek. Może wynika to trochę z faktu, że ja sama nie przepadam za tymi ciastkami, ale ...
Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki „Kocham gotować. Przepis na życie”. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam t...
To ciacho powstało na specjalne życzenie Agnieszki. Pewnego dnia podczas rozmowy na Facebooku opowiedziała mi, że jadła pyszne ciasto i od słowa do słowa ustaliłyśmy, że dowie się co to za c...
Kochani już jestem. :) Witam Was serdecznie po urlopie. Wróciłam wypoczęta, ale z małą kontuzją. :) Ale nic to, zapał do pracy jest, pomysłów całe mnóstwo, a zaległych przepisów, których nie...
Klasyczne babeczki na bardzo kruchym cieście, z puszystym śmietankowym kremem budyniowym i całym mnóstwem truskawek. Ciasto jest tak kruche i delikatne, że trzeba bardzo ostrożnie wyjmować j...
U mnie od kilku dni już nieco świątecznie… tym razem chciałam Wam zaproponować na Wielkanocny stół coś wyjątkowo pysznego, a mianowicie Wieniec Frankfurcki. Pochodzi podobno z Frankfurtu nad...
Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przyp...
Nie robiłam jeszcze w tym roku ciasta z nektarynkami/brzoskwiniami więc była najwyższa pora, żeby to zmienić. Zwłaszcza, że zakupiłam na bazarku ładne, dojrzałe nektarynki. Ciasto jest napra...