Gruszki pod pierzynką

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0123.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki krupczatki
    zimnego masła
    jajko, rozkłócone
    cukru pudru
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    twarde gruszki
    cukru waniliowego domowego
    masła
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru waniliowego domowego
    gęstej śmietany ( w wersji light może być gesty jogurt)
    jajka
    ekstraktu z wanilii (w ostateczności może być też aromat)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Z mąki, cukru i pokrojonego na kawałki masła szybko zagnieść ciasto (ja to robię w mikserze). Jajko rozkłócić, zostawić 1-2 łyżki do posmarowania ciasta, resztę dodać do ciasta. Ciasto ponownie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić.

Schłodzone rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną masłem formę do tarty. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze ok. 3 minut.

Nadzienie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda, przekroić na ćwiartki i pokroić w niegrube plasterki. Cukier i masło wymieszać w dużym rondlu lub patelni, podgrzać, dodać gruszki i zeszklić je na średnim ogniu (kilka minut).

Krem:

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać rozkłócone jajka, wymieszać, by nie było grudek (ja to robię mikserem). Śmietanę mocno podgrzać, w momencie gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać ją do masy jajecznej. Dodać ekstrakt.

Całość:

Gruszki ułożyć na cieście, zalać kremem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180°C.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12

Tak jak obiecałam, nie zabraknie tej jesieni u mnie również gruszek, dlatego tym razem tarta z gruszkami. Niby taka zwyczajna, ale bardzo smaczna, krem pachnący wanilią, przypominający w smaku twarożek nadaje jej ciepłego, jesiennego charakteru, a same gruszki świetnie się z nim komponują. To za sprawą gruszek ciasto jest jednak bardziej owocowe niż kremowe, co daje wrażenie lekkości i stanowi miłe dopełnienie poobiedniej herbatki. :)



Polecam :)

IMG_0136.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-01 18:45:45

    @Laura - zwykła pszenna. Ja używam zazwyczaj typ 450. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Laura Laura
    2014-05-01 16:09:09

    jaka mąka do kremu?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-05 20:45:07

    @asiunia252 - hmmm... mleko raczej się nie nada, ewentualnie może być twaróg wymieszany z żółtkami, odrobiną mleka i cukrem... ale wtedy tarta będzie gruszkowo-serowa :)

    Twój komentarz
  • asiunia252 asiunia252
    2012-06-05 19:37:37

    Mam ochotę na tę tartę i gruszki już miękkie ale nie mam śmietany do kremu ani jogurtu, i jak tu zaradzić, mam mleko.

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-09-19 17:35:01

    Muszę w końcu nabyć formę do tarty, bo taka piękna tarta nie może być upieczona w byle czym:)

    Strasznie apetyczna!!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • lo lo
    2011-09-18 17:03:40

    Gruszki w takim kremie to poezja. Wspaniałe są takie ciasta. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-09-18 09:51:30

    W domu mam aż nadmiar gruszek, więc juz wiem co z nimi zrobie!:)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2011-09-18 07:05:03

    Uwielbiam tarty, Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2011-09-18 07:05:03

    Uwielbiam tarty, Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-09-17 21:29:52

    U Ciebie jak zawsze - nie tylko smaczne ale i stylowe danie ;) Pysznie się zapowiada!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-09-17 21:29:52

    U Ciebie jak zawsze - nie tylko smaczne ale i stylowe danie ;) Pysznie się zapowiada!

    Twój komentarz
  • amaranthrose amaranthrose
    2011-09-17 16:43:02

    Uwielbiam gruszki i zawsze szkoda mi ich do wypieków. Jednak patrząc na twoje ciasto, mam ochotę spróbować:)

    pozdrawiam i zapraszam cię serdecznie na www.searchingforanamaranth.blox.pl

    Twój komentarz
  • Aciri Aciri
    2011-09-17 16:37:28

    Mmmm, apetycznie:) Uwielbiam gruszki w deserach:)

    Twój komentarz
  • Jedzonko Malucha Jedzonko Malucha
    2011-09-17 15:05:44

    mniam, mniam...

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-09-17 15:01:34

    Uwielbiam gruszki i takie kremowo-waniliowe nadzienia;)Nie tylko uczta dla podniebienia,ale i dla zmysłów,pozdrawiam

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2011-09-17 14:34:49

    Takie ciasta to ja chętnie :D Cudnie wygląda.

    Twój komentarz
  • deserowo deserowo
    2011-09-17 14:18:34

    ostatnio zastanawiałam się nad podobną tartą tylko dodatkowo zawierała marcepan. Ale ta wygląda bardzo ładnie :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-17 13:39:19

    Dawno nie jadłam ciasta z gruszkami...wygląda przepysznie:)

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-09-17 13:35:06

    genialne a ten krem coś wspaniałego, na pewno świetnie się komponuje z owocami :) Ja właśnie wyciągłam z piekarnika ciacho z gruszkami :)

    Twój komentarz
  • zielu1 zielu1
    2011-09-17 13:34:40

    Ciasto bylo pyszne:)

    Twój komentarz
  • magda k. magda k.
    2011-09-17 10:44:20

    mało znam fajnych przepisów na wykorzystanie gruszek, dlatego bardzo się cieszę, że taki przepis u Ciebie znalazłam :)

    Twój komentarz

Gruszki pod pierzynką

Gruszki pod pierzynką

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Tak jak obiecałam, nie zabraknie tej jesieni u mnie również gruszek, dlatego tym razem tarta z gruszkami. Niby taka zwyczajna, ale bardzo smaczna, krem pachnący wanilią, przypominający w smaku twarożek nadaje jej ciepłego, jesiennego charakteru, a same gruszki świetnie się z nim komponują. To za sprawą gruszek ciasto jest jednak bardziej owocowe niż kremowe, co daje wrażenie lekkości i stanowi miłe dopełnienie poobiedniej herbatki. :)



Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki krupczatki
    zimnego masła
    jajko, rozkłócone
    cukru pudru
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    twarde gruszki
    cukru waniliowego domowego
    masła
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru waniliowego domowego
    gęstej śmietany ( w wersji light może być gesty jogurt)
    jajka
    ekstraktu z wanilii (w ostateczności może być też aromat)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Z mąki, cukru i pokrojonego na kawałki masła szybko zagnieść ciasto (ja to robię w mikserze). Jajko rozkłócić, zostawić 1-2 łyżki do posmarowania ciasta, resztę dodać do ciasta. Ciasto ponownie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić.

Schłodzone rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną masłem formę do tarty. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze ok. 3 minut.

Nadzienie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda, przekroić na ćwiartki i pokroić w niegrube plasterki. Cukier i masło wymieszać w dużym rondlu lub patelni, podgrzać, dodać gruszki i zeszklić je na średnim ogniu (kilka minut).

Krem:

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać rozkłócone jajka, wymieszać, by nie było grudek (ja to robię mikserem). Śmietanę mocno podgrzać, w momencie gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać ją do masy jajecznej. Dodać ekstrakt.

Całość:

Gruszki ułożyć na cieście, zalać kremem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180°C.


Smacznego :)