Pączki cynamonowe z musem jabłkowym

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 15
Filtry wyszukiwania
IMG_6043.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam mąki typ 550)
    ciepłego mleka
    cukru
    30 g drożdży świeżych
    jajka
    żółtka
    stopionego masła
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    cynamonu
    spirytusu
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    jabłek
    cukier do smaku (dałam około 2-3 łyżek)
    opcjonalnie szczypta cynamonu
    łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Rozczyn:

Drożdże pokruszyć do miski, utrzeć widelcem razem z 1 łyżką cukru. Mleko lekko podgrzać (nie powinno być gorące), przelać do miski z drożdżami, dodać tyle mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (daję ok. 1 i 1/3 szklanki mąki), wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Ciasto:
Resztę mąki przesiać razem z cynamonem do dużej miski (jeśli będziecie wyrabiać ciasto mikserem, to najlepiej do misy miksera).

Jajka i żółtko rozbełtać rózgą lub trzepaczką. Dodać pastę lub ekstrakt waniliowy, resztę cukru i wymieszać. 

Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki i masa jajeczną. Ciasto wyrabiać robotem lub ręką aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Dodać przestudzone stopione masło i dalej wyrabiać ciasto aż będzie odstawać od ścianek naczynia/lub od ręki (będzie dość klejące, ale takie ma być). Ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Ciasto powinno podwoić objętość.

Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i dusić na niewielkim ogniu aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku, ewentualnie cynamon i poddusić jeszcze 5-10 minut, żeby nadmiar soku odparował. Jabłka zblendować na jednolity mus. Odstawić do przestudzenia.

Ciasto po wyrośnięciu:

Wyrośnięte ciasto wyjąć na obficie oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm (ciasto będzie bardzo delikatne, miękkie i może lekko się lepić, ale wystarczy oprószyć dobrze blat i wierzchnia stronę ciasta i bez problemu je rozwałkujemy). Wykrawać pączki okrągłą foremką lub szklanką o średnicy ok. 6 cm, układać na blacie oprószonym mąką lub na oprószonym papierze do wypieków. Można też odrywać dłońmi kawałek ciasta i formować nieco spłaszczone kulki o wspomnianej wyżej średnicy. Uformowane pączki pozostawić około 30-40 minut w cieple do ponownego wyrośnięcia (powinny potroić swoją objętość).

UWAGA: Ja nadziewam pączki szprycą po usmażeniu, według mnie tak jest wygodniej i unikamy przypalania tłuszczu, gdy niespodziewanie część nadzienia wypłynie z pączka, ale jeśli wolicie można nadziewać przed. W tym celu na rozwałkowane ciasto nakładamy porcję musu, zawijamy i łączymy brzegi formując kulki. Można też w dłoniach formować krążki z ciasta, napełniać je kolejno nadzieniem, skleić brzegi i formować nieco spłaszczone kulki. Pączki z nadzieniem również odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Smażenie:

W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej do temperatury 170-175 °C (powinno być go tyle, by pączki swobodnie w nim pływały, nie dotykając dna). Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na ciemno złoty kolor (2-3 minuty). Temperatura oleju nie powinna być zbyt niska, bo pączki będą chłonęły dużo tłuszczu, ani zbyt wysoka, gdyż pączki będą się wtedy rumienić z zewnątrz zbyt szybko, a w środku będą niedosmażone. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Nadziewać musem jabłkowym za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania. 
Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Pączki cynamonowe z musem jabłkowym

Ocena:
Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 15
Pączki, które mnie - fance cynamonu - bardzo przypadły do gustu. Mojej córeczce, która jest anty cynamonowa i nie uznaje pączków innych niż te tradycyjne, trochę mniej. ;) A wiec robić czy nie robić? Powiem tak: Jeśli lubicie wyczuwać w wypiekach nutę cynamonu, szczególnie w połączeniu z jabłkowym nadzieniem, to zdecydowanie będziecie zadowoleni. Choć zaznaczam, że paczki te smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i delikatne, ale za sprawą całych jajek dość stabilne i nie tak kapryśne jak ciasto na samych żółtkach. To jak skusicie się? ;)
IMG_6075.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Roma Roma
    2015-01-30 19:08:41

    My lubimy takie cynamonowe smaki, a za jabłkami wprost przepadamy, więc nam bardzo smakowały.

    Twój komentarz
  • Maria Maria
    2015-01-30 10:53:09

    Pyszny wyszły, dzieciaki się zajadają. Dziękuję za przepis. :)

    Twój komentarz
  • 2015-01-28 14:02:01

    a czy te pączki można by było upiec ???? proszę o jakiś podobny przepis na pączki pieczone - też z takim fajnym nadzieniem ;)))

    Twój komentarz
    • 2015-01-29 12:44:47

      Monika, jak najbardziej można upiec, zresztą jak każde inne, które są na blogu. Tu masz przepisy na typowe pieczone: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3207/delikatne-paczki-pieczone---odchudzone, http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3107/cynamonowe-paczki-pieczone można je zrobić w takiej formie jak te i nadziać musem jabłkowym :)

      Twój komentarz
  • 2015-01-28 12:21:44

    Apetyczne pączusie..

    Twój komentarz
  • 2015-01-27 22:29:18

    Wyglądają przepysznie :)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2015-01-27 21:13:19

    Zostałam ich oficjalną fanką<3

    Twój komentarz
  • Monia Monia
    2015-01-27 16:18:15

    Zrobiłam, Kasiu są booooskie! :) Dzięki, dzięki, dzięki za te wszystkie pyszności! :)

    Twój komentarz
  • 2015-01-27 12:34:27

    Oo mogłabym zjeść ogromne ilości takich pyszności :3

    Twój komentarz
  • cudne cudne
    2015-01-27 12:31:40

    Cudne są! W tłusty czwartek zrobimy dla odmiany takie. :-)

    Twój komentarz
  • Saba Saba
    2015-01-27 11:45:33

    Wypróbuję je w tym tygodniu, wyglądają baaardzo apetycznie. :-)

    Twój komentarz
  • 2015-01-27 00:56:08

    wygladaja pysznie!

    Twój komentarz
  • 2015-01-26 21:16:30

    o mamo, chcę to!:)

    Twój komentarz
  • 2015-01-26 21:02:18

    Wyglądają rewelacyjnie :-)

    Twój komentarz

Pączki cynamonowe z musem jabłkowym

Pączki cynamonowe z musem jabłkowym

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 15

Opis

Pączki, które mnie - fance cynamonu - bardzo przypadły do gustu. Mojej córeczce, która jest anty cynamonowa i nie uznaje pączków innych niż te tradycyjne, trochę mniej. ;) A wiec robić czy nie robić? Powiem tak: Jeśli lubicie wyczuwać w wypiekach nutę cynamonu, szczególnie w połączeniu z jabłkowym nadzieniem, to zdecydowanie będziecie zadowoleni. Choć zaznaczam, że paczki te smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i delikatne, ale za sprawą całych jajek dość stabilne i nie tak kapryśne jak ciasto na samych żółtkach. To jak skusicie się? ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam mąki typ 550)
    ciepłego mleka
    cukru
    30 g drożdży świeżych
    jajka
    żółtka
    stopionego masła
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    cynamonu
    spirytusu
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    jabłek
    cukier do smaku (dałam około 2-3 łyżek)
    opcjonalnie szczypta cynamonu
    łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Rozczyn:

Drożdże pokruszyć do miski, utrzeć widelcem razem z 1 łyżką cukru. Mleko lekko podgrzać (nie powinno być gorące), przelać do miski z drożdżami, dodać tyle mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (daję ok. 1 i 1/3 szklanki mąki), wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Ciasto:
Resztę mąki przesiać razem z cynamonem do dużej miski (jeśli będziecie wyrabiać ciasto mikserem, to najlepiej do misy miksera).

Jajka i żółtko rozbełtać rózgą lub trzepaczką. Dodać pastę lub ekstrakt waniliowy, resztę cukru i wymieszać. 

Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki i masa jajeczną. Ciasto wyrabiać robotem lub ręką aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Dodać przestudzone stopione masło i dalej wyrabiać ciasto aż będzie odstawać od ścianek naczynia/lub od ręki (będzie dość klejące, ale takie ma być). Ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Ciasto powinno podwoić objętość.

Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i dusić na niewielkim ogniu aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku, ewentualnie cynamon i poddusić jeszcze 5-10 minut, żeby nadmiar soku odparował. Jabłka zblendować na jednolity mus. Odstawić do przestudzenia.

Ciasto po wyrośnięciu:

Wyrośnięte ciasto wyjąć na obficie oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm (ciasto będzie bardzo delikatne, miękkie i może lekko się lepić, ale wystarczy oprószyć dobrze blat i wierzchnia stronę ciasta i bez problemu je rozwałkujemy). Wykrawać pączki okrągłą foremką lub szklanką o średnicy ok. 6 cm, układać na blacie oprószonym mąką lub na oprószonym papierze do wypieków. Można też odrywać dłońmi kawałek ciasta i formować nieco spłaszczone kulki o wspomnianej wyżej średnicy. Uformowane pączki pozostawić około 30-40 minut w cieple do ponownego wyrośnięcia (powinny potroić swoją objętość).

UWAGA: Ja nadziewam pączki szprycą po usmażeniu, według mnie tak jest wygodniej i unikamy przypalania tłuszczu, gdy niespodziewanie część nadzienia wypłynie z pączka, ale jeśli wolicie można nadziewać przed. W tym celu na rozwałkowane ciasto nakładamy porcję musu, zawijamy i łączymy brzegi formując kulki. Można też w dłoniach formować krążki z ciasta, napełniać je kolejno nadzieniem, skleić brzegi i formować nieco spłaszczone kulki. Pączki z nadzieniem również odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Smażenie:

W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej do temperatury 170-175 °C (powinno być go tyle, by pączki swobodnie w nim pływały, nie dotykając dna). Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na ciemno złoty kolor (2-3 minuty). Temperatura oleju nie powinna być zbyt niska, bo pączki będą chłonęły dużo tłuszczu, ani zbyt wysoka, gdyż pączki będą się wtedy rumienić z zewnątrz zbyt szybko, a w środku będą niedosmażone. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Nadziewać musem jabłkowym za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania. 
Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)