Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
bul5.JPG

Składniki:

  • Bułeczki:

    Ilość Składnik
    letniego mleka
    15 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki drobnego cukru
    soli
    mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna)
    roztopionego masła
    jajko
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    bardzo miękkiego masła
    serka ziołowego (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam)
    ząbki czosnku
    ulubione zioła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm.

Nadzienie:

Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać.

Bułeczki:

Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia).


Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 16

Tym razem wpis nieco bardziej wytrawny. :) Niektórzy z Was powiedzą teraz zapewne: „w końcu” . :))

Ale co się odwlecze to nie uciecze jak to mówią, więc w końcu jest coś bardzie wytrawnego, zresztą w najbliższych dniach pojawią się jeszcze inne wytrawne wypieki, ku uciesze tych z Was, którzy mają już przesyt słodkości. ;)

A teraz słów kilka o samych bułeczkach. Są pyszne, puszyste, mięciutkie, a zarazem chrupiące z wierzchu. Wspaniale pachnące czosnkiem i ziołami. W smaku lekko wyczuwalny jest ziołowy serek i wspomniany czosnek. Są naprawdę pyszne!

Przepis na ciasto pochodzi od Dorotus, a dodatki i kształt bułeczek to już pomysł Słodkiej Babeczki. Bardzo, bardzo Wam polecam!

Ps. Jeszcze dziś albo najpóźniej jutro uda mi się w końcu dodać funkcjonalność, którą zapowiadałam już kilka miesięcy temu, jak tylko powstała nowa strona. :) Będzie ona jedną z przydatniejszych na blogu (mam taką nadzieję). ;)) Jutro dokończę też poprawiać błędy, które znalazłam na stronie, głównie w przypisaniu przepisów do kategorii i tagach, dzięki czemu przepisy będzie można znaleźć łatwiej i bardziej intuicyjnie. Stopniowo będę też dodawać następne funkcjonalności, które już się powoli „robią”. :)

bul6.JPG bul4.JPG bul2.JPG bul3.JPG bul1.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • AsiaTk AsiaTk
    2014-11-19 19:35:03

    A ja zawsze robię z topionego bo źle przeczytałam;p

    Ale z topionego wychodzą pyszne, z twarogowego jeszcze nie próbowałam, ale może spróbuje:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-19 23:54:35

      haha :) najważniejsze, ze z topionym też smakują :D

      Twój komentarz
  • Daria Daria
    2014-10-12 14:15:23

    czy serek do bułeczek ma być topiony czy taki zwykły twarogowy?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:33:48

      Twarogowy, tak do smarowania, np. Twój smak Piątnicy, Kanapkowy Hochland, etc.

      Twój komentarz
  • renuelka renuelka
    2013-10-26 17:15:31

    niestety,ciasto niestety nie wyszło, jnie wiem co źle zrobiłam.

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2012-10-08 17:28:47

    Dobrze, ze kupiłam wiecej serkow, bo prawdopodobnie jutro czeka mnie powtórka z rozrywki. Może nie są tak piękne jak Twoje, ale zdobyły serca moich domowników. Pyszne!

    Twój komentarz
  • K&L Food Blog K&L Food Blog
    2012-07-26 08:36:08

    piękne i tak ładnie wyrosły. My jakiś czas temu robiliśmy coś podobnego ale tak poukładane koło siebie w tortownicy okrągłej no i z mielonym mięsem, taka rozeta... Ogólnie czas zrobić kolejne ciasto na pikantnie:)

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2012-07-19 12:44:59

    Wyglądają znakomicie :D

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2012-07-19 12:39:44

    musiały niesamowicie pachnieć podczas pieczenia

    Twój komentarz
  • joannab_jb joannab_jb
    2012-07-19 12:08:46

    wyglądają pysznie

    Twój komentarz
  • Forex Forex
    2012-07-19 11:09:44

    Świetny przepis!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-07-19 11:06:34

    Bułeczki jak z obrazka!:) Piękne. Bardzo się cieszę, że moje nadzienie Wam podpasowało:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-19 09:47:06

    Wspaniałe bułeczki o wspaniałym smaku i zapachu:)

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-07-19 09:46:28

    To jedne z pierwszych jakie piekłam

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-19 09:45:48

    Wspaniałe te bułeczki:) Ślicznie zawinięte i jakże aromatyczne:) pozdrawiam

    Twój komentarz

Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 16

Opis

Tym razem wpis nieco bardziej wytrawny. :) Niektórzy z Was powiedzą teraz zapewne: „w końcu” . :))

Ale co się odwlecze to nie uciecze jak to mówią, więc w końcu jest coś bardzie wytrawnego, zresztą w najbliższych dniach pojawią się jeszcze inne wytrawne wypieki, ku uciesze tych z Was, którzy mają już przesyt słodkości. ;)

A teraz słów kilka o samych bułeczkach. Są pyszne, puszyste, mięciutkie, a zarazem chrupiące z wierzchu. Wspaniale pachnące czosnkiem i ziołami. W smaku lekko wyczuwalny jest ziołowy serek i wspomniany czosnek. Są naprawdę pyszne!

Przepis na ciasto pochodzi od Dorotus, a dodatki i kształt bułeczek to już pomysł Słodkiej Babeczki. Bardzo, bardzo Wam polecam!

Ps. Jeszcze dziś albo najpóźniej jutro uda mi się w końcu dodać funkcjonalność, którą zapowiadałam już kilka miesięcy temu, jak tylko powstała nowa strona. :) Będzie ona jedną z przydatniejszych na blogu (mam taką nadzieję). ;)) Jutro dokończę też poprawiać błędy, które znalazłam na stronie, głównie w przypisaniu przepisów do kategorii i tagach, dzięki czemu przepisy będzie można znaleźć łatwiej i bardziej intuicyjnie. Stopniowo będę też dodawać następne funkcjonalności, które już się powoli „robią”. :)

Składniki

  • Bułeczki:

    Ilość Składnik
    letniego mleka
    15 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki drobnego cukru
    soli
    mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna)
    roztopionego masła
    jajko
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    bardzo miękkiego masła
    serka ziołowego (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam)
    ząbki czosnku
    ulubione zioła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm.

Nadzienie:

Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać.

Bułeczki:

Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia).


Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone.

Smacznego :)