Odwrócone muffinki z rabarbarem

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4717.jpg

Składniki:

  • Spód:

    Ilość Składnik
    cukru
    masła
    1 ¼ szklanki rabarbaru, pokrojonego na 1-1,5 cm kawałki
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    jajko
    skórka otarta z 1 cytryny
    mąki
    proszku do pieczenia
    sody
    gałki muszkatołowej
    mleka

Sposób przygotowania

Rabarbarowy spód/wierzch:
Masło wymieszać z cukrem, obtoczyć w tej mieszance rabarbar. Rozłożyć go na dnie foremek na muffinki.

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, i jeszcze chwilę ucierać. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i gałką muszkatołową. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, po każdym dodaniu mąki lub mleka wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach (tylko do połączenia się składników). Porcjami ciasta przykryć wyłożony wcześniej na dno foremek rabarbar. Piec około 20 minut w temp. 180°C (ja piekłam z termoobiegiem w 170°C). Studzić w formie przez 5 minut. Potem wyjmujemy, starając się nie uszkodzić spodu muffinek, który będzie w tym przypadku ich wierzchem.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Jedne z najlepszych muffinek jakie miałam okazję jeść. Ok, przyznaję lubię wypieki z rabarbarem, ale te są naprawdę wyjątkowo dobre i smakowały nawet mojej Córci, która wcale za rabarbarem nie przepada. :) Rabarbar delikatnie otula pyszne, lekko chrupiące z zewnątrz ciasto. Są idealne w smaku, nie za słodkie i absolutnie nie kwaśne. Bardzo Wam polecam! Receptura trochę przerobiona na własne potrzeby, zainspirowana przepisem na Karmelizowane muffinki z tegorocznej majowej „Kuchni”.

IMG_4718.jpg IMG_4744.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kremova Kremova
    2014-05-17 13:51:26

    Nie, no jestem zachwycona :) świat stanął na głowie. pozdrawiam ;)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-05-16 07:57:24

    Ale piękne! Przepysznie wyglądają, rabarbar na nich spoczywa jak najlepszy dodatek;) Pycha!

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-05-16 07:53:31

    Świetny pomysł... Wyglądają prześlicznie ! :) Masz świetne przepisy, a szata bloga jest po prostu ekstra! Oby tak dalej!Gorąco Pozdrawiamy :*

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-05-16 07:53:27

    Wspaniale wyglądają!

    Twój komentarz
  • aga-aa aga-aa
    2012-05-16 06:50:08

    wyglądaja ślicznie!

    Twój komentarz
  • Malwina Bareła Malwina Bareła
    2012-05-16 06:29:54

    Cudowny pomysł!

    Twój komentarz
  • maleslodkosci maleslodkosci
    2012-05-16 05:33:11

    Już to mówiłam, niesamowicie mi się podoba Twój nowy sposób prowadzenia bloga :) a muffinki wyglądają pysznie!

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-05-16 05:25:43

    piękne zdjęcie.i bardzo pomysłowy patent ;] zwykłe muffiny, a jakie niezwykłe, nietypowe!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-16 04:45:23

    Wspaniałe, Kasiu! :) Urocze te muffiny i z pewnością smakują obłędnie. Widziałam je własnie w majowej Kuchni, tez mnie zachwyciły, jak i kilka innych ciast z rabarbarem.Pozdrawiam serdecznie:)

    Twój komentarz

Odwrócone muffinki z rabarbarem

Odwrócone muffinki z rabarbarem

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Jedne z najlepszych muffinek jakie miałam okazję jeść. Ok, przyznaję lubię wypieki z rabarbarem, ale te są naprawdę wyjątkowo dobre i smakowały nawet mojej Córci, która wcale za rabarbarem nie przepada. :) Rabarbar delikatnie otula pyszne, lekko chrupiące z zewnątrz ciasto. Są idealne w smaku, nie za słodkie i absolutnie nie kwaśne. Bardzo Wam polecam! Receptura trochę przerobiona na własne potrzeby, zainspirowana przepisem na Karmelizowane muffinki z tegorocznej majowej „Kuchni”.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    cukru
    masła
    1 ¼ szklanki rabarbaru, pokrojonego na 1-1,5 cm kawałki
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    jajko
    skórka otarta z 1 cytryny
    mąki
    proszku do pieczenia
    sody
    gałki muszkatołowej
    mleka

Sposób przygotowania

Rabarbarowy spód/wierzch:
Masło wymieszać z cukrem, obtoczyć w tej mieszance rabarbar. Rozłożyć go na dnie foremek na muffinki.

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, i jeszcze chwilę ucierać. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i gałką muszkatołową. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, po każdym dodaniu mąki lub mleka wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach (tylko do połączenia się składników). Porcjami ciasta przykryć wyłożony wcześniej na dno foremek rabarbar. Piec około 20 minut w temp. 180°C (ja piekłam z termoobiegiem w 170°C). Studzić w formie przez 5 minut. Potem wyjmujemy, starając się nie uszkodzić spodu muffinek, który będzie w tym przypadku ich wierzchem.


Smacznego :)