Chrupiące pierożki ze szpinakiem i fetą

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 3
Filtry wyszukiwania
IMG_2099.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    proszku do pieczenia
    gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
    soli
  • Farsz:

    Ilość Składnik
    400 g świeżego lub mrożonego (w liściach) szpinaku*
    250 g sera feta
    mała cebula
    ząbki czosnku
    sól
    oliwy

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia jogurtem i solą. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na kwadrans do lodówki.

Farsz: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Rozdrobniony czosnek podsmażyć 1-2 minuty na oliwie (nie dłużej, żeby nie zbrązowiał, bo nabierze goryczy). Szpinak wymieszać z cebulką, czosnkiem i przyprawami, krótko podgrzać na patelni. Fetę pokroić w niedużą kostkę.

Ciasto rozwałkować, wycinać nieduże kwadraty (ja to robiłam przykrywką od kwadratowej puszki na herbatę). Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę szpinaku i 2-3 kawałki sera. Złożyć na połowę, wzdłuż przekątnej, mocno zlepiając brzegi. Smażyć partiami w niewielkim rondlu na mocno rozgrzanym oleju (pierożki powinny być przynajmniej częściowo zanurzone w oleju, czym wyższa temp. oleju tym ciasto mniej wchłonie tłuszczu). Po wyjęciu odsączyć na bibułce.


Smacznego :)

Chrupiące pierożki ze szpinakiem i fetą

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 3

Powiem tak i myślę, że ani odrobinę nie przesadzę: to są najlepsze smażone pierożki, jakie do tej pory jadłam. Ciasto jest delikatnie chrupiące, ale po ugryzieniu rozpływa się w ustach jak najlepsze ciasto francuskie, choć zaczynam się zastanawiać czy nie jest nawet od tego najlepszego francuskiego lepsze. :) W smaku po prostu idealne. A sam farsz… hmmm… jeśli lubicie połączenie szpinaku i fety, to sami wiecie, a Ci z Was, którzy jeszcze nie próbowali szpinaku w takiej kombinacji (jeśli to w ogóle możliwe, że ktoś nie próbował) musicie uwierzyć mi na słowo, farsz jest genialny. :) Zresztą, co ja mówię, wcale nie musicie mi wierzyć na słowo, wystarczy zrobić, żeby się przekonać. :) A jeśli nie lubicie szpinaku to wystarczy podmienić farsz na inny wyrazisty lub na słodką wersję i też będzie pysznie. :)

Jedyną maleńką wadą tego dania jest jego kaloryczność, zapewne spora, ze względu na smażenie pierożków w głębokim tłuszczu, ale to też można zniwelować, poza tym, kto by się przejmował odrobiną kalorii więcej raz na jakiś czas. ;) Zawsze przecież możemy zjeść mniej innych rzeczy, żeby dogodzić sobie kilkoma takimi pierożkami. ;) Polecam Wam przeogromnie! :)

IMG_2096.JPG IMG_2106.JPG IMG_2068.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • iwcia iwcia
    2015-02-24 16:25:35

    ja do tego farszu dodaję zawsze suszone pomidorki :) pycha

    Twój komentarz
  • elap elap
    2015-01-30 15:59:01

    Witam, a jak długo zachowują świeżość takie pierożki?

    Czy można je zrobić dzień wcześniej przed podaniem?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-30 19:02:04

      Tak, spokojnie można je zrobić dzień wcześniej. Pozdarwiam

      Twój komentarz
  • wieasia wieasia
    2014-04-22 07:54:53

    Dziękuję z tak fantastyczny przepis podałam rodzinie na śniadanie i zrobiły furorę. Pychotka będę próbowała z różnymi farszami.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-10 01:02:47

    Majana - Majanko częstuj się proszę. :)

    Asieja - masz rację nie ma co patrzeć :) kradnij nawet trzy ;)

    Asia - w takim razie częstuj się, a w wolnej chwili wypróbuj przepis ;)

    JolantaSz - zagdzam się Jolu :)

    Asiek - bardzo dziękuję i polecam serdecznie, naprawdę są bardzo smaczne :) pozdrawiam :)

    Magda - Madziu, każdy z nas czasami jest leniuchem i ja osobiście nie mam nic przeciwko korzystaniu od czasu do czasu z gotowego ciasta francuskiego :)

    Don'tforgettosmile - cieszę się i dziękuję za odwiedziny :) serdecznie polecam przepis :)

    Nemi - to jak już oswoisz to koniecznie wypróbuj, są pyszne :)

    Aga - oj naprawdę roszkosz :) dziękuję za odwiedziny :)

    Moje pasje - ja też schrupałam więcej niż jednego, przyznaję się ;)

    Monisia - to jeśli uwielbiasz, to serdecznie polecam ten przepis :)

    Kermeet - dziękuję serdecznie za odwiedziny :) to prawda, gotowane pierogi z tym nadzieniem też są bardzo smaczne :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Kermeet Kermeet
    2012-01-09 12:37:40

    Robiłem z takim nadzieniem normalne gotowane pierogi i były bardzo dobre, ten sposób też mi się bardzo podoba :) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2012-01-08 14:32:04

    uwielbiam szpinak,uwielbiam fetę;)ale w takiej postaci jeszcze nie próbowałam!

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2012-01-08 00:34:31

    piękne zdjęcia!!!! Ja to bym nawet nie jednego schrupała ;)

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2012-01-08 00:34:31

    piękne zdjęcia!!!! Ja to bym nawet nie jednego schrupała ;)

    Twój komentarz
  • Aga w kuchni Aga w kuchni
    2012-01-07 19:04:28

    rozkosz dla podniebienia ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-01-07 18:52:08

    No dobra, ja jeszcze nie próbowałam, dopiero oswajam szpinak:) Przepis zapisuję, chętnie po niego sięgnę:)

    Twój komentarz
  • Don Don'tforgettosmile
    2012-01-07 12:49:06

    zakochałam się w nich :) Uwielbiam takie pyszności ze szpinakiem.

    Twój komentarz
  • Don Don'tforgettosmile
    2012-01-07 12:49:06

    zakochałam się w nich :) Uwielbiam takie pyszności ze szpinakiem.

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2012-01-07 12:15:42

    Leniuchy takie, jak ja zawsze mogą wpakować ten farsz do ciasta francuskiego;)

    Ale Twoje pierogi z pewnością są o niebo lepsze!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-07 12:05:56

    Moje ulubione połączenie! Mogłabym co dzień jeść! Pierożki wyglądają straszliwie apetycznie! Zapragnęłam schrupać jednego, albo nie, kilka, bo wiem na pewno, że na jednym by się nie skończyło! Zrobię, jak tylko jacyś goście się nawiną pod ręką:)

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-01-07 11:40:38

    porywam jednego :D

    pyszności!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-01-07 10:51:19

    szpinak i feta ...połączenie idealne:)

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2012-01-07 09:42:22

    jej, wyglądają strasznie smakowicie!! schrupałabym takie :))

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-01-07 08:24:03

    wcale nie patrzę na kalorię i skradam dwa takie pyszne pierożki!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-07 05:48:25

    Chętnie bym skubnęła jednego :) Pysznie wyglądają:)

    Twój komentarz

Chrupiące pierożki ze szpinakiem i fetą

Chrupiące pierożki ze szpinakiem i fetą

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 3

Opis

Powiem tak i myślę, że ani odrobinę nie przesadzę: to są najlepsze smażone pierożki, jakie do tej pory jadłam. Ciasto jest delikatnie chrupiące, ale po ugryzieniu rozpływa się w ustach jak najlepsze ciasto francuskie, choć zaczynam się zastanawiać czy nie jest nawet od tego najlepszego francuskiego lepsze. :) W smaku po prostu idealne. A sam farsz… hmmm… jeśli lubicie połączenie szpinaku i fety, to sami wiecie, a Ci z Was, którzy jeszcze nie próbowali szpinaku w takiej kombinacji (jeśli to w ogóle możliwe, że ktoś nie próbował) musicie uwierzyć mi na słowo, farsz jest genialny. :) Zresztą, co ja mówię, wcale nie musicie mi wierzyć na słowo, wystarczy zrobić, żeby się przekonać. :) A jeśli nie lubicie szpinaku to wystarczy podmienić farsz na inny wyrazisty lub na słodką wersję i też będzie pysznie. :)

Jedyną maleńką wadą tego dania jest jego kaloryczność, zapewne spora, ze względu na smażenie pierożków w głębokim tłuszczu, ale to też można zniwelować, poza tym, kto by się przejmował odrobiną kalorii więcej raz na jakiś czas. ;) Zawsze przecież możemy zjeść mniej innych rzeczy, żeby dogodzić sobie kilkoma takimi pierożkami. ;) Polecam Wam przeogromnie! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    proszku do pieczenia
    gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
    soli
  • Farsz:

    Ilość Składnik
    400 g świeżego lub mrożonego (w liściach) szpinaku*
    250 g sera feta
    mała cebula
    ząbki czosnku
    sól
    oliwy

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia jogurtem i solą. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na kwadrans do lodówki.

Farsz: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Rozdrobniony czosnek podsmażyć 1-2 minuty na oliwie (nie dłużej, żeby nie zbrązowiał, bo nabierze goryczy). Szpinak wymieszać z cebulką, czosnkiem i przyprawami, krótko podgrzać na patelni. Fetę pokroić w niedużą kostkę.

Ciasto rozwałkować, wycinać nieduże kwadraty (ja to robiłam przykrywką od kwadratowej puszki na herbatę). Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę szpinaku i 2-3 kawałki sera. Złożyć na połowę, wzdłuż przekątnej, mocno zlepiając brzegi. Smażyć partiami w niewielkim rondlu na mocno rozgrzanym oleju (pierożki powinny być przynajmniej częściowo zanurzone w oleju, czym wyższa temp. oleju tym ciasto mniej wchłonie tłuszczu). Po wyjęciu odsączyć na bibułce.


Smacznego :)