Ciasto "Lion"

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4619.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Warstwa herbatnikowa:

    Ilość Składnik
    450 g herbatników typu Petit Beurre
    masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu)
  • Krem kajmakowy z batonikami:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej
    cukru pudru
    standardowe batoniki Lion
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    śmietan-fixy
    cukru pudru
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach

Sposób przygotowania

Masę kajmakową przełożyć do miski (pamiętamy, by pozostawić w puszce ok. 2 łyżek masy do kremu), masę rozmieszać trzepaczką, dzięki czemu zrobi się rzadsza i da się łatwiej rozsmarować na herbatnikach.
Spód formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do wypieków. Ułożyć dolną warstwę herbatników. Kajmak wyłożyć równomiernie na herbatniki, wierzch wygładzić, przykryć drugą warstwą herbatników.

Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę kremówkę i ubić razem na szybkich obrotach na sztywną i zwartą masę. Dodać kajmak i cukier puder, wymieszać do połączenia się składników.
Batoniki pokroić w małą kostkę lub cienkie plasterki i wrzucić do masy, całość wymieszać łyżką.
Krem równomiernie rozprowadzić na herbatnikach, wierzch wygładzić. Przykryć kolejną warstwą herbatników.


Śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami, na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Masę śmietanową równomiernie wyłożyć na warstwę herbatników, wierzch wygładzić, oprószyć startą czekoladą.
Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, żeby herbatniki dobrze zmiękły.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji. 
Oryginalnie wersja pochodzi chyba z bloga Zjem to, jeśli się mylę, to poprawcie mnie proszę.
Ja wprowadziłam małą modyfikację, do kremu z batonikami dodałam masę kajmakową, dzięki czemu powstał pyszny krem kajmakowy, znamy Wam między innymi z tego tortu. Reszta zmian to drobne modyfikacje w ilości poszczególnych składników i sposobie przygotowania. Herbatniki pod wpływem kremu, masy kajmakowej i bitej śmietany miękną i ciasto po nocy spędzonej w lodówce rozpływa się w ustach.
Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 20 minut, a ciacho smakuje tak, jakbyście poświecili mu co najmniej kilka godzin! Gorąco Wam polecam!
IMG_4665.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • justyna justyna
    2016-03-07 20:42:28

    To ciasto to coś genialnego... taka rozpusta dla podniebienia

    Twój komentarz
  • amatorka75 amatorka75
    2015-07-12 21:21:16

    Niesamowite ciasto i meeeega szybkie do tego. Wielkie dzięki za przepis :)

    Twój komentarz
  • Nari Nari
    2015-01-25 17:58:28

    Ciasto wyszło pycha lekkie i zajadamy się nim ze smakiem. Ja do kremu dałam cukru wg własnego gustu smakowego i wyszło, że dałam ok połowę proponowanego przez Panią cukru a i tak jest słodkie ale poziom słodyczy jak taki w sam raz :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-26 11:34:20

      Bardzo się cieszę, że smakowało. :)

      Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2015-01-09 20:52:24

    Mam pytanie.co to za herbatniki typu Petit Beurre.Mieszkam w niemczech i nie znam sie na Polskich markach slodyczy.Dziekuje

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-10 13:18:14

      Te herbatniki dostępne są chyba w większości krajów, są to francuskie herbatniki maślane, takie prostokątne z ząbkowanymi brzegami, wystarczy wpisać w google tę nazwę, na pewno pokaże jakieś niemieckie odpowiedniki,. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2014-11-08 21:55:05

    Genialne,stoi od rana w lodówce-właśnie skosztowałam kawałek-pychotka.Wielkie dzięki.

    Twój komentarz
  • 2014-10-17 16:32:45

    Zrobione - jutro konsumpcja:)

    Twój komentarz
  • jelka jelka
    2014-10-17 16:29:59

    Właśnie zrobiłam i czekam. Trochę się boję jak wyjmę pierwszy kawałek, i w ogóle jak się będzie kroić. Może jakaś podpowiedź...:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-17 18:57:34

      Ciasto wyjmuje się dość prosto, trzeba podważyć od spodu pierwszy kawalek łopatką, ciasto jest dość stabiline, spód ładnie trzyma sie na herbatnikach, więc nie powinno być problemu z wyjmowaniem. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto na pewno będzie się ładnie kroić, bo herbatniki zdążą odpowiednio namięknąć. Pozrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • 2014-10-17 14:22:02

    muszę je zrobić :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-16 15:49:00

    teraz czaje sie na razowa szarlotke, ale to jest nastepne w kolejce :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-16 15:49:00

    teraz czaje sie na razowa szarlotke, ale to jest nastepne w kolejce :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-15 22:31:11

    To wygląda obłędnie! Aż mi ślinka pociekła =D

    Twój komentarz
  • 2014-10-15 20:41:18

    Musze to zrobic!!!!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-10-15 20:31:20

    Ale wygląda pysznie to ciacho<3

    Twój komentarz
  • 2014-10-15 17:19:04

    Cudo :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-15 16:32:45

    jest naprawde pyszne polecam :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-15 13:55:00

    wydrukowałam przepis-czytał się pysznie, wgląda znakomicie ;) na pewno wypróbuję ;)

    Twój komentarz
  • 2014-10-15 13:30:14

    wyglada wysmienicie ciekawe jak smakuje

    Twój komentarz
  • aguzja aguzja
    2014-10-15 10:24:34

    fajny pomysł z dodatkiem odrobiny kajmaku do środkowej warstwy, dzięki temu nabrała ładniejszego koloru:)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-10-15 09:40:18

    Wygląda pysznie! Ciekawe czym można by zastąpić gotowe batoniki, żeby uzyskać ich smak

    Twój komentarz
  • Livellion Livellion
    2014-10-15 08:06:19

    To jest totalna rozpusta! Wygląda wręcz obłędnie!!! :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-10-14 22:55:17

    Prezentuje się niezwykle efektownie :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-14 22:27:49

    Ale narobiłaś smaku :) W sobotę na pewno zrobię :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-14 21:52:32

    <3

    Twój komentarz
  • 2014-10-14 20:52:43

    Ulala! Kalorii masa :P

    Twój komentarz
  • 2014-10-14 20:44:54

    Spojrzałam na zdjęcie i od razu ślinotok! :P

    Twój komentarz
  • 2014-10-14 20:44:44

    słodkości pyszności :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-14 20:43:55

    I na wieczór takie smaki robić... Pyszności.. :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-14 20:43:34

    Ojej, to musi być mistrzostwo świata !!!

    Twój komentarz

Ciasto "Lion"

Ciasto "Lion"

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20x30 cm

Opis

Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji. 
Oryginalnie wersja pochodzi chyba z bloga Zjem to, jeśli się mylę, to poprawcie mnie proszę.
Ja wprowadziłam małą modyfikację, do kremu z batonikami dodałam masę kajmakową, dzięki czemu powstał pyszny krem kajmakowy, znamy Wam między innymi z tego tortu. Reszta zmian to drobne modyfikacje w ilości poszczególnych składników i sposobie przygotowania. Herbatniki pod wpływem kremu, masy kajmakowej i bitej śmietany miękną i ciasto po nocy spędzonej w lodówce rozpływa się w ustach.
Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 20 minut, a ciacho smakuje tak, jakbyście poświecili mu co najmniej kilka godzin! Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • Warstwa herbatnikowa:

    Ilość Składnik
    450 g herbatników typu Petit Beurre
    masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu)
  • Krem kajmakowy z batonikami:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej
    cukru pudru
    standardowe batoniki Lion
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    śmietan-fixy
    cukru pudru
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach

Sposób przygotowania

Masę kajmakową przełożyć do miski (pamiętamy, by pozostawić w puszce ok. 2 łyżek masy do kremu), masę rozmieszać trzepaczką, dzięki czemu zrobi się rzadsza i da się łatwiej rozsmarować na herbatnikach.
Spód formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do wypieków. Ułożyć dolną warstwę herbatników. Kajmak wyłożyć równomiernie na herbatniki, wierzch wygładzić, przykryć drugą warstwą herbatników.

Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę kremówkę i ubić razem na szybkich obrotach na sztywną i zwartą masę. Dodać kajmak i cukier puder, wymieszać do połączenia się składników.
Batoniki pokroić w małą kostkę lub cienkie plasterki i wrzucić do masy, całość wymieszać łyżką.
Krem równomiernie rozprowadzić na herbatnikach, wierzch wygładzić. Przykryć kolejną warstwą herbatników.


Śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami, na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Masę śmietanową równomiernie wyłożyć na warstwę herbatników, wierzch wygładzić, oprószyć startą czekoladą.
Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, żeby herbatniki dobrze zmiękły.

Smacznego :)