Konfitura truskawkowa z nutą białej czekolady

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
konfitury%20truskawkowe.jpg

Składniki:

  • Na ok. 4 nieduże słoiki:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru (regulować wg swojego smaku - można dodać więcej)
    sok z połowy cytryny
    200 g białej czekolady
    wody

Sposób przygotowania

Truskawki przebrać, powinny być ładne, nie pogniecione, najlepiej świeżo rwane. Dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek.

Owoce zasypać na ok. 4 godz. 1/3 cukru. W dużym garnku o grubym dnie zagotować wodę, wsypać pozostały cukier. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier cały się rozpuści gotować syrop na wolnym ogniu.

Co jakiś czas sprawdzać gęstość syropu – nabrać łyżeczkę syropu, spuścić dosłownie kroplę na talerz, jeśli syrop będzie ciągnący, to znaczy, ze jest już odpowiednio gęsty, by dodać do niego truskawki.

Truskawki wraz z sokiem, który puściły dodawać partiami do gorącego syropu. Dodać sok z cytryny. Zwiększyć nieco ogień. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. Lekko przestudzić i ponownie zagotować. W czasie gotowania zbierać powstałą pianę

Zagotowywać i zestawiać z ognia jeszcze kilka razy (gotowanie rozłożyć na dwa dni, drugiego dnia powtórzyć całą procedurę z gotowaniem i odstawianiem z ognia, do momentu, gdy owoce będą szkliste.

Na koniec dodać startą na dużych oczkach białą czekoladę, dokładnie wymieszać.

Konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoików, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi. Natychmiast zamknąć. Poddać pasteryzacji.


Smacznego :)

Konfitura truskawkowa z nutą białej czekolady

Ocena:
Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Ostatnie podrygi truskawek, także najwyższa pora, żeby zrobić przetwory… w tym roku padło na konfitury, niezapomniany smak, według babcinej receptury… moje urozmaicenie to dodatek białej czekolady… cudownie będzie smakować je późną jesienią i zimą… jeśli oczywiście dotrwają… ale zrobiłam sporo słoików (na potrzeby przepisu podałam zmniejszoną trzykrotnie ilość składników), więc jest nadzieja, że nacieszymy się ich smakiem również zimową porą ;). Polecam, póki jeszcze truskawki całkiem nie zniknęły.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-17 11:05:35

    @lizzie - już dodałam w przepisie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • lizzie lizzie
    2014-06-16 12:03:52

    Świetny pomysł, zamierzam go wypróbować, tylko w którym momencie dodaje się sok z cytryny?

    Twój komentarz
  • Papaya Papaya
    2011-06-30 12:18:59

    Genialne ! Nie wpadłabym chyba na połączenie czekolady z truskawkami w dżemie ! Gratuluję świetnego pomysłu ;D

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-06-29 20:22:52

    po prostu...

    oprzec się nie możńa!

    i masz ślicznego słoiczka xd

    Twój komentarz
  • Kuchennefascynacje Kuchennefascynacje
    2011-06-29 19:36:43

    Tak ostatnie podrygi a ja dopiero planuje przetwory truskawkowe :) A Ty moja droga szalejesz, same pyszności :)

    Twój komentarz
  • bozena-1968 bozena-1968
    2011-06-29 19:03:39

    Jak czyta się aby tylko przeczytać to może nie zwraca się uwagi , ze brakuje jakiegoś składniki , a mi akurat ten przepis wpadł w oko i zamierzam wypróbować..

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-29 18:42:09

    @Bożena, dziękują za czujność :) Już dodałam w przepisie, wystarczy ok. 1 szklanki wody.

    Twój komentarz
  • bozena-1968 bozena-1968
    2011-06-29 18:17:13

    Ciekawy przepis...U mnie na działce jeszcze są truskawki , więc chyba spróbuję zrobić.. Mam tylko pytanie ile trzeba wody , czy na oko..? [bo nie jest napisane..]

    Twój komentarz

Konfitura truskawkowa z nutą białej czekolady

Konfitura truskawkowa z nutą białej czekolady

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Ostatnie podrygi truskawek, także najwyższa pora, żeby zrobić przetwory… w tym roku padło na konfitury, niezapomniany smak, według babcinej receptury… moje urozmaicenie to dodatek białej czekolady… cudownie będzie smakować je późną jesienią i zimą… jeśli oczywiście dotrwają… ale zrobiłam sporo słoików (na potrzeby przepisu podałam zmniejszoną trzykrotnie ilość składników), więc jest nadzieja, że nacieszymy się ich smakiem również zimową porą ;). Polecam, póki jeszcze truskawki całkiem nie zniknęły.

Składniki

  • Na ok. 4 nieduże słoiki:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru (regulować wg swojego smaku - można dodać więcej)
    sok z połowy cytryny
    200 g białej czekolady
    wody

Sposób przygotowania

Truskawki przebrać, powinny być ładne, nie pogniecione, najlepiej świeżo rwane. Dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek.

Owoce zasypać na ok. 4 godz. 1/3 cukru. W dużym garnku o grubym dnie zagotować wodę, wsypać pozostały cukier. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier cały się rozpuści gotować syrop na wolnym ogniu.

Co jakiś czas sprawdzać gęstość syropu – nabrać łyżeczkę syropu, spuścić dosłownie kroplę na talerz, jeśli syrop będzie ciągnący, to znaczy, ze jest już odpowiednio gęsty, by dodać do niego truskawki.

Truskawki wraz z sokiem, który puściły dodawać partiami do gorącego syropu. Dodać sok z cytryny. Zwiększyć nieco ogień. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. Lekko przestudzić i ponownie zagotować. W czasie gotowania zbierać powstałą pianę

Zagotowywać i zestawiać z ognia jeszcze kilka razy (gotowanie rozłożyć na dwa dni, drugiego dnia powtórzyć całą procedurę z gotowaniem i odstawianiem z ognia, do momentu, gdy owoce będą szkliste.

Na koniec dodać startą na dużych oczkach białą czekoladę, dokładnie wymieszać.

Konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoików, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi. Natychmiast zamknąć. Poddać pasteryzacji.


Smacznego :)