twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić mielonym wiaderkowym)
duże jajka
ksylitolu w postaci pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub nasionkami z 1 laski wanilii)
śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
332 g
białej czekolady proteinowej bez cukru ( u mnie migdałowo-kokosowa i michałkowa z I love sweet)
opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
świeżych lub mrożonych truskawek lub innych owoców (maliny, jagody, borówki, itp)
Sposób przygotowania
Masa serowa:
Czekoladę grubo posiekać. Śmietankę podgrzać aż będzie bardzo gorąca, nie gotować. Posiekaną czekoladę przełożyć do gorącej śmietanki, wymieszać aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita i gładka (można chwilę podgrzać, jeśli czekolada nie będzie się chciała rozpuścić, ale trzeba cały czas mieszać, żeby całość się nam nie przypaliła). Lekko przestudzić. Twaróg zmiksować z resztą składników* do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać przestudzoną masą śmietanowo-czekoladową, zmiksować do połączenia się składników.
Truskawki lub inne owoce umyć, oczyścić z szypułek, wysuszyć na papierowych ręcznikach przekroić na pół (małych owoców oczywiście nie kroimy) i ułożyć na wierzchu sernika.
W czajniku zagotować wodę. Tortownicę o śr. 22 cm owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej. Masę przelać do tortownicy.
Oczyszczone truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika (w wersji z ubijanymi białkami truskawki podczas wyrastania sernika zapewne zatoną nieco w masie serowej).
Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, a do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.
Piec w temperaturze 150-160 °C przez około 60 min. lub ciut dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą – upieczony sernik po poruszeniu powinien delikatnie drgać na środku, ale nie powinien „falować” na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona.
Smacznego :)
Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Przyg: 30 minPieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 7
Delikatny, jedwabiście kremowy, wręcz mazisty sernik o subtelnym posmaku białej czekolady i aromacie wanilii. Idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. Nie jest to zdecydowani...
Składniki:
Sernik:
Ilość
Składnik
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić mielonym wiaderkowym)
duże jajka
ksylitolu w postaci pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub nasionkami z 1 laski wanilii)
śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
332 g
białej czekolady proteinowej bez cukru ( u mnie migdałowo-kokosowa i michałkowa z I love sweet)
opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
świeżych lub mrożonych truskawek lub innych owoców (maliny, jagody, borówki, itp)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Beata
2016-10-02 10:38:37
Kasiu co robisz, że Twój sernik ma takie gładkie boki?
Marta
2016-09-23 21:59:06
Kasiu co zrobiłaś, że boki twojego sernika są takie gładkie? Moje są zawsze poszarpane. Czy wyścielasz boki papierem, smarujesz czymś? Jak oddzielasz od tortownicy?
Agata
2016-05-16 19:16:08
Wszystko pięknie ładnie, ale czy nie ma być ani grama mąki ani niczego innego? Sernik piekłam 2 godziny i cały czas się trzęsie. Po wystudzenia i zdjęciu obręczy, rozpada się. Zupełnie jakby brakowało jakiegoś spoiwa w masie.
Sylwia
2016-08-06 20:13:16
Mam tak samo. Sernik cały się trzęsie. Coś tutaj nie gra. Robiłam wszystko wg przepisu. Nie jest możliwe nawet, żeby coś źle zrobić bo przepis jest banalnie prosty.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-08-08 18:30:30
To zapewne zależy od ścisłości użytego twarogu, ewentualnie od wielkości dodanych jajek. Ja ie dodawałam ani grama mąki i sernik był ścisły i dobrze ścięty. Oczywiście można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo waniliowy budyń (proszek).
Sandra
2014-09-22 21:18:37
Można dodać mniej czekolady i spód kruchy lub z ciasteczek?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-23 14:06:50
Tak, można. Wtedy czekolada będzie po prostu mniej wyczuwalna. Spód z ciasteczek będzie komponował się idealnie. Pozdrawiam
Sandra
2014-09-23 16:24:34
Super! Dziękuje za odpowiedź!
Jaką wysokość miała Pani forma? bo ja mam kwadratową 20x20 o wysokosci ok. 5 cm....to zmniejszyc proporcje, prawda?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-24 09:58:04
Używałam standardowej tortownicy o wysokości 6 cm. Na formę 20 x 20 cm nie zmniejszałabym proporcji składników. Pozdrawiam serdecznie
SlodkieFantazje
2014-07-15 20:15:08
@Ada - tortownicy nie trzeba smarować masłem ani wysypywać bułką tartą. Ewentualnie można posmarować masłem same boki, wtedy mamy większą pewność, że sernik nie popęka na środku. Na spód warto wyłożyć papier do wypieków, wtedy łatiej przenieśc sernik z tortownicy, zwłaszcza jeśli jest robiony bez spodu, czyli jak ten tutaj. Z kąpieli wodnej oczywiście można zrezygnować, czasu pieczenia raczej nie musimy znacznie wydłużać - sernik będzie gotowy gdy tylko lekko drży na środku, a nie faluje cały gdy lekko poruszymy tortownicą (ale pamiętać trzeba, że pieczenie w kąpieli wpływa na wilgotność sernika i jego konsystencję - jest wilgotniejszy i bardziej kremowy). Jeśli chodzi o owijanie tortownicy folią, to zwyczajnie owijamy tortownicę z zewnętrznej strony folią auluminiową, czylli stawiamy tortowicę na arkuszu foli, urywamy folię na długość by zakrywała boki, stawiamy na kolejnym arkuszu tak, żeby zakryć boki, gdzie folia była krótsza i tak ze 3 razy. Robimy to jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=cUh-c4H3gg8. Pozdrawiam
Ada
2014-07-14 21:47:55
Czy tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana bułką tartą? Co to znaczy: tortownicę owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej? Czy jeżeli zrezygnuję z pieczenia w kąpieli wodnej to należy wydłużyć czas pieczenia, jak wpłynie to na sernik?
Kamila
2014-06-30 13:31:29
Świetny przepis i rewelacyjnie wygląda ten sernik!Zapraszam do mniewww.naturalnemetody.blogspot.com
Catherine
2014-06-04 16:57:33
Sernik jak marzenie! Wygląda na super puszysty, takie lubię:) rany! ale apetyczny.... aż się prosi żeby go upiec :-)
Angie
2014-06-04 12:34:40
Pięknie wygląda, tak delikatnie i kremowo; )
Patrycja
2014-06-04 11:35:24
Wygląda rewelacyjnie!
magma
2014-06-04 06:34:26
co ja bym dała za kawałeczek takich pyszności:)
Majana
2014-06-04 04:39:18
Cudownie wygląda. Bajeczny i pyszny, z najlepszymi owocami na świecie.:)Pozdrawiam serdecznie.
Delikatny, jedwabiście kremowy, wręcz mazisty sernik o subtelnym posmaku białej czekolady i aromacie wanilii. Idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. Nie jest to zdecydowani...
Składniki
Sernik:
Ilość
Składnik
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić mielonym wiaderkowym)
duże jajka
ksylitolu w postaci pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub nasionkami z 1 laski wanilii)
śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
332 g
białej czekolady proteinowej bez cukru ( u mnie migdałowo-kokosowa i michałkowa z I love sweet)
opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
świeżych lub mrożonych truskawek lub innych owoców (maliny, jagody, borówki, itp)
Sposób przygotowania
Masa serowa:
Czekoladę grubo posiekać. Śmietankę podgrzać aż będzie bardzo gorąca, nie gotować. Posiekaną czekoladę przełożyć do gorącej śmietanki, wymieszać aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita i gładka (można chwilę podgrzać, jeśli czekolada nie będzie się chciała rozpuścić, ale trzeba cały czas mieszać, żeby całość się nam nie przypaliła). Lekko przestudzić. Twaróg zmiksować z resztą składników* do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać przestudzoną masą śmietanowo-czekoladową, zmiksować do połączenia się składników.
Truskawki lub inne owoce umyć, oczyścić z szypułek, wysuszyć na papierowych ręcznikach przekroić na pół (małych owoców oczywiście nie kroimy) i ułożyć na wierzchu sernika.
W czajniku zagotować wodę. Tortownicę o śr. 22 cm owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej. Masę przelać do tortownicy.
Oczyszczone truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika (w wersji z ubijanymi białkami truskawki podczas wyrastania sernika zapewne zatoną nieco w masie serowej).
Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, a do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.
Piec w temperaturze 150-160 °C przez około 60 min. lub ciut dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą – upieczony sernik po poruszeniu powinien delikatnie drgać na środku, ale nie powinien „falować” na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona.