Wilgotny piernik ekspresowy

Tagi: Boże Narodzenie, pierniki, szybki piernik, ekspresowy piernik, wilgotny piernik

Wilgotny piernik ekspresowy

Tym razem piernik dla zabieganych i niecierpliwych. :) Czyli piernik, którego smakiem będziecie mogli się cieszyć zaraz po upieczeniu… no może ewentualnie trzeba będzie zaczekać, żeby nieco przestygł. ;)

Wilgotny, mięciutki i oczywiście aromatyczny jak to piernik… Jest to zdecydowane przeciwieństwo tradycyjnych suchych i twardawych pierników. Można go dodatkowo przełożyć powidłami wtedy jest już niebo w gębie, choć dla mnie piernik ten sam, w sobie jest tak smaczny i wilgotny (a posmak dżemu delikatnie wyczuwalny), że nie czułam już potrzeby przekładania go czymkolwiek. Ten piernik był eksperymentem, z którego jestem bardzo zadowolona. :) Serdecznie polecam. :)

Składniki

Ciasto:
  • 200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki)

  • 2 i ½ szklanki mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki płynnego miodu

  • 1 szklanka mleka

  • ½ szklanki oleju słonecznikowego

  • 3 duże jajka

  • 1-2 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżka cynamonu*

  • 1 łyżeczka zmielonych goździków

  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru

  • ¼ łyżeczki kardamonu

  • 100 g sparzonych rodzynek

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów

Polewa czekoladowa

  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

  • 100 ml śmietanki kremówki (płynnej)

  • 1-2 łyżki oleju

  • *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach  można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. 

W drugim naczyniu utrzeć  jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach. 

Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać. 

Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki.

Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg).

Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto. 

Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

23 komentarzy

  • Catherine said

    Wygląda na to, że eksperyment udany;) Pachnie piernikiem na odległość i taki on apetyczny! Mój Tata jest zagorzałym fanem pierników. Muszę mu jakiś upiec na Święta. Może skusze się na ten...? Zamiast rodzynek chętnie dodałabym żurawinę suszoną namoczoną wcześniej w rumie. Myślę, że powinna pasować;)

  • Marta said

    Piernik pyszny i faktycznie ekspresowy, a zapach, tego nie da się opisać. Bardzo polecam!

  • listopadzik said

    Właśnie piekę - skuszona wyglądem i aromatycznymi pochwałami. W domu już roznosi się woń korzennych przypraw, hmmm... ale spróbujemy dopiero w święta.

  • Beata said

    Upiekłam,własnie jemy cieplutki.Rewelacja. Polecam. Zamiast dżemu z czarnej porzeczki dałam z wiśni(własnej roboty)oraz płatki z migdałów do ciasta i na polewę. Zwiększyłam tez 0 1/3 składniki i upiekłam w większej foremce (30 na 40 cm). Lepszego piernika nie jadłam. Mało pracy przy nim a smak,zapach,puszystość, wygląd ...ekstra. Super przepis na święta i nie tylko bo mój już znika.Jutro upiekę drugi.Dziekuję

  • SlodkieFantazje said

    @Jolka - jajka trzeba po prostu utrzeć/ubić, cukier rozpuszczamy razem z miodem, ale jak bardzo chcemy inaczej to mozna oczywiscie standardowo jajka ubić z cukrem i nie rozpuszczać go razem z midoem, nic to nie zmieni w smaku ani w strukturze, ale jeśli ktoś tak woli. :)

  • klaudia19901 said

    Właśnie miałam ten sam problem z jajkami , ale odpowiedź już znalazłam:))

  • Paula said

    Ubić pianę z białek? Czy utrzeć same żółtka z cukrem? Pozdrawiam

  • Dana said

    Upiekłam na te święta rewelacja:) smakował wszystkim i jako pierwszy zniknął ze stołu:) zamiast cynamonu, goździków ...itd. dałam przyprawę do piernika i polewę udekorowałam skórkami kondensowanych owoców. Pozdrawiam cieplutko i bardzo polecam:)

  • Asia said

    Zrobiłam z masą grysikową:) wyszedł rewelacyjny!!!! zamiast dżemu/nie miałam takiego/ dałam powidła śliwkowe....i gotową przyprawę do piernika:)
    POLECAM !!!! pychota!!!

  • Nutelka said

    Przymierzam się do zrobienia tego piernika, ale nie wiem czy w ogóle warto się męczyć, mając piekarnik gazowy bez górnej grzałki :( To jest porażka, ale kruche ciastka, czy muffinki da się upiec :) Drożdżowa brioche też się udała. Zaryzykowałabym, ale może ktoś ma podobne doświadczenia? Nie mogę zmienić piekarnika, bo wynajmuję tylko pokój...

  • SlodkieFantazje said

    @Nutelka - ja bym zaryzykowała, moja mama ma gazowy bez górnej grzałki praktycznie wszystko już w nim piecze. :) Myślę, że piernik powinien się udać, dałabym 3 stopień (ale to już zależy od piekarnika, sama najlepiej go znasz, jaka temperatura na jakim poziomie gałki.; jeśli mocno przypieka to piekłabym bez wstępnego rozgrzewania). Pozdrawiam.

  • SlodkieFantazje said

    @A - innym wyszedł, więc warto się zastanowić czy to wina przepisu... :)

  • magda said

    piekłam wczoraj i mi wyszedł, jestem pozytywnie zaskoczona, bo z ciast wychodzi mi tylko szarlotka i to taka najprostsza :D może tylko kształt ma trochę brzydszy niż na zdjęciu, ale za to w smaku pycha :) a jest w ogóle jakiś sposób żeby piernik miał ładny kształt? chodzi mi o wierzch ciasta, u mnie nie jest taki jednolity, tylko jakby pofałdowany, czy nie wiem jak to nazwać :) w każdym razie nie wygląda zbyt pięknie hehe

  • magda said

    Czy można ominąć olej? Lub dać coś zamiast niego?

  • SlodkieFantazje said

    @Magda - Jeśli ominie Pani olej, ciasto będzie bardzo suche i będzie się kruszyć. Można zmniejszyć jego ilość o połowę. Jeśli ciasto byłoby zbyt zwarte po wymieszaniu można dodać wtedy 1/4 szklanki mleka lub płynnej śmietanki. Pozdrawiam

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: