Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny.
Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.
Dużą podłużną blachę (u mnie długa keksówka 36 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto.
Piec około 1 godziny (w keksówce, z uwagi na to, że ciasto jest wyższe trzeba piec dłużej, ok. 1,5 godziny), sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).
Studzić w blasze, po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową (czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stale mieszając).
Smacznego :)
Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami
Przyg: 40 minPieczenie: 80 min
Średni
Porcje: 18
Szczerze mówiąc nie planowałam robić tego ciasta, zwłaszcza, że pierników u nas w te święta „dostatek” ;). Ale jak tylko przeczytałam składniki, stwierdziłam, że jednak muszę upiec jeszcze j...
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Monisia8dwa
2015-12-24 08:57:41
Witam! Prosze o szybka odpowiedz ;)
Czy mogę upiec go i podać gościom tego samego dnia? Czy należy zrobic jakiś dostęp czasowy?
mała
2015-12-22 13:28:38
pomocy i to szybko, proszęęę!
jestem w trakcie robienia tego cuda, ale jabłka puściły prawie szklankę soku... wlewać do masy czy właśnie nie?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-12-22 13:40:43
Soku nie wlewamy do masy. :) Pozdrawiam
Joanna
2014-12-24 11:53:39
Upiekłam, spróbowałam i zakochałam się. PYSZNY
Michalina
2014-12-11 01:36:38
Witam, jesli chce zrobic ten piernik 3 dni przed swietami, to czy powinnam juz wtedy go polac polewa, czy dopiero w Wigilie? Dziekuje i pozdrawiam
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-11 10:04:02
Witam, piernik zapewne będzie przez te 3 dni przechowywany w chłodnym miejscu, więc lepiej pokryć go polewą w Wigilię, bo od niskiej temperatury czekolada matowieje. Pozdrawiam serdecznie
Ksenia
2013-03-26 09:04:20
Pierniczek rewelacja, wyszedł popisowy i przepyszny. Zjedzony do strzału. Dziękuję za cudowne Słodkie Fantazje :)
iza
2012-12-23 17:49:56
Przepis rewelacja! Prosty w wykonaniu a piernik - palce lizać.Super,dziękuję bardzo !
Hogzinka
2012-12-17 10:28:46
Znalazłam. Przeczytałam. Wydrukowałam. Upiekłam. Smakował bardzo wszystkim :) Po tygodniu smakuje nawet jeszcze lepiej :) Zrobiłam bez polewy dla zmniejszenia kalorycznosci ;) hehe POLECAM :)
SlodkieFantazje
2012-11-05 18:17:24
@Marcisz - piekłam w 160 stopniach grzałka góra-dół, w dość wysokiej keksówce, więc może dlatego u mnie piekł się znacznie dłużej. :)
Marcisz
2012-11-05 17:28:19
Dzięki Ci za ten przepis. Jest rewelacyjny. Zrobiłam kilka dni temu i ledwie się załapałam na kawałeczek :) Teraz wszyscy się dopytują kiedy znów go upiekę. Mam tylko jedno pytanko. Nie podałaś temp. pieczenia. Nastawiłam na 180st i już po ok. 35 min. ciasto zaczęło się przypalać, więc od razu wyciągnęłam i okazało się, że jest już upieczone. Na jaką temp. nastawiasz ten swój przepyszny piernik?
lewa102
2012-10-06 20:04:50
Przepyszny, jedyny piernik z którego nie wyszedł mi zakalec :) SUPER!
Kasia, Slodkie fantazje
2011-12-22 17:03:10
@Justyna - u mnie leży już kilka dni i nic nie stracił na świeżości, więc myślę, że do tygodnia spokojnie a nawet dłużej.
Justyna
2011-12-22 13:48:07
Witam! bardzo podoba mi się ten piernik i chciałabym go upiec, mam więc pytanie jak długo go można przechowywać? Pozdrawiam
Asiek
2011-12-21 19:54:40
Zabójczo pysznie wygląda ten piernik!! Porwałabym kawałeczek i szybko zjadła, żeby mi nikt nie zabrał:)
Pozdrawiam cieplutko!
kachna
2011-12-21 08:51:51
jabłka... orzechy i czekolada, wygląda super!!! delikatny i wilgotny, porywam kawałek :)
Szczerze mówiąc nie planowałam robić tego ciasta, zwłaszcza, że pierników u nas w te święta „dostatek” ;). Ale jak tylko przeczytałam składniki, stwierdziłam, że jednak muszę upiec jeszcze j...
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jabłek
cukru
cynamonu
duże jajka
mąki
kakao
miodu płynnego
oleju
sody oczyszczonej
masła
przyprawy do piernika
garść rodzynek
Ilość
Składnik
czekolady gorzkiej
śmietanki 30 %
Polewa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
śmietanki 30 %
Sposób przygotowania
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny.
Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.
Dużą podłużną blachę (u mnie długa keksówka 36 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto.
Piec około 1 godziny (w keksówce, z uwagi na to, że ciasto jest wyższe trzeba piec dłużej, ok. 1,5 godziny), sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).
Studzić w blasze, po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową (czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stale mieszając).