Kremowy sernik rumowy z nutą korzenną

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_1537.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
    masła
    przyprawy korzennej do piernika
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajka
    cukru pudru
    płynnego miodu
    śmietany kremówki, nieubitej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    rumu/ aromat rumowy do smaku
    przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Spód: Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, przyprawę do piernika, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180º C przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i praktycznie nie opada, sprawdziłam. :)


Przed podaniem oprószyć delikatnie kakao wymieszanym z odrobiną przyprawy korzennej.


Smacznego :)


Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

To bez wątpienia jeden z najlepszych serników jakie jadłam… jedwabiście kremowy, pachnący rumem i korzennymi przyprawami. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. A do tej pory wydawało mi się, że nie przypadnie mi do gustu takie połączenie, ależ byłam w błędzie. :) Przepis powstał na podstawie kilku innych przepisów.

Ps. Po upieczeniu nasza przyjaźń (moja i sernika) została mocno zagrożona, bo złośliwiec sporo opadł, ale przyznaję, była to wyłącznie moja wina (niechcący trzasnęłam z impetem drzwiczkami piekarnika ;)), dlatego szybko wybaczyłam mu ten nietakt ;), a po spróbowaniu byłam gotowa wybaczyć mu niemal wszystko. ;) Ps.2 Zdjęcia zdążyłam zrobić już tylko z przekroju, nie udało mi się przekonać domowników, by zaczekali z konsumpcją, aż zrobię zdjęcia, zanim się obejrzałam połowy sernika już nie było ;) Gorąco polecam na świąteczny stół i nie tylko. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-16 12:05:44

    Kasiu, przepysznie wygląda ten Twój serniczek! Mój też zniknął nie wiem kiedy i nawet córcia, która nie gustuje raczej w ciastach pochłaniała go jak nigdy:) Pozdrawiam cieplutko!:)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-12-15 21:01:36

    serniczek prezentuje sie smakowicie:)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-15 19:59:21

    wspaniały sernik:)jak czytam poszczególne składniki to nie mogę sobie wyobrazić tego zachwycającego smaku :)

    zapisuję ku chwale ojczyzny :)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-12-15 19:28:45

    Wygląda tak pięknie, że wcale się nie dziwię domownikom że chcieli się do niego jak najszybciej dobrać ;) I to połączenie smaków...trudno się oprzeć!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-12-15 19:28:45

    Wygląda tak pięknie, że wcale się nie dziwię domownikom że chcieli się do niego jak najszybciej dobrać ;) I to połączenie smaków...trudno się oprzeć!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-15 17:25:53

    @DarkAngelika - oj tam nazwa ;)... najważniejsze jest to ja smakuje ;))

    @Angie -to prawda, serdecznie polecam wypróbować

    @Kachna - proszę bardzo, częstuj się ile chcesz :)

    @Jolanta - to prawda Jolu, serdecznie polecam :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-15 17:22:14

    @Maggie - myślę, że tak, będzie miał tylko troszkę inną konsystencję, ale smak pewnie równie dobry. :)

    Twój komentarz
  • JOlanta Szyndlarewicz JOlanta Szyndlarewicz
    2011-12-15 14:34:08

    to, ze tak szybko zniknął to dla niego najlepsza rekomendacja:)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-15 10:13:01

    poproszę kawałek :) wygląda idealnie, musi smakować znakomicie

    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-12-15 08:38:21

    Alez on pieknie wyglada! Az zaluje, ze do twarogu nie mam dostepu... Myslisz, ze na Philadelphii ma szanse sie udac?

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-12-15 07:27:58

    Musi smakować rewelacyjnie!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-12-15 05:47:18

    Mmm..sama nazwa bardzo kusi do zrobienia;)

    Twój komentarz

Kremowy sernik rumowy z nutą korzenną

Kremowy sernik rumowy z nutą korzenną

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

To bez wątpienia jeden z najlepszych serników jakie jadłam… jedwabiście kremowy, pachnący rumem i korzennymi przyprawami. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów. A do tej pory wydawało mi się, że nie przypadnie mi do gustu takie połączenie, ależ byłam w błędzie. :) Przepis powstał na podstawie kilku innych przepisów.

Ps. Po upieczeniu nasza przyjaźń (moja i sernika) została mocno zagrożona, bo złośliwiec sporo opadł, ale przyznaję, była to wyłącznie moja wina (niechcący trzasnęłam z impetem drzwiczkami piekarnika ;)), dlatego szybko wybaczyłam mu ten nietakt ;), a po spróbowaniu byłam gotowa wybaczyć mu niemal wszystko. ;) Ps.2 Zdjęcia zdążyłam zrobić już tylko z przekroju, nie udało mi się przekonać domowników, by zaczekali z konsumpcją, aż zrobię zdjęcia, zanim się obejrzałam połowy sernika już nie było ;) Gorąco polecam na świąteczny stół i nie tylko. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
    masła
    przyprawy korzennej do piernika
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajka
    cukru pudru
    płynnego miodu
    śmietany kremówki, nieubitej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    rumu/ aromat rumowy do smaku
    przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Spód: Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, przyprawę do piernika, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180º C przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i praktycznie nie opada, sprawdziłam. :)


Przed podaniem oprószyć delikatnie kakao wymieszanym z odrobiną przyprawy korzennej.


Smacznego :)