Sernik ajerkoniakowy z krówkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_3598.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    ¾ szklanki orzechów laskowych lub innych ulubionych
    wiórków kokosowych
    masła lub oleju kokosowego, roztopionego (można zastąpić masłem orzechowym)
    ksylitolu lub erytrytolu
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    półtłustego mielonego twarogu (użyłam wiaderkowy Piątnicy)
    średnie jajka
    jogurtu naturalnego pitnego
    ajerkoniaku (można pominąć)
    erytrytolu lub ksylitol (najlepiej próbować przed dodanie jajek i dodać wg swojego smak)
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    krówek bez cukru (użyłam Go Lightly Fudgie Rolls)*
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    100 g białej czekolady bez cukru (u mnie proteinowa)
    opcjonalnie 1-2 łyżki ajerkoniaku
    opcjonalnie 0,5-1 łyżeczka kurkumy (jest odrobinę wyczuwalna w smaku) lub szczypta szafranu, ewentualnie odrobina naturalnego żółtego barwnika

Sposób przygotowania

Spód:
Płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe, przesypujemy do blendera i mielimy na największych obrotach na proszek. 
Dodajemy roztopiony olej masło lub masło orzechowe,  erytrytol lub ksylitol (ewentualnie inne słodzidło) i miksujemy do połączenia się składników. Zamiast w blenderze, można na tym etapie wymieszać je łyżką lub dłonią w mice. Masa powinna być klejąca, jeśli jest za sucha dodajemy trochę oleju/masła ewentualnie wody. 
Spód tortownicy o śr. 22-24 cm. lekko natłuścić, wyłożyć owsiano-orzechową masą, wierzch wyrównać. Wstawić na 10-15 min do lodówki. 

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej (oprócz krówek) aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy. 

Krówki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. 

Gotową masę wylać na  spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały  "falował" na boki. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony wyjąć z piekarnika i wstawić w tortownicy na kilka godzin do lodówki.
Dobrze schłodzony wyjąć z tortownicy.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. do rozpuszczonej dodać kurkumę/szafran lub barwnik, wymieszać. Gotową polać sernik, Smacznego :) 




Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Ciężki, kremowy sernik o subtelnym smaku ajerkoniaku, z dodatkiem krówek, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Uzależniająco pyszny,a przy tym banalny w wykonaniu. ;)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jak piec Jak piec
    2017-04-14 10:16:42

    Witam , czy boki tortownicy posmarować tłuszczem. . Czy może wyłożyć całą tortownica folia aluminiową. .

    Twój komentarz
  • Edyta Edyta
    2016-12-05 15:09:07

    Witam!

    Czy do tego sernika z adwokatem nie dodaje się żadnej mąki ani budyniu? Czy on zachowa wtedy zwartą strukturę.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-09 13:54:17

      Można dodać ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku (wtedy sernik będzie jeszcze bardziej zwarty), ale nie jest to konieczne. :)

      Twój komentarz
  • krowki krowki
    2016-07-20 18:15:32

    witam, czy te krowki można czyms zastapic lub po prostu pominąć?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 20:55:50

      Tak, można pominąć. :)

      Twój komentarz
  • Ala Ala
    2016-07-19 13:00:57

    Kiedy Pani do nas wróci?

    Twój komentarz
  • Ala Ala
    2016-07-19 13:00:27

    Kiedy Pani do nas wróci?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 20:55:31

      Już :)

      Twój komentarz
  • Arleta Arleta
    2016-05-05 16:13:26

    Ciężki i wilgotny sernik z delikatną ale wyraźną nutą ajerkoniaku. W smaku naprawdę pyszny jednak konsystencja nie przypadła mi za bardzo do gustu ale jeśli ktoś lubi ciężkie serniki to polecam 😆

    Twój komentarz
  • zapytanie zapytanie
    2016-04-11 13:23:01

    czy mozna pominac krowki w tym serniku lub czym mozna je zastapic?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-20 20:55:16

      Tak można je po prostu pominąć. :)

      Twój komentarz
  • AniaGotuje.pl AniaGotuje.pl
    2016-04-02 19:46:01

    Przepiękny sernik..

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2016-03-25 22:55:22

    Wspaniały! Aż wzroku nie można oderwać:) Radosnych i spokojnych Świąt:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-25 23:51:46

      Dziękuję i wzajemnie, radosnych, spokojnych i smakowitych Świąt! ;)

      Twój komentarz

Sernik ajerkoniakowy z krówkami

Sernik ajerkoniakowy z krówkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Ciężki, kremowy sernik o subtelnym smaku ajerkoniaku, z dodatkiem krówek, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Uzależniająco pyszny,a przy tym banalny w wykonaniu. ;)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    ¾ szklanki orzechów laskowych lub innych ulubionych
    wiórków kokosowych
    masła lub oleju kokosowego, roztopionego (można zastąpić masłem orzechowym)
    ksylitolu lub erytrytolu
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    półtłustego mielonego twarogu (użyłam wiaderkowy Piątnicy)
    średnie jajka
    jogurtu naturalnego pitnego
    ajerkoniaku (można pominąć)
    erytrytolu lub ksylitol (najlepiej próbować przed dodanie jajek i dodać wg swojego smak)
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    krówek bez cukru (użyłam Go Lightly Fudgie Rolls)*
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    100 g białej czekolady bez cukru (u mnie proteinowa)
    opcjonalnie 1-2 łyżki ajerkoniaku
    opcjonalnie 0,5-1 łyżeczka kurkumy (jest odrobinę wyczuwalna w smaku) lub szczypta szafranu, ewentualnie odrobina naturalnego żółtego barwnika

Sposób przygotowania

Spód:
Płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe, przesypujemy do blendera i mielimy na największych obrotach na proszek. 
Dodajemy roztopiony olej masło lub masło orzechowe,  erytrytol lub ksylitol (ewentualnie inne słodzidło) i miksujemy do połączenia się składników. Zamiast w blenderze, można na tym etapie wymieszać je łyżką lub dłonią w mice. Masa powinna być klejąca, jeśli jest za sucha dodajemy trochę oleju/masła ewentualnie wody. 
Spód tortownicy o śr. 22-24 cm. lekko natłuścić, wyłożyć owsiano-orzechową masą, wierzch wyrównać. Wstawić na 10-15 min do lodówki. 

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej (oprócz krówek) aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy. 

Krówki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. 

Gotową masę wylać na  spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały  "falował" na boki. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony wyjąć z piekarnika i wstawić w tortownicy na kilka godzin do lodówki.
Dobrze schłodzony wyjąć z tortownicy.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. do rozpuszczonej dodać kurkumę/szafran lub barwnik, wymieszać. Gotową polać sernik, Smacznego :)