Torcik piernikowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_1028.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    jajka
    cukru
    mąki
    rodzynek
    rumu
    kakao
    mleka
    płynnego miodu
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    opakowanie przyprawy korzennej
    sody
    dżemu morelowego
    70 g schłodzonej masy marcepanowej
  • Dodatkowo na polewę:

    Ilość Składnik
    śmietanki 30% lub 36% (płynnej)
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać miód, rodzynki, skórkę, przesianą mąkę, przyprawę korzenną, sodę, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem tortownicy (u mnie o śr. 21 cm, ale spokojnie może być większa). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C około 60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostawić na 10-15 min w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć tortownicę i pozostawić na kratce do przestudzenia.

Dżem podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować dolny blat dżemem, zetrzeć 1/3 schłodzonej masy marcepanowej i powkładać starte wiórki w dżem, przykryć drugim blatem. Masę marcepanową cienko rozwałkować na stolnicy (żeby marcepan się nie kleił podsypywać cukrem pudrem). Niewielkimi foremkami do ciasteczek powycinać gwiazdki lub inne kształty.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i śmietankę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania błyszczącej polewy.

Piernik polać rozpuszczoną polewą, zanim masa zastygnie udekorować wierzch i boki ciasta marcepanowymi ozdobami. Odstawić do zastygnięcia.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Mimo, że mamy do Świąt jeszcze miesiąc, to ja już zdecydowanie uległam ich magii i nie mogę się już ich doczekać. Ta cecha została mi jeszcze z lat dziecięcych, wtedy również uwielbiałam Święta, ale odkąd zawitała w naszym domu córeczka (już ponad półtora roku temu) pokochałam święta jeszcze bardziej… a wszystko za sprawą misji, którą w sobie odkryłam… ;) a mianowicie pragnienia, by moja córa też mogła kiedyś wspominać Święta jako wyjątkowy, pełen radości i tradycji czas, i by mogła przekazywać tę tradycję i radość dalej. :) Dla niej teraz wszystko jest hiper nowością i doprawdy ekscytuje się każdą drobnostką, więc tym bardziej ten czas świąteczny jest dla niej wielkim wow… fascynują ją wszystkie ozdoby, nieznane dotąd korzenne zapachy, ozdabianie ciasteczek i cała masa innych rzeczy. :) Ten torcik również ja zafascynował, szczególnie gwiazdki marcepanowe przypadły jej do gustu. :)



Jeśli chodzi o samo ciasto, po tej „małej” dygresji, jest typowo piernikowe, mocno korzenne, aromatyczne i niesamowicie wprowadza w klimat przedświąteczny. Tradycyjny dodatek dżemu morelowego do piernika przełamuje jego słodki smak nutą owocowości, a z kolei czekoladowa polewa i marcepan nadają mu dodatkowo świątecznego wyrazu i wysubtelniają nieco aromat. Zresztą nie od dziś wiadomo, że piernik z czekoladą i marcepanem stanowią zgrane trio. :) Ale sekret tkwi w samym cieście i w tym jak go podamy albo raczej jak ozdobimy. :)



Ps. To jeden z tych pierników, które można upiec tuż przed samymi świętami, jest idealnie miękki od razu po upieczeniu, praktycznie rozpływa się w ustach, i nieznacznie tylko twardnieje.



Serdecznie Wam polecam :)

IMG_1031.JPG IMG_1041.JPG IMG_1047.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-11 21:28:59

    @Anonimowy - Witam już dodałam w przepisie, 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej i 100 ml śmietanki 30 lub 36%. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-11 21:14:37

    Witam, mam zamiar zrobić ten torcik na święta, tylko co z tą polewą? Jestem zupełnym laikiem, więc ile i jaka czekolada i jaka i ile śmietanki? Robię listę świątecznych zakupów i w składnikach nic na ten temat nie ma. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-27 13:42:56

    @Zauberi - dziękuję :) A Święta już za niecały miesiąc :)

    @Klliisiaa - :) oj u mnie pachnie już nimi od ponad tygodnia :)

    @Nemi - jak najbardziej można podawać praktycznie od razu po upieczeniu, dlatego polecam, szczególnie zapracowanym :)

    @Angie - cieszę się, ze masz podobna misję! I dziękuję serdeczie za komentarz:)

    @Mlynkiwkuchni - Dziękuję serdecznie i również pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • mlynkiwkuchni mlynkiwkuchni
    2011-11-26 10:28:36

    Witam serdecznie, bardzo dobry pomysł z tymi marcepanowanymi gwiazdkami, wszystko wygląda bardzo świątecznie,pozdrawiwm:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-11-25 11:01:52

    Mamy podobna misje...ja tez tego pragne w stosunku do synka...to najlepsze co mogłabym mu dac...

    A tort wyglada przepieknie !

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-11-24 12:06:29

    Bardzo apetyczny torcik! Skoro można podać go od razu i nie trzeba przechowywać "5 tygodni do świąt, w szczelnie zamkniętym opakowaniu" to biorę do wypróbowania:) Bardzo ładna misja:)

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2011-11-24 12:05:38

    zapachniało świętami :))

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-11-24 09:21:45

    Bardzo swiateczny! Tez czekam na swieta - w tym roku beda wyjatkowo leniwe :)

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-11-24 07:47:30

    smakowicie wygląda :), też już się nie mogę doczekać Świąt i bardzo mi się podoba Twoja misja

    Twój komentarz

Torcik piernikowy

Torcik piernikowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Mimo, że mamy do Świąt jeszcze miesiąc, to ja już zdecydowanie uległam ich magii i nie mogę się już ich doczekać. Ta cecha została mi jeszcze z lat dziecięcych, wtedy również uwielbiałam Święta, ale odkąd zawitała w naszym domu córeczka (już ponad półtora roku temu) pokochałam święta jeszcze bardziej… a wszystko za sprawą misji, którą w sobie odkryłam… ;) a mianowicie pragnienia, by moja córa też mogła kiedyś wspominać Święta jako wyjątkowy, pełen radości i tradycji czas, i by mogła przekazywać tę tradycję i radość dalej. :) Dla niej teraz wszystko jest hiper nowością i doprawdy ekscytuje się każdą drobnostką, więc tym bardziej ten czas świąteczny jest dla niej wielkim wow… fascynują ją wszystkie ozdoby, nieznane dotąd korzenne zapachy, ozdabianie ciasteczek i cała masa innych rzeczy. :) Ten torcik również ja zafascynował, szczególnie gwiazdki marcepanowe przypadły jej do gustu. :)



Jeśli chodzi o samo ciasto, po tej „małej” dygresji, jest typowo piernikowe, mocno korzenne, aromatyczne i niesamowicie wprowadza w klimat przedświąteczny. Tradycyjny dodatek dżemu morelowego do piernika przełamuje jego słodki smak nutą owocowości, a z kolei czekoladowa polewa i marcepan nadają mu dodatkowo świątecznego wyrazu i wysubtelniają nieco aromat. Zresztą nie od dziś wiadomo, że piernik z czekoladą i marcepanem stanowią zgrane trio. :) Ale sekret tkwi w samym cieście i w tym jak go podamy albo raczej jak ozdobimy. :)



Ps. To jeden z tych pierników, które można upiec tuż przed samymi świętami, jest idealnie miękki od razu po upieczeniu, praktycznie rozpływa się w ustach, i nieznacznie tylko twardnieje.



Serdecznie Wam polecam :)

Składniki

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    jajka
    cukru
    mąki
    rodzynek
    rumu
    kakao
    mleka
    płynnego miodu
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    opakowanie przyprawy korzennej
    sody
    dżemu morelowego
    70 g schłodzonej masy marcepanowej
  • Dodatkowo na polewę:

    Ilość Składnik
    śmietanki 30% lub 36% (płynnej)
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać miód, rodzynki, skórkę, przesianą mąkę, przyprawę korzenną, sodę, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem tortownicy (u mnie o śr. 21 cm, ale spokojnie może być większa). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C około 60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostawić na 10-15 min w piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć tortownicę i pozostawić na kratce do przestudzenia.

Dżem podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować dolny blat dżemem, zetrzeć 1/3 schłodzonej masy marcepanowej i powkładać starte wiórki w dżem, przykryć drugim blatem. Masę marcepanową cienko rozwałkować na stolnicy (żeby marcepan się nie kleił podsypywać cukrem pudrem). Niewielkimi foremkami do ciasteczek powycinać gwiazdki lub inne kształty.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i śmietankę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania błyszczącej polewy.

Piernik polać rozpuszczoną polewą, zanim masa zastygnie udekorować wierzch i boki ciasta marcepanowymi ozdobami. Odstawić do zastygnięcia.


Smacznego :)