KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3072.JPG

Składniki:

  • Czekoladki:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru do smaku (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    białej czekolady
    czekolady gorzkiej/deserowej lub mlecznej
    śmietanki kremówki
    1 łyżka brandy (może być też likier truskawkowyl ub po prostu wódka)

Sposób przygotowania

Truskawki zmiksować (zblendować) na mus. Przelać do rondelka, dodać cukier do smaku (ilość uzależniona od kwaśności truskawek). Dodać alkohol. Podgotować na małym ogniu, aż woda odparuje i zrobi się gęsty przecier. Przestudzić.

Białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać przestudzone truskawki. Wymieszać. Schłodzić do momentu aż nadzienie zgęstnieje i będzie zimne (masa powinna zgęstnieć na tyle, by dała się swobodnie nakładać do czekoladek).

Gorzką lub mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, tak by zgęstniała i nie spływała po ściankach. Pędzelkiem dokładnie wykładać dno i ścianki wgłębień silikonowej foremki na czekoladki. Warstwa nałożonej czekolady powinna być dość gruba, by ścianki czekoladek nie popękały przy wyjmowaniu z foremki.

Schłodzić w lodówce.

Zastygnięte wierzchy czekoladek wypełnić nadzieniem, tak by zostało odrobinę miejsca na spodnią warstwę czekolady. Resztę czekolady gorzkiej/mlecznej ponownie podgrzać w kąpieli wodnej i zalać nią spody czekoladek. Odstawić do schłodzenia.

Zastygnięte delikatnie wyjmować z foremki.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Dostałam niedawno w prezencie foremkę na czekoladki w kształcie serduszek i już wiedziałam, że będę musiała ją szybko wypróbować. :) Zwłaszcza, że w głowie zaświtał mi pomysł na fajne, truskawkowe nadzienie do pralinek… Więc rozumiecie, przepis nie mógł czekać. :) Tym bardziej, że za kilka dni mamy święto zakochanych… a takie czekoladki idealnie się wpasowują w menu walentynkowe. ;)

Ale do rzeczy, czekoladki robi się naprawdę szybko i banalnie wręcz, a efekt smaku nie do opisania. Kochani, powiem tak, żadne sklepowe, które do tej chwili jadłam nie dorównują im smakiem… Truskawkowo-czekoladowe nadzienie jest pyszne, odrobinka alkoholu nadaje mu charakteru, ale absolutnie nie dominuje w smaku. Całości dopełnia gorzka lub mleczna czekolada (ja preferuje tę pierwszą, ale to rzecz upodobań). Czekoladki wprost rozpływają się w ustach.

Mój Mąż pałaszował jedną za drugą i cały czas podkreślał, że w życiu nie jadł takich pysznych, a nie przepada za tego typu słodyczami. :) Naprawdę gorąco Wam polecam! Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie, są banalne w wykonaniu, a jeśli testowaliście już jakieś to skuście się jeszcze na to nadzienie… Jeśli lubicie truskawki to będziecie w raju. ;))

IMG_3092.JPG IMG_3111.JPG IMG_3104.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • wiki & vito wiki & vito
    2015-11-27 16:45:36

    hej :-) podoba mi się ten przepis. Mam pytanie co do nadzienia czy mogą być inne owoce np z puszki brzoskwinie, ananas itp?

    Twój komentarz
  • Martyna Martyna
    2015-02-10 21:54:19

    Czy nadadzą się mrożone truskawki? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-10 22:48:40

      Tak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Maja Maja
    2014-02-13 09:22:19

    Takie walentynkowe czekoladki, właśnie szukałam czegoś takiego

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-31 15:14:48

    W szczelnym pudełku/puszczce można przechowywać kilka tygodni, najlepiej w suchym, chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, bo na czekoladzie pojawi się osad i straci walory smakowe. pozdrawiam

    Twój komentarz
  • hahana hahana
    2012-10-31 14:52:18

    a jak i jak dlugo mozna je przechowywac?coreczka chce zrobic dla przyjaciol pod choinke!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-27 17:00:59

    @Ania - jak najbardziej, alkohol można pominąć.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-08-27 15:28:26

    Hej, chciałam się zapytać, czy można zrobić te czekoladki ale bez alkoholu?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-21 19:10:35

    @Marta - Z podanych proporcji wychodzi 12 czekoladek.

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2012-06-21 18:55:15

    Chciałam zapytać ile czekoladek wyjdzie z takich proporcji składników? :)

    Twój komentarz
  • najsmaczniejsze.pl najsmaczniejsze.pl
    2012-02-14 15:57:45

    zrobiłam, są pyszne, dałam podwójną warstwę czekolady, zapraszam Cię do skontrolowania ;) http://najsmaczniejsze.pl/2012/02/pralinki-z-nadzieniem-truskawkowym/

    Twój komentarz
  • js28 js28
    2012-02-14 15:45:52

    Zrobiłam! Są cudowne! dziękuje za przepis :)

    http://smaczniezjoanna.blox.pl/2012/02/Truskawkowe-pralinki-nie-tylko-na-Walentynki.html

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-13 00:32:27

    @Majana - są pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu, gorąco Ci polecam :)

    @Zauberi - zrób, zrób, są przepyszne :)

    @Agnieszka - ciesze sie, ale zapewniam, że schrupanie choć jednej sprawi jeszcze wiekszą przyjemność :)

    @Uwodzenie - to prawda, są idealne na prezent :) prosze bardzo :)

    @Eat with gusto! - są pyszne i bardzo truskawkowe, polecam :)

    @Karmelitka - :) w takim razie rób koniecznie! na pewno Ci zasmakują :)

    @PieczarkaMysia - Dzięki Mysiu :)

    @Burczymiwbrzuchu - oj to prawda, ich nigdy dosyć, zwłaszcza, ze takie malutkie sa, mozna sobie stopniowo sprawiać przyjemność bez wiekszych konsekwencji dla figury ;))

    @Justka - dziękuję ślicznie i polecam!

    @Asiek - Asiu, czekoladki są banalne w przygotowaniu i wbrew pozorom mało czasochłonne, a naprawdę przepyszne... Asiu, tak, taki najzwyklejszy pędzelek do farbek. :)

    @Domi - :) uśmiechają sie pewnie z przesłaniem "Zrób nas" ;)

    @js28 - pewnie, że pozwolę, a wrecz będę namawiać :)) będzie mi bardzo miło... i czekam na relację ;))

    @Anonimowy - dziękuję :) i polecam gorąco :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-12 21:14:45

    pieknie wyglądaja a to nadzienie poezja:)

    Twój komentarz
  • js28 js28
    2012-02-12 19:56:48

    Przecudne! Pozwolisz, że się zainspiruję? :)

    Twój komentarz
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2012-02-12 16:18:58

    Pięknie się do mnie uśmiechają :)

    Asiu, ja mam dokładnie taką foremkę do pralinek i używam zwykłego, ogkrągłego pędzelka takiego jak do malowania farbkami plakatowymi :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-12 11:27:44

    Piękne są!! I nadzienie... Pyszności! Mam dużo foremek do przetestowania, jakoś jeszcze nie miałam okazji, a może chęci... Powiedz mi, jaki to ma być pędzelek? Taki zwykły jak do farbek, czy inny jakiś?

    Pozdrawiam cieplutko:)

    Twój komentarz
  • justka2712 justka2712
    2012-02-12 10:47:36

    Piękne!

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2012-02-11 22:23:00

    Narobiłaś mi smaka! U nas też prezentowałyśmy ostatnio podobne, ale tych pyszności nigdy dosyć!:)

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-02-11 16:51:49

    przewspaniale czekoladki, sa boskie! :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-11 16:48:01

    o ja... szczęka mi opadła!

    cudowne te czekoladki. z truskawką, niebiańskie!

    Twój komentarz
  • Eat with gusto! Eat with gusto!
    2012-02-11 12:09:26

    Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Czekoladki wyglądają rewelacyjnie. Na pewno smakują nieziemsko, truskawkowo - lato w ustach :).

    Twój komentarz
  • Uwodzenie Uwodzenie
    2012-02-11 11:48:38

    Prezent walentynkowy jak się patrzy - no może część prezentu ;)

    Dzięki!

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2012-02-11 11:25:52

    Idealne, już samo patrzenie na nie sprawia mi przyjemność. :)

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2012-02-11 08:58:19

    chyba spróbuję zrobić te czekoladki :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-02-11 05:39:40

    Piękne !

    Podziwiam. Jeszcze nie robiłam czekoladek. Muszą być pyszne takie domowe.

    Pozdrowienia:)

    Twój komentarz

Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Dostałam niedawno w prezencie foremkę na czekoladki w kształcie serduszek i już wiedziałam, że będę musiała ją szybko wypróbować. :) Zwłaszcza, że w głowie zaświtał mi pomysł na fajne, truskawkowe nadzienie do pralinek… Więc rozumiecie, przepis nie mógł czekać. :) Tym bardziej, że za kilka dni mamy święto zakochanych… a takie czekoladki idealnie się wpasowują w menu walentynkowe. ;)

Ale do rzeczy, czekoladki robi się naprawdę szybko i banalnie wręcz, a efekt smaku nie do opisania. Kochani, powiem tak, żadne sklepowe, które do tej chwili jadłam nie dorównują im smakiem… Truskawkowo-czekoladowe nadzienie jest pyszne, odrobinka alkoholu nadaje mu charakteru, ale absolutnie nie dominuje w smaku. Całości dopełnia gorzka lub mleczna czekolada (ja preferuje tę pierwszą, ale to rzecz upodobań). Czekoladki wprost rozpływają się w ustach.

Mój Mąż pałaszował jedną za drugą i cały czas podkreślał, że w życiu nie jadł takich pysznych, a nie przepada za tego typu słodyczami. :) Naprawdę gorąco Wam polecam! Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie, są banalne w wykonaniu, a jeśli testowaliście już jakieś to skuście się jeszcze na to nadzienie… Jeśli lubicie truskawki to będziecie w raju. ;))

Składniki

  • Czekoladki:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru do smaku (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    białej czekolady
    czekolady gorzkiej/deserowej lub mlecznej
    śmietanki kremówki
    1 łyżka brandy (może być też likier truskawkowyl ub po prostu wódka)

Sposób przygotowania

Truskawki zmiksować (zblendować) na mus. Przelać do rondelka, dodać cukier do smaku (ilość uzależniona od kwaśności truskawek). Dodać alkohol. Podgotować na małym ogniu, aż woda odparuje i zrobi się gęsty przecier. Przestudzić.

Białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać przestudzone truskawki. Wymieszać. Schłodzić do momentu aż nadzienie zgęstnieje i będzie zimne (masa powinna zgęstnieć na tyle, by dała się swobodnie nakładać do czekoladek).

Gorzką lub mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, tak by zgęstniała i nie spływała po ściankach. Pędzelkiem dokładnie wykładać dno i ścianki wgłębień silikonowej foremki na czekoladki. Warstwa nałożonej czekolady powinna być dość gruba, by ścianki czekoladek nie popękały przy wyjmowaniu z foremki.

Schłodzić w lodówce.

Zastygnięte wierzchy czekoladek wypełnić nadzieniem, tak by zostało odrobinę miejsca na spodnią warstwę czekolady. Resztę czekolady gorzkiej/mlecznej ponownie podgrzać w kąpieli wodnej i zalać nią spody czekoladek. Odstawić do schłodzenia.

Zastygnięte delikatnie wyjmować z foremki.

Smacznego :)