skórka cytrynowa starta z 3 dużych sparzonych cytryn
kefiru (można zastąpić maślanką lub płynnym jogurtem naturalnym)
jajka
stopionego masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
borówek lub innych drobnych owoców
Sposób przygotowania
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche produkty, a więc mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
W drugiej misce wymieszać jajka z kefirem i stopionym masłem.
Mokre składni przelać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (zbyt długo mieszane ciasto zaowocuje twardymi i zbitymi muffinkami).
Ciasto nakładać do wysokości 1/3 foremek na muffinki, do każdej wkładać po kilka borówek, przykryć ciastem do wysokości 2/3 lub 3/4 foremki (w wierzchnią warstwę również można wepchnąć po kilka borówek).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec około 15-20 minuta aż muffiny ładnie wyrosną i się zarumienią.
Mocno cytrynowe, aromatyczne i orzeźwiające, ale nie za kwaśne muffinki wypełnione borówkami, które można zamienić na maliny, porzeczki, jagody lub inne drobne owoce. Mięciutkie, mięsiste i wilgotne. W kategorii muffinek to mój tegoroczny faworyt. ;) Bardzo polecam! :)
Składniki:
Muffinki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru
proszku do pieczenia
szczypta soli
cukru z prawdziwą wanilią
skórka cytrynowa starta z 3 dużych sparzonych cytryn
kefiru (można zastąpić maślanką lub płynnym jogurtem naturalnym)
Mocno cytrynowe, aromatyczne i orzeźwiające, ale nie za kwaśne muffinki wypełnione borówkami, które można zamienić na maliny, porzeczki, jagody lub inne drobne owoce. Mięciutkie, mięsiste i wilgotne. W kategorii muffinek to mój tegoroczny faworyt. ;) Bardzo polecam! :)
Składniki
Muffinki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru
proszku do pieczenia
szczypta soli
cukru z prawdziwą wanilią
skórka cytrynowa starta z 3 dużych sparzonych cytryn
kefiru (można zastąpić maślanką lub płynnym jogurtem naturalnym)
jajka
stopionego masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
borówek lub innych drobnych owoców
Sposób przygotowania
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche produkty, a więc mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
W drugiej misce wymieszać jajka z kefirem i stopionym masłem.
Mokre składni przelać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (zbyt długo mieszane ciasto zaowocuje twardymi i zbitymi muffinkami).
Ciasto nakładać do wysokości 1/3 foremek na muffinki, do każdej wkładać po kilka borówek, przykryć ciastem do wysokości 2/3 lub 3/4 foremki (w wierzchnią warstwę również można wepchnąć po kilka borówek).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec około 15-20 minuta aż muffiny ładnie wyrosną i się zarumienią.