Klasyczne biskwity

Przyg: 15 min Pieczenie: 5 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_3234.JPG

Składniki:

  • Biszkopciki (na ok. 12 szt).:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    jajka
    cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    dżem truskawkowy
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę. Mąkę przesiać, wmieszać delikatnie do masy.

Masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w odpowiednich odstępach, tworząc owalne placki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C (bez termoobiegu, bo wysusza) kilka minut, do chwili aż ciasto nabierze jasno złotego koloru i będzie się uginać przy dotknięciu. Pozostawić na 2-3 minuty w piekarniku, jeszcze gorące przełożyć na wilgotną ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Rozsmarować dżem na płaskiej stronie placuszka, na środek nakładać bitą śmietanę. Biskwity złożyć na pół. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Klasyczne biskwity

Ocena:
Przyg: 15 min Pieczenie: 5 min
Łatwy
Porcje: 12

Czy pamiętacie je ze swojego dzieciństwa? Ja tak, miałam nawet ulubioną cukiernie w Warszawie, tę jedyną, z której smakowały najlepiej… do tej pory pamiętam ten smak. :) Swoją drogą jestem ciekawa czy nadal tam są i czy teraz też by mi tak smakowały. :)

Tak czy siak, ucieszyłam się, bo chyba udało mi się odtworzyć ten zapamiętany smak… Są pyszne, banalne w przygotowaniu i nie zabierają nam sporo czasu. :) Idealne do popołudniowej herbatki lub gdy nagle niespodziewanie z wizytą wpadają znajomi.;) Gorąco polecam! :) Przepis powstał w oparciu o kilka innych, ale jest tak zmodyfikowany, że trudno byłoby podać konkretne źródło.

IMG_3223.JPG IMG_3229.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • EWA EWA
    2012-07-26 22:14:15

    To prawda, u nas w Gdańsku są sprzedawane pod nazwą naleśniczki, a częściej chyba jako omleciki i istotnie są mięciuchne, z masą budyniową lub bitą śmietaną. Sama nie wiem, które lepsze. Najlepiej chyba jeść je na zmianę-raz z masą budyniową, raz z bitą śmietaną i tak w kółko, aż do omlecikowego zamroczenia. Mniaam...

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-23 18:13:15

    Ja je znam pod nazwą "naleśniczki", zupełnie nie wiem, dlaczego ;D Pamiętam, że są bardzo puszyste i słodkie :) A Twoje są piękne :)

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-02-21 00:15:03

    Ah, wspomnienia z dzieciństwa i puszyste "omleciki" :D Cudne biskwity!

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-20 10:56:01

    Jeśli te ciastka są miękkie ja biszkopciki, to pamiętam je doskonale. Tylko u nas (Gdańsk) były i są sprzedawane pod nazwą Naleśniczki i często mają w środku budyniową masę. Piękne.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-19 23:52:57

    @dream-about-muffins - Dzięki za czujność, oczywiście od razu po Twoim komentarzu poprawiłam. :)

    @Karmelitka - to mnie zadziwiłaś, byłam pewna, ze wszyscy znają to ciastko :)

    @Monisia - dziękuję :)

    @Domi - to prawda na niezapowiedzianych gości jak znalazł :)

    @Majana - Dziękuję ślicznie Majanko! I jestem naprawdę ździwiona, że niektóre z was nie znają tego ciastka, tu na mazowszu to klasyk... więc wydawało mi się, ze wszyscy je znają :) Tym bardziej wypróbujcie, proste a pyszne :)

    @Asiek - Pamiętam, widziałam u Ciebie :) Jak sama wiesz, są pyszne więc warto powtórzyć. :)

    @Arven - tym bardziej polecam wypróbować. :) Mnie się zdawało, że wszyscy znają te ciacha :)

    @Kaś - jestem pewna, że buzia uśmiechałaby Ci się jeszcze bardziej po spróbowaniu ich ;)) polecam gorąco :)

    JolantaSz - te są neico inne niz baletki, ale równie pyszne... ps. baletki też uwielbiam :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-02-19 17:49:32

    Takich z bitą śmietaną nie znam ...jedynie baletki, które uwielbiam:) .... ale wygladają pysznie:)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-02-19 08:43:41

    boskie! buzia mi się śmieje na sam ich widok ;)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2012-02-18 21:09:24

    A ja nie pamiętam...pierwszy raz je spotkałam właśnie u Ciebie :-) Ale naprawdę kusząco wyglądają!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2012-02-18 21:09:24

    A ja nie pamiętam...pierwszy raz je spotkałam właśnie u Ciebie :-) Ale naprawdę kusząco wyglądają!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-18 14:52:25

    Pięknie Ci wyszły! Są przepyszne, robiłam już jakiś czas temu, muszę koniecznie powtórzyć, bo warto:)

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-02-18 09:46:14

    Nie znałam tych ciasteczek. Ślicznie wyglądają u Ciebie. Piekne zdjęcia robisz.

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2012-02-18 07:34:09

    Świetny pomysł na niezapowiedzianych gości :)

    Pyszności!

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2012-02-18 07:31:32

    och!jak słodko u Ciebie;)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-17 23:54:59

    ojej, pierwsze widze i słyszę! do tej pory nie spotkałam takich ciastek. a szkoda, bo są piękne.

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-17 23:53:15

    ojej, a ja nawet nie znałam takiego ciastka. naprawdę, pierwsze widzę i słyszę. a szkoda, bo wygląda pięknie.

    Twój komentarz
  • dream-about-muffins dream-about-muffins
    2012-02-17 23:28:42

    nie napisałaś ile mąki trzeba:)

    ładne zdjęcia i aż mi ślinka cieknie...):

    podrawiam

    Twój komentarz

Klasyczne biskwity

Klasyczne biskwity

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 5 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Czy pamiętacie je ze swojego dzieciństwa? Ja tak, miałam nawet ulubioną cukiernie w Warszawie, tę jedyną, z której smakowały najlepiej… do tej pory pamiętam ten smak. :) Swoją drogą jestem ciekawa czy nadal tam są i czy teraz też by mi tak smakowały. :)

Tak czy siak, ucieszyłam się, bo chyba udało mi się odtworzyć ten zapamiętany smak… Są pyszne, banalne w przygotowaniu i nie zabierają nam sporo czasu. :) Idealne do popołudniowej herbatki lub gdy nagle niespodziewanie z wizytą wpadają znajomi.;) Gorąco polecam! :) Przepis powstał w oparciu o kilka innych, ale jest tak zmodyfikowany, że trudno byłoby podać konkretne źródło.

Składniki

  • Biszkopciki (na ok. 12 szt).:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    jajka
    cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    dżem truskawkowy
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę. Mąkę przesiać, wmieszać delikatnie do masy.

Masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w odpowiednich odstępach, tworząc owalne placki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C (bez termoobiegu, bo wysusza) kilka minut, do chwili aż ciasto nabierze jasno złotego koloru i będzie się uginać przy dotknięciu. Pozostawić na 2-3 minuty w piekarniku, jeszcze gorące przełożyć na wilgotną ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Rozsmarować dżem na płaskiej stronie placuszka, na środek nakładać bitą śmietanę. Biskwity złożyć na pół. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)