Sernik z pomarańczami i kardamonem na cynamonowym spodzie

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_1252.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    400 g ciasteczek/herbatników maślanych
    cynamonu
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    jajek
    mielonego twarogu tłustego lub półtłustego
    cukru pudru
    •olejek pomarańczowy (2 łyżeczki)
    mielonego kardamonu
    duża pomarańcza
    śmietanki 36%
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    konfitury z gorzkich pomarańczy

Sposób przygotowania

Ciasteczka zmiksować. Masło roztopić w rondelku, wymieszać dokładnie z herbatnikami i cynamonem. Masą ciasteczkową wyłożyć boki i dno natłuszczonej tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm). Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Zmielony twaróg zmiksować na średnich obrotach z cukrem i jajkami.

Pomarańcze obrać, powycinać miąższ spomiędzy oddzielających go błonek, a potem pokroić go na drobniejsze kawałki (podczas wycinania wycieka sok, który należy zebrać w miseczce, do tej samej miski wycisnąć resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej „odfiletowaniu”). Do masy serowej dodać olejek, kardamon, skórkę, sok i miąższ z pomarańczy. Wymieszać. Na końcu powoli wlewać śmietankę, stale mieszając. Masę wylać (będzie dość rzadka) na przygotowanym spodzie ciasteczkowym.

Piec ok. 60 min w temp. 170°C. Jeśli wierzch sernika będzie zbyt szybko się rumienił przykryć go folią aluminiową (ja przykryłam mniej więcej w połowie pieczenia).

Sernik wystudzić w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki na 2 godziny. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarować konfiturę z gorzkich pomarańczy.


Smacznego :)

Sernik z pomarańczami i kardamonem na cynamonowym spodzie

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Odkąd zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że smak tego ciasta na pewno przypadnie mi do gustu. Nie przepadam za mocno słodkimi sernikami, a te mniej słodkie, z cytrusową nutą na ogół na długo zapadają mi w pamięci. Tak było i tym razem. Ten sernik jest jednym z lepszych jaki jadłam. Bardzo wilgotny, ale nie jest tak ciężki jak klasyczne świąteczne serniki. Smak pomarańczowy jest zdecydowanie wyczuwalny, zwłaszcza, że gdzieniegdzie napotykamy się na drobinki pomarańczy (pycha). A serowo-pomarańczowe wnętrze z subtelnie wyczuwalną nutą kardamonu bardzo ciekawie smakuje w połączeniu z cynamonowym, rozpływającym się w ustach spodem.

Charakteru całości nadaje konfitura z gorzkich pomarańczy, które zaostrza i nadaje swoistego pazura całości. A zapach sernika …obłędny.

Przepis pochodzi z grudniowej „Kuchni”. Zmieniłam tylko rodzaj sera (w oryginale ricotta), dodałam tartą skórkę pomarańczową i zmieniłam ilość niektórych składników wg moich upodobań smakowych. Polecam!

IMG_1260.JPG IMG_1277.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-23 09:55:07

    @Anonimowy - strasznie przepraszam, faktycznie w tym przedświątecznym zamieszaniu nie sprawdziłam czy podałam precyzyjnie przepis, rzeczywiście gdzieś mi umknęły jajka, już to naprawiłam, są podane w składnikach, cynamon również. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-23 09:37:43

    wygląda pięknie, szkoda tylko, że przepis jest podany nieprecyzyjnie. Brakuje jajek w składnikach i kroki są niedokładne (nie dodałam cynamonu do spodu przez to, że nie ma go w opisie..)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-22 21:24:59

    Dziękuję za inspirację. Właśnie jestem w trakcie pieczenia. Z rozpędu czwartą blachę robię ;))) Mam nadzieję, że długo pozostanie świeży, bo spodziewam się w święta gości i zamierzam zabłysnąć właśnie tym wypiekiem. Oby mi wyszedł tak jak powinien. Poki co oglądam go z zewnątrz i wygląda podobnie jak Twój. A pachnie bosko! Kochana, dziekuję raz jeszcze i wszystkiego dobrego w ten świąteczny czas. Jolinek.

    Twój komentarz
  • Kermeet Kermeet
    2011-12-16 06:45:19

    Pięknie wygląda :)tak świątecznie :)

    Twój komentarz
  • kasia, Slodkie fantazje kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-07 21:36:24

    @ Karmelitka - dzięki Kochana, to prawda smak już typowo gwiazkowy, ale warto zrobić też przed gwiazdką :)

    @Fuchsia - to prawda sernik jest pyszny a zapach obłędny polecam gorąco! :)

    @DarkAngelika - dziękuję ślicznie! :)

    @Maggie - oj zapisałby się, zapisał :) a, ze nie ma twarogu to nic straconego, bo w oryginale jest z ricottą i podobno też jest pyszny :)

    @ Panna Malwina - kofitura jest bardz ciekawa w smaku, polecam :)

    @Zauberi -oj pachnie, pachnie :)

    @ dziękuję ślicznie! i również pozdrawiam! :*

    @Monisia - to prawda, a teraz wszędzie coraz więcej tych świątecznych smaków :)

    @Jola - dziękuję za miłe słowa :*

    @Sue - :) oj świateczny, świateczny :) choć na same święta pewnie jakiś tradycyjny zrobię jak znam życie! :)

    @Asiek - Asiu znam ten ból, ja też uwielbiam serniki i mam już ich tyle w kolejce oczekujących, że sama nie wiem kiedy ja je wszystkie wypróbuje, a co chwila pojawia się nowy na horyzoncie :)

    @Mojepasje - dziękuję ślicznie! :*

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-05 22:13:57

    o matko... piękny!!!

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-05 22:13:57

    o matko... piękny!!!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-05 17:17:27

    wygląda obłędnie!! Kocham serniki, i chyba życia mi braknie na wypróbowanie wszystkich jakie mam na liście... ale i ten zapisuję!

    Pozdrawiam cieplutko:)

    Twój komentarz
  • Sue Sue
    2011-12-05 17:08:49

    Prawdziwy świąteczny sernik. :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-12-05 14:30:57

    wygląda cudownie ...a przez tę pomarańczową warstwę bardzo świątecznie:)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-12-05 12:56:11

    zimowe smaki świąt;)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-05 10:50:59

    już sobie wyobrażam ten smak...

    sernik wygląda wspaniale

    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-12-05 09:55:12

    mmmmm ale musi pachnieć!

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2011-12-05 09:08:33

    Idealny na święta;) Ciekawa jestem tej konfitury

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-12-05 08:02:48

    Swietny ten sernik! Cos mi sie zdaje, ze i w mojej pamieci zapisalby sie na dluzej... Szkoda, ze tu, gdzie mieszkam tak trudno o twarog.

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-12-05 06:58:22

    Obłędny ten sernik ;)

    Twój komentarz
  • Fuchsia Fuchsia
    2011-12-05 06:37:44

    Ten sernik musi być pyszny, a zapach unoszący się w kuchni podczas jego pieczenia niesamowity! :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-12-05 05:46:15

    och, cudowny!

    taki korzenno-pomarańczowy. smaki typowo gwiazdkowe.

    podoba mi się taki odmieniony, świąteczny ;]

    Twój komentarz

Sernik z pomarańczami i kardamonem na cynamonowym spodzie

Sernik z pomarańczami i kardamonem na cynamonowym spodzie

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Odkąd zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że smak tego ciasta na pewno przypadnie mi do gustu. Nie przepadam za mocno słodkimi sernikami, a te mniej słodkie, z cytrusową nutą na ogół na długo zapadają mi w pamięci. Tak było i tym razem. Ten sernik jest jednym z lepszych jaki jadłam. Bardzo wilgotny, ale nie jest tak ciężki jak klasyczne świąteczne serniki. Smak pomarańczowy jest zdecydowanie wyczuwalny, zwłaszcza, że gdzieniegdzie napotykamy się na drobinki pomarańczy (pycha). A serowo-pomarańczowe wnętrze z subtelnie wyczuwalną nutą kardamonu bardzo ciekawie smakuje w połączeniu z cynamonowym, rozpływającym się w ustach spodem.

Charakteru całości nadaje konfitura z gorzkich pomarańczy, które zaostrza i nadaje swoistego pazura całości. A zapach sernika …obłędny.

Przepis pochodzi z grudniowej „Kuchni”. Zmieniłam tylko rodzaj sera (w oryginale ricotta), dodałam tartą skórkę pomarańczową i zmieniłam ilość niektórych składników wg moich upodobań smakowych. Polecam!

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    400 g ciasteczek/herbatników maślanych
    cynamonu
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    jajek
    mielonego twarogu tłustego lub półtłustego
    cukru pudru
    •olejek pomarańczowy (2 łyżeczki)
    mielonego kardamonu
    duża pomarańcza
    śmietanki 36%
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    konfitury z gorzkich pomarańczy

Sposób przygotowania

Ciasteczka zmiksować. Masło roztopić w rondelku, wymieszać dokładnie z herbatnikami i cynamonem. Masą ciasteczkową wyłożyć boki i dno natłuszczonej tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm). Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Zmielony twaróg zmiksować na średnich obrotach z cukrem i jajkami.

Pomarańcze obrać, powycinać miąższ spomiędzy oddzielających go błonek, a potem pokroić go na drobniejsze kawałki (podczas wycinania wycieka sok, który należy zebrać w miseczce, do tej samej miski wycisnąć resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej „odfiletowaniu”). Do masy serowej dodać olejek, kardamon, skórkę, sok i miąższ z pomarańczy. Wymieszać. Na końcu powoli wlewać śmietankę, stale mieszając. Masę wylać (będzie dość rzadka) na przygotowanym spodzie ciasteczkowym.

Piec ok. 60 min w temp. 170°C. Jeśli wierzch sernika będzie zbyt szybko się rumienił przykryć go folią aluminiową (ja przykryłam mniej więcej w połowie pieczenia).

Sernik wystudzić w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki na 2 godziny. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarować konfiturę z gorzkich pomarańczy.


Smacznego :)