Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Dzisiaj zapraszam na małą cukierkową ucztę. :) Odkąd zakupiłam formę na cukierki, wiedziałam, że muszę je szybko zrobić. Jeśli lubicie Białe Michałki firmy Wawel, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Cukiereczki wychodzą naprawdę zbliżone w smaku do tych oryginalnych i ciężko poprzestać na jednej sztuce. Ale spokojnie, chęć wbicia się na święta w co najmniej ten sam rozmiar nie pozwoli Wam zjeść ich za dużo. :) To w sumie jest ich zaleta, można je przechowywać przez jakiś czas i delektować się nimi po kawałeczku, kiedy najdzie nas nieodparta pokusa. :)
Na pewno przypadną do gustu również dzieciom, do tego stopnia, że musiałam je przed córcią chować po różnych kuchennych zakamarkach. :) Przepis nieco zmodyfikowany, widziałam na kilku blogach, ale w oryginale pochodzi chyba stąd.
@Kisiel - można kupić np. tutaj http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html
slodkiefantazje
2011-11-18 20:37:32
Serdecznie dziękuję Wam za wszystkie komentarze, wywołały całe mnóstwo uśmiechów na mojej twarzy. :) Cieszę się, że Michałki Wam się spodobały i szczerze polecam wypróbujcie je! :)
Lovelykate
2011-11-18 18:37:17
Przepięknie wyglądają! Aż nabrałam ochoty żeby lecieć do kuchni i zrobić takie samemu. :)
Monika
2011-11-18 18:21:29
Wow! One naprawdę wyglądają jak białe michałki! :)
pepa w kuchni
2011-11-18 18:02:39
Piękne zarówno cukierki jak i zdjęcia :)
Nemi
2011-11-18 17:35:44
Ależ czarujesz tymi zdjęciami:) Chętnie się wproszę na cukierkową ucztę:)
tjaryma
2011-11-18 16:40:03
a komuś nie smakują Michałki ze sklepu?;) peace!
kuchennefascynacje
2011-11-18 16:01:22
Wspaniale wyglądają :)
Sue
2011-11-18 14:37:30
Uwielbiam michałki! Takie domowe muszą być boskie! ;)
Dzisiaj zapraszam na małą cukierkową ucztę. :) Odkąd zakupiłam formę na cukierki, wiedziałam, że muszę je szybko zrobić. Jeśli lubicie Białe Michałki firmy Wawel, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Cukiereczki wychodzą naprawdę zbliżone w smaku do tych oryginalnych i ciężko poprzestać na jednej sztuce. Ale spokojnie, chęć wbicia się na święta w co najmniej ten sam rozmiar nie pozwoli Wam zjeść ich za dużo. :) To w sumie jest ich zaleta, można je przechowywać przez jakiś czas i delektować się nimi po kawałeczku, kiedy najdzie nas nieodparta pokusa. :)
Na pewno przypadną do gustu również dzieciom, do tego stopnia, że musiałam je przed córcią chować po różnych kuchennych zakamarkach. :) Przepis nieco zmodyfikowany, widziałam na kilku blogach, ale w oryginale pochodzi chyba stąd.
Składniki
Cukierki
Ilość
Składnik
białej czekolady
mleka
masła
cukru
cukru wanilinowego
mleka w proszku
100 g
pokruszonych herbatników (opcjonalnie)
zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
drobno posiekanych orzechów arachidowych
spirytusu
kilka kropel aromatu arakowego
Polewa:
Ilość
Składnik
białej czekolady
masła
mleka
ewentualnie może być gotowa biała polewa
Sposób przygotowania
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.