Pączuszki serowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_2449.JPG

Składniki:

  • Pączki:

    Ilość Składnik
    twarogu
    cukru
    gęstej kwaśnej śmietany
    jajka
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej (płaskie łyżeczki)
    spirytusu
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.

W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20

Tym razem mam dla Was szybkie pączuszki na bazie twarogu (bez dodatku drożdży). Ostatnio bardzo doskwiera mi nadmiar obowiązków zawodowo-naukowych (no ale cóż, na własne życzenie), dlatego bardzo mile widziane są przeze mnie takie właśnie proste, szybkie i pyszne słodkości.



Pączuszki robi się naprawdę ekspresowo i prosto, ale najważniejsze, że przy tym doskonale smakują. Wychodzą mięciutkie, pulchne i długo zachowują świeżość. W smaku nieco przypominają oponki, ale jednak to trochę inna „bajka”. Zresztą spróbujcie sami i oceńcie. :) Polecam! Przepis z „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego” autorstwa E. Gontarskiej.

IMG_2443.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sara Sara
    2016-01-31 10:44:37

    Czy zamiast spirytusu można dodać cos innego? Np. ocet czy coś takiego?

    Pozdrawiam serdecznie:)

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-02-04 16:01:57

    Ciasto wyszło mi przeraźliwie rzadkie pomocy??? może więcej mąki poratuje sytuacje?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-04 21:51:45

      Ciasto nie powinno być bardzo rzadkie, powinno bez problemu dać się formować w zwilżonych dłoniach. Dodanie odrobiny mąki powinno uratować sytuacje. Być może użyty twaróg/serek był za rzadki albo jajka były większe. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Marta Marta
    2015-02-03 21:54:55

    Widziałam w niektórych przepisach pączki z dodatkiem serka wiejskiego, czy mogę użyć go również w tym przepisie (po odsączeniu i zblendowaniu)?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-03 22:48:14

      Myślę, że tak. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-23 10:33:52

    @Marta - szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie, ale dość dużo, myślę, że najmniej około 30 szt. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-07-22 18:19:32

    Ile pączków wychodzi z tej ilości składników?

    Twój komentarz
  • ania29247 ania29247
    2013-02-06 20:20:30

    Bardzo smaczne, tylko mi się rozpłaszczały, dopiero bo obtoczeniu w mące troszkę przypominały Twoje, bo do identiko Twoje to dużo im brakowało :)Dodałam przepis u mnie na blogu.http://amazingdelicious.blogspot.com/search/label/Mini pączki z białego sera

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2013-01-27 06:58:36

    robiłam wczoraj, wyszły rewelacyjnie! mieciutkie, bardzo puszyste, a skórka fajnie chrupie. były wprost rozchwytywane :)

    Twój komentarz
  • annaz annaz
    2012-02-14 20:12:14

    wow jestem pod wrażeniem!!!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-28 23:07:17

    Wykrywacz smaku - dziękuję również :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-28 23:06:51

    Saratelka - no wlaśnie nie trzeba im odmawiać ;))

    Majana - Majanko dziękuje :)

    Majka - Dziękuję Majeczko :)

    Kermeet - dziękuję serdecznie :)

    Angie - dzięki :)

    Anonimowy - dziękuję :)

    megii013 - ano okąglutkie, aż sama byłam zdziwiona, że takie okrągłe wyszły :)

    mojepasje - dzięki Kochana :)

    klliisiaa - dziękuję :)

    Kaś - polecam, wychodzą naprawde idealne :)

    Nemi - A częstuj się, częstuj :) proszę bardzo :)

    Asiek - Asiu dziękuję serdecznie. W sumie to nic specjalnego nie robiłam, żeby takie okrągłe wyszły :) Uformowalam je w dłoniach w kulkę, wrzuciłam na tłuszcz, a po chwili wszystkie smażące się zrobiły się właśnie takie okrąglutkie :))

    Twój komentarz
  • wykrywacz smaku wykrywacz smaku
    2012-01-24 20:44:14

    cudne, dziękujemy za zdjęcie!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-21 22:18:14

    One są po prostu cudowne! Jak tylko wrócę, to je zrobię:) i jak Ci się Kasiu udało zrobić tak pięknie okrąglutkie??

    straszne mam zaległości karnawałowe...

    Pozdrawiam cieplutko prawie już ze stoku:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-01-21 16:35:11

    Wyglądją prześlicznie - z chęcią się poczęstuję:)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-01-21 09:52:13

    fantastyczne! puszyste i idealnie okrąglutkie

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2012-01-20 19:11:45

    wyglądaja cudownie :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-20 18:14:46

    oj cudne :) I jakie równe :D

    Twój komentarz
  • megii013 megii013
    2012-01-20 15:50:32

    Ale okrąglutkie:)))

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-01-20 15:12:11

    Super

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-01-20 08:20:53

    Przepieknie Ci wyszły...idealne!

    Twój komentarz
  • Kermeet Kermeet
    2012-01-20 06:35:08

    Super te pączki i pięknie wyglądają :)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-01-20 06:17:44

    Wspaniale paczusie. I jakie okraglutkie :)) Swietnie Ci wyszly.

    Pozdrawiam cieplutko.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-20 05:49:31

    Małe,słodkie pięknotki. Podobają mi się. :)

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-01-20 05:08:45

    Piękne, krąglutkie i rumiane! I jak tu im odmówić? :D

    Twój komentarz

Pączuszki serowe

Pączuszki serowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Tym razem mam dla Was szybkie pączuszki na bazie twarogu (bez dodatku drożdży). Ostatnio bardzo doskwiera mi nadmiar obowiązków zawodowo-naukowych (no ale cóż, na własne życzenie), dlatego bardzo mile widziane są przeze mnie takie właśnie proste, szybkie i pyszne słodkości.



Pączuszki robi się naprawdę ekspresowo i prosto, ale najważniejsze, że przy tym doskonale smakują. Wychodzą mięciutkie, pulchne i długo zachowują świeżość. W smaku nieco przypominają oponki, ale jednak to trochę inna „bajka”. Zresztą spróbujcie sami i oceńcie. :) Polecam! Przepis z „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego” autorstwa E. Gontarskiej.

Składniki

  • Pączki:

    Ilość Składnik
    twarogu
    cukru
    gęstej kwaśnej śmietany
    jajka
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej (płaskie łyżeczki)
    spirytusu
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.

W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)