Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Ciasto idealne na Walentynki i wieczór we dwoje. :) Na wskroś czekoladowe, po każdym kęsie ma się ochotę na kolejny… Choć nie da się go zjeść dużo. :) Samo ciasto za sprawą braku mąki jest delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo czekoladowe. A mus który dopełnia całości jest wspaniały, lekki jak puszek i tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. Jak dla mnie połączenie doskonałe.
Polecam Wam nie tylko na Walentynki… :) Przepis na mus zaczerpnięty z Crave, a passion for chocolate, Maureen McKeon
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| gorzkiej czekolady | |
| jajek | |
| masła | |
| cukru | |
| budyniu czekoladowego (proszek) | |
| ekstraktu z wanilii | |
| proszku do pieczenia | |
| migdałów zmielonych |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| masła | |
| połamanej na kostki gorzkiej czekolady | |
| duże jajka | |
| kakao | |
| drobnego cukru do wypieków | |
| żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody | |
| likieru czekoladowego |
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostudzenia.
Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Budyń wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z żółtek. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do wypieków. Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C bez wstępnego rozgrzewania) przez około 45 minut (po ok. 30 minutach ciasto przykryć papierem do pieczenia). Patyczek zanurzony w upieczone ciasto powinien być suchy, ale mogą być na nim okruszki ciasta. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
W rondelku, mieszając, rozpuścić masło i czekoladę. Ostudzić. Żółtka zmiksować z kakao, dodać do ostudzonej czekolady. Wymieszać. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna.
Ubitą pianę wymieszać delikatnie z masą czekoladowo-jajeczną i rozpuszczoną w wodzie (ostudzoną) żelatyną oraz likierem czekoladowym. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego :)