Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

Tagi: torty, tort czekoladowy, tort czekoladowy z wiśniami, walentynki

Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki „Kocham gotować. Przepis na życie”. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam trochę po swojemu. :)
Jeśli chodzi o smak to przyznaję, że moim zdaniem jest to tort dla zdecydowanych czekoladoholików, ja jestem umiarkowanym (czyt. potrafię zjeść niewiele tego typu wypieków i na ogół po paru kęsach mam przesyt), więc polecam go szczególnie tym, którzy bez czekolady żyć nie mogą. Innych może przerazić jej ilość i intensywność tortu. :)
A teraz słów kilka dlaczego w nazwie pojawiło się potrójnie czekoladowy… otóż na tort składa się mocno kakaowy biszkopt (praktycznie bez mąki), budyniowy krem czekoladowy z dodatkiem alkoholu, na który trzeba przeznaczyć minimum 3 tabliczki czekolady, a całości dopełnia czekoladowa polewa oraz trufelki czekoladowe. W kremie zanurzone są wiśnie w syropie, choć można je zamienić na inne owoce wg uznania… To tyle pisania, sami musicie zdecydować czy czekolada to Wasze klimaty :))
Polecam!

 

Składniki

Ciasto:

  • 12 jajek

  • 380 g cukru pudru ( w oryginale 500 g)

  • 140 g kakao

  • 2 łyżki mąki tortowej ( w oryginale brak)


Krem:

  • 200 g masła

  • 120 g cukru pudru ( w oryginale 150 g)

  • 40 g cukru z prawdziwą wanilią ( w oryginale 60 g)

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego, gotujemy wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 350-400 ml (w oryginale budyń waniliowy)

  • 10 ml rumu Bacardi Gold (można użyć innego ciemnego rumu)

  • 10 ml spirytusu

  • 5 ml Cointreau

  • 300-350 g gorzkiej czekolady ( w oryginale 300 g)

  • 300 g wiśni w syropie (w oryginale rodzynki)

Polewa czekoladowa: (w oryginale brak polewy czekoladowej):

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżka masła

Dekoracja:

  • trufelki czekoladowe domowe lub kupowane

  • 150 g wiśni w syropie (można zastąpić całymi wiśniami z konfitury lub fruzeliną)


Do nasączenia ( w oryginale brak):

  • kieliszek rumu Bacardi (50 ml)

  • 150 ml wody

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (kolejne żółtko dodawać po około 30 sekundach). Dodać kakao i mąkę, wymieszać. Całość podzielić na pół i wylać na dwie duże blachy piekarnikowe (blachy muszą być tak duże, żeby udało się wyciąć z upieczonego na nich biszopta po dwa krążki o śr. 22 cm). Można też piec w czterech tortownicach na raz (nie polecam pieczenia całości na raz w jednej tortownicy, bo może się przelać). Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku.
Wiśnie namoczyć w rumie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo, po łyżce dodawać budyń, stale ucierając, tak żeby nie powstały grudki (jeśli powstaną można krem ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (nieco przestudzoną) oraz wiśnie, wymieszać. Na koniec dodać alkohole, dokładnie wymieszać.
Przygotować poncz (zagotować wodę z cukrem, dodać rum, wymieszać.

Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, przełożyć kremem, zostawiając ok. 1/3 kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Całość polać polewą (przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki i masła). Wierzch i boki udekorować wiśniami i truflami.


Smacznego :)


 

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

12 komentarzy

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: