Sernik kawowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_4603.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    100 g herbatników czekoladowych
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (lub mniej, wg upodobań smakowych)
    cukru waniliowego domowego
    śmietany kremówki, nieubitej (można zastąpić serkiem mascarpone)
    likieru kawowego
    kawy rozpuszczalnej
    mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
    opcjonalnie aromat kawowy
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    kwaśnej gęstej śmietany (12 lub 18%)
    kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w kilku łyżkach gorącej wody
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).

Masa serowa:

Kawę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, Dodać likier i wymieszać. Odstawić na bok. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać kawę z likierem i śmietankę lub mascarpone. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Polewa:

Kawę zalać 2-3 łyżkami gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na gładką masę z cukrem, śmietaną i kawą (kawę możemy dodać całą lub część w zależności od tego czy chcemy osiągnąć intensywny czy delikatny smak kawy w polewie). Polewę wylać na ciasto. Sernik schłodzić przez co najmniej kilka godzin, jest wtedy nieporównywalnie lepszy.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Kochani witam Was po krótkiej przerwie, nie mogą wrócić jeszcze na stałe do codziennego blogowania, ale sytuacja taka potrwa prawdopodobnie jeszcze tylko 3-4 tygodnie, później będę nadrabiać zaległości ze zdwojoną siłą. :)

Jeśli chodzi o nową stronę, to oczywiście będzie dalej ulepszana, obecna skończona jest w jakichś 70 procentach, będzie jeszcze kilka istotnych zmian funkcjonalnych i dot. użyteczności, ale to na bieżąco będę Was informowała, zresztą sami pewnie też będziecie widzieć, jeśli oczywiście będziecie chcieli dalej do mnie zaglądać. :)



Dziś zapraszam Was na sernik, który uciesz szczególnie kawoszy i tych, którzy wprawdzie nie szaleją na punkcie kawy (jak np. ja), ale za to preferują kawowe smaki w deserach. Serniczek nie jest mocno kawowy, aczkolwiek smak i aromat kawy są w nim zdecydowanie wyczuwalne. Mimo wszystko jest dość delikatny w smaku. Konsystencja jedwabiście kremowa, bo taką ja i moi domownicy lubimy najbardziej (jeśli Wy preferujecie mało kremowe serniki wystarczy pominąć w składnikach śmietankę lub mascarpone). Sernik zdecydowanie nie jest puszysty, ale bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Całości dopełnia polewa, której stopień intensywności pod względem aromatu i smaku kawy możemy dowolnie regulować wg upodobań. Całość na lekko chrupiącym, ciasteczkowym spodzie. Istotne, żeby wybrać dobrej jakości herbatniki, najlepiej nasze ulubione, bo od tego zależy czy spód nas zachwyci, ja tym razem użyłam wprawdzie innych niż zwykle, ale byłam bardzo mile zaskoczona. :) Polecam Wam bardzo!



Przypominam też o trwającym konkursie, w którym można wygrać super książki, wiem bo mam takie same i często z nich korzystam. :) Szczegóły konkursu w zakładce konkursy i tutaj. Zapraszam do zabawy. :)

IMG_4590.JPG IMG_4582.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • dusia324 dusia324
    2015-06-17 11:11:38

    Witam, mam pytanie czy ten serniczek można upiec w kąpieli wodnej lub parowej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-17 11:27:55

      Tak, jak najbardziej można go upiec w kąpieli wodnej, będzie wtedy jeszcze bardziej kremowy. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-05-24 19:55:56

    Chcialam jutro zrobic to cudne i smaczne zapewne ciasto :) Oczy jedza w calosci :) ale mam pytanie co do ilosci skladnikow: Czy dajac 1kg twarogu ( wiaderko) i 250g Mascarpone to dobra proporcja ? czy dolozyc wtedy tez jedno jajko ? BARDZO PROSZE O PODPOWIEDZ ! Chcialam zrobic troszke wieksza tortownice.

    Twój komentarz
  • Panda Panda
    2013-01-22 12:04:38

    Sernik jest super - zawsze korzystam z tego przepisu 3:o)

    Twój komentarz
  • jolunia1984 jolunia1984
    2012-10-09 14:36:43

    Dziękuję za odpowiedź , teraz na przyszłość będę wiedziała, u mnie to była kwestia większej blaszki dlatego wyszedł mi taki niski ale bardzo smaczny blaszka znikła w ciągu jednego dnia:) na ten weekend będę piekła sernik z twojej stronki ten waniliowo nutellowy, wyglądający jak zebra, może masz dla mnie jakieś rady ????

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-06 22:04:26

    @Jolunia1984 - sernik nie powinnien opaść, ale nie powinnien tez wyrsonać... jest to jeden z tych serników, które maja wysokość po upieczeniu taką jak przed... nie wyrastają, sś od początku do końca pieczenia takiej samej wysokości, jeśli sernik wyrósł to znaczy, że jajka były zbyt długo ucierane z cukrem i masa za bardzo napowietrzyła się... czasami niestety jest to też kwestia piekarnika.

    Twój komentarz
  • jolunia1984 jolunia1984
    2012-10-06 20:14:33

    Właśnie upiekłam sernik. niestety nie wyszedł :( a robiłam wszystko jak w przepisie, opadł po 60 min w piekarniku uchyliłam i zobaczyłam jak ładnie wyrósł, a później jak opadł do poziomu 0

    Twój komentarz
  • Panda Panda
    2012-07-28 09:30:10

    Świetny przepis - długo szukałam odpowiedniego i mam nadzieję, że dobrze trafiłam 8) Jeszcze nie mogę powiedzieć jak nam samkował bo serniczek nadal w piecyku, ale wygląda pysznie! Pozdrawiam 8o)

    Twój komentarz
  • siara634 siara634
    2012-07-23 18:29:41

    Zrobiłam ten sernik,był przepyszny,cała rodzina sie zachwycała:) Polecam go dalej:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-17 12:51:39

    Jak najbardziej da sie zastąpić w deserach kawę rozpuszczalną kawą z ekspresu... smak wypieku będzie ciut bardziej intensywny, ale można go regulować ilością. Ja sama do picia też nie uznaję kawy rozpuszczalnej i choć w ogóle za kawą nie przepadam, to jeśli już sobie robię to tylko z ekspresu lub ze wspomnianej kawiarki. :) Sprzęt do parzenia kawy jest u nas w domu obowiazkową pozycją, bo mój Mąż jest kawoszem. :) I musi być koniecznie świeżo mielona. :) Ps. Podejrzewam, że do wypieków często używa się kawy rozpuszczalnej, bo jak potrzebujemy jej łyżkę czy dwie, to łatwiej jest zalać rozpuszcalną niż zaparzać prawdziwą. ;) Dla ścisłości, ja do tego sernika akurat dawałam pół na pół, ale dla ułatwienia napisałam, że tylko rozpuszczalna. :)

    Twój komentarz
  • ola ola
    2012-05-16 20:41:33

    Widzę komentarze amatorów kawy, więc może tu zapytam, bo nie mam dużego doświadczenia w kawowych wypiekach. Więc- nie uważam kawy rozpuszczalnej za coś co smakuje kawą. Jednak zauważyłam że większość bloggerów kulinarnych jej używa. Czy nie da się zastąpić mocną kawką z ekspresu (ok, nie każdy ma, ale ja mam taką "kawiareczkę", co dobrą małą siekierę zaparzy i kosztowała ułamek tego co ekspres). Macie jakieś doświadczenie z prawdziwą kawą?

    Twój komentarz
  • Nemihabibi Nemihabibi
    2012-05-08 20:49:44

    Wow, jestem pod wrażeniem (i sernika i wyglądu stronki;)

    Twój komentarz
  • abcmojejkuchni abcmojejkuchni
    2012-05-08 19:20:35

    Bardzo gustowna strona! Podoba mi się!:)Sernik ciekawy i do wypróbowania:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    Twój komentarz
  • Bożena Bożena
    2012-05-08 18:28:15

    Sernik wygląda pysznie..zapraszam z serniczkiem do akcji- Kawa.i co dalej?

    Twój komentarz
  • maleslodkosci maleslodkosci
    2012-05-08 15:55:45

    Ale mi się podoba nowy sposób prowadzenia strony! A sernik musi być przepyszny, uwielbiam kawowe smaki :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-08 15:24:19

    O,widzę ,że przegapiłam konkurs! ;-) No to natychmiast się poprawiłam i już wzięłam w nim udział :).Sernik wygląda obłędnie! Wspaniała konsystencja, uwielbiam takie, a to że jest kawowy to po prostu rewelacja! Kocham kawę. Do picia i w wypiekach, deserach, ubóstwiam. A do tego wiesz, jak lubię serniki :-)Wypiek idealny Kasiu!Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • anabell anabell
    2012-05-08 12:53:48

    Wypróbuję, bo ogromnie lubię serniki "smakowe".Mam ochotę dać na spód herbatniki amaretto, to moje ulubione.Spody z ciasteczek Digestive jakoś mnie nie zachwyciły. Dzięki za przepis!Miłego, ;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-05-08 12:47:50

    Cudny sernik Kasiu. Wiesz, ja do serników to mam taką słabość, że mogę je piec na okrągło:) I na pewno go zrobię, bo również lubię kawowe maczki. A stronka jak już mówiłam bardzo, bardzo mi się podoba!Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam za Ciebie mocno kciuki!

    Twój komentarz
  • justin&Dorothy justin&Dorothy
    2012-05-08 12:14:36

    Super blog!! Sernik cudowny :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-05-08 11:52:32

    Kasiu strona świetna :) Przydałaby sie jeszcze mozliwość wydrukowania przepisu bezpośrednio ze strony :) A sernik rewelacja :) Czekałam na ten przepis bo w lodówce juz serek czeka :)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-05-08 11:39:31

    Wygląda wspaniale! Cudy przepis! zapisany do zrobienia! A strona... elegancka, piękna, bardzo mi się podoba;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-05-08 11:37:02

    Witam, bardzo podoba mi się Twoja stronka po ulepszeniach, sernik również ....ja własnie nie przepadam za kawą, ale w deserach to już ją kocham:) . Przepis zapisuję:) pozdrawiam ciepło...a w konkursie udziału nie biorę, bo mam te ksiązki:)

    Twój komentarz

Sernik kawowy

Sernik kawowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Kochani witam Was po krótkiej przerwie, nie mogą wrócić jeszcze na stałe do codziennego blogowania, ale sytuacja taka potrwa prawdopodobnie jeszcze tylko 3-4 tygodnie, później będę nadrabiać zaległości ze zdwojoną siłą. :)

Jeśli chodzi o nową stronę, to oczywiście będzie dalej ulepszana, obecna skończona jest w jakichś 70 procentach, będzie jeszcze kilka istotnych zmian funkcjonalnych i dot. użyteczności, ale to na bieżąco będę Was informowała, zresztą sami pewnie też będziecie widzieć, jeśli oczywiście będziecie chcieli dalej do mnie zaglądać. :)



Dziś zapraszam Was na sernik, który uciesz szczególnie kawoszy i tych, którzy wprawdzie nie szaleją na punkcie kawy (jak np. ja), ale za to preferują kawowe smaki w deserach. Serniczek nie jest mocno kawowy, aczkolwiek smak i aromat kawy są w nim zdecydowanie wyczuwalne. Mimo wszystko jest dość delikatny w smaku. Konsystencja jedwabiście kremowa, bo taką ja i moi domownicy lubimy najbardziej (jeśli Wy preferujecie mało kremowe serniki wystarczy pominąć w składnikach śmietankę lub mascarpone). Sernik zdecydowanie nie jest puszysty, ale bardzo delikatny i rozpływający się w ustach. Całości dopełnia polewa, której stopień intensywności pod względem aromatu i smaku kawy możemy dowolnie regulować wg upodobań. Całość na lekko chrupiącym, ciasteczkowym spodzie. Istotne, żeby wybrać dobrej jakości herbatniki, najlepiej nasze ulubione, bo od tego zależy czy spód nas zachwyci, ja tym razem użyłam wprawdzie innych niż zwykle, ale byłam bardzo mile zaskoczona. :) Polecam Wam bardzo!



Przypominam też o trwającym konkursie, w którym można wygrać super książki, wiem bo mam takie same i często z nich korzystam. :) Szczegóły konkursu w zakładce konkursy i tutaj. Zapraszam do zabawy. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    100 g herbatników czekoladowych
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (lub mniej, wg upodobań smakowych)
    cukru waniliowego domowego
    śmietany kremówki, nieubitej (można zastąpić serkiem mascarpone)
    likieru kawowego
    kawy rozpuszczalnej
    mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
    opcjonalnie aromat kawowy
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    kwaśnej gęstej śmietany (12 lub 18%)
    kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w kilku łyżkach gorącej wody
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).

Masa serowa:

Kawę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, Dodać likier i wymieszać. Odstawić na bok. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać kawę z likierem i śmietankę lub mascarpone. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Polewa:

Kawę zalać 2-3 łyżkami gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na gładką masę z cukrem, śmietaną i kawą (kawę możemy dodać całą lub część w zależności od tego czy chcemy osiągnąć intensywny czy delikatny smak kawy w polewie). Polewę wylać na ciasto. Sernik schłodzić przez co najmniej kilka godzin, jest wtedy nieporównywalnie lepszy.


Smacznego :)