KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Kawowy torcik espresso

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
ser3.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g kruchych ciasteczek czekoladowy w polewie czekoladowej
    miękkiego masła
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka ricotta
    tłustego sera śmietankowego (mielonego conamniej dwukrotnie)
    espresso
    cappuccino waniliowego
    cukru waniliowego domowego
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    żelatyny w proszku
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    startej gorzkiej czekolady (może być kakao)

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do wypieków, zapiąć obręcz tortownicy, boków niczym nie wykładać.
Ciasteczka zblendować lub rozkruszyć wałkiem do ciasta. Miękkie masło wymieszać z rozdrobnionymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki, do schłodzenia.

Krem:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Ostudzone espresso wymieszać z ricottą, twarogiem, proszkiem cappuccino, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie połączyć z całością, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Gdy masa serowa zacznie tężeć ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód, wygładzić powierzchnię. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gdy ciasto zastygnie nożem oddzielić brzeg torcika od krawędzi tortownicy. Zdjąć obręcz, ciasto przenieść na papierze do pieczenia na paterę, papier usunąć.

Dekoracja:

Śmietankę ubić na sztywno. Nałożyć do worka dekoratorskiego lub szprycy i ozdobić wierzch tortu. Wierzch obsypać delikatnie tartą czekoladą lub kakao.

Smacznego :)Chrupiący mocno czekoladowy ciasteczkowy spód, kremowa, puszysta i delikatnie kawowa masa z serowa , a wszystko przykryte pierzynką z bitej śmietany i tartej czekolady. Szczerze polecam

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

To ciacho, które zażyczyliście sobie w poprzedniej Liście życzeń. :) Muszę Wam przyznać, że wiecie, co dobre i zdecydowanie dokonaliście dobrego wyboru. ;)) Nawet jeśli nie przepadacie za kawą, jak ja, to ciacho powinno Wam posmakować. Trzy warstwy, które idealnie się komponują. Chrupiący mocno czekoladowy ciasteczkowy spód, kremowa, puszysta i delikatnie kawowa masa z serowa , a wszystko przykryte pierzynką z bitej śmietany i tartej czekolady. Szczerze polecam, i to nie tylko „kawoszom”. :)

Przepis pochodzi z książki Ciasta na zimno Dr Oetker.

Ps. Przypominam o LIŚCIE ŻYCZEŃ - zakładka w lewym górnym rogu strony. :)

ser4.JPG ser1.JPG ser2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • iwcia iwcia
    2013-06-26 20:43:42

    Czy według Pani zamiast serka śmietankowego sprawdził by się serek mascarpone.?Uwielbiam kremy z mascarpone ale zastanawiam się czy może Pani już próbowała z innym serem i jednak lepszy jest ze śmietankowym.I jeszcze jedno.Nigdy nie robiłam kremu z serkiem ricotta.Jaki Pani poleca bo z tego co wiem to serek do serka niepodobny..Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

    Twój komentarz
  • burczumiwbrzuchu burczumiwbrzuchu
    2012-07-14 17:40:58

    Niby nie jestem wielkim kawoszem, ale torcik mnie zachwycił, idealny w upalny dzień jako dodatek do mrożonej kawy :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-14 13:01:01

    Kawy nie cierpię, ale w wypiekach uwielbiam:) .... Torcik jest przepieny i bardzo elegancki:)

    Twój komentarz
  • Łasuch w kuchni Łasuch w kuchni
    2012-07-14 10:38:13

    Kawowa boskość nad boskościami:-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-13 20:54:39

    Ciasto - marzenie! Cudowne, kawowe - cos co uwielbiam.Piękny tort na specjalną okazję, bardzo mi się podoba :)POzdrowienia:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-07-13 16:52:57

    Kolejne dzieło! Piękne aż dech zapiera... Wiesz, znęcasz sie straszliwie nade mną, bo ja muszę wytrwać w niejedzeniu słodkiego jeszcze miesiąc:( Oj... ciężko!

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-07-13 10:02:51

    Ale piękny ten Twój torcik! Przypomniał mi sernik kawowy, który piekłam jakiś czas temu;) Pyszności stworzyłaś;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-13 09:17:18

    @Marzena - użyłam sera PIASKI - Ser śmietankowy twarogowy trzykrotnie mielony. Ważne, żeby ser był dość tłusty. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Kuchenne Fantazje Kuchenne Fantazje
    2012-07-13 09:10:12

    Pięknie się torcik prezentuje:) pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2012-07-13 08:59:56

    Piekny torcik! Czy mogłabyś powiedziec jakiego dokładnie użylaś sera smietankowego? Bylabym wdzięczna. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2012-07-13 08:29:02

    Piękny, patrzę, patrzę i nie mogę wyjść z podziwu. Spróbuję zrobic taki dla mojego P. na urodziny, już niedługo. Uwielbia kawowe desery, więc bedzie zachwycony. :-)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-13 07:36:25

    Ja lubię kawę i w dodatku espresso i podejrzewam, że mogłabym się od tego tortu zbytnio uzależnić;) Prezentuje się już wystarczająco kusząco......więc póki co sobie jedynie na niego popatrzę;)))

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-07-13 04:24:01

    wygląda tak pięknie, że nie próbując go, popełnia się grzech! i to ciężki ;p

    Twój komentarz

Kawowy torcik espresso

Kawowy torcik espresso

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

To ciacho, które zażyczyliście sobie w poprzedniej Liście życzeń. :) Muszę Wam przyznać, że wiecie, co dobre i zdecydowanie dokonaliście dobrego wyboru. ;)) Nawet jeśli nie przepadacie za kawą, jak ja, to ciacho powinno Wam posmakować. Trzy warstwy, które idealnie się komponują. Chrupiący mocno czekoladowy ciasteczkowy spód, kremowa, puszysta i delikatnie kawowa masa z serowa , a wszystko przykryte pierzynką z bitej śmietany i tartej czekolady. Szczerze polecam, i to nie tylko „kawoszom”. :)

Przepis pochodzi z książki Ciasta na zimno Dr Oetker.

Ps. Przypominam o LIŚCIE ŻYCZEŃ - zakładka w lewym górnym rogu strony. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g kruchych ciasteczek czekoladowy w polewie czekoladowej
    miękkiego masła
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka ricotta
    tłustego sera śmietankowego (mielonego conamniej dwukrotnie)
    espresso
    cappuccino waniliowego
    cukru waniliowego domowego
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    żelatyny w proszku
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    startej gorzkiej czekolady (może być kakao)

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do wypieków, zapiąć obręcz tortownicy, boków niczym nie wykładać.
Ciasteczka zblendować lub rozkruszyć wałkiem do ciasta. Miękkie masło wymieszać z rozdrobnionymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki, do schłodzenia.

Krem:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Ostudzone espresso wymieszać z ricottą, twarogiem, proszkiem cappuccino, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie połączyć z całością, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Gdy masa serowa zacznie tężeć ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód, wygładzić powierzchnię. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gdy ciasto zastygnie nożem oddzielić brzeg torcika od krawędzi tortownicy. Zdjąć obręcz, ciasto przenieść na papierze do pieczenia na paterę, papier usunąć.

Dekoracja:

Śmietankę ubić na sztywno. Nałożyć do worka dekoratorskiego lub szprycy i ozdobić wierzch tortu. Wierzch obsypać delikatnie tartą czekoladą lub kakao.

Smacznego :)Chrupiący mocno czekoladowy ciasteczkowy spód, kremowa, puszysta i delikatnie kawowa masa z serowa , a wszystko przykryte pierzynką z bitej śmietany i tartej czekolady. Szczerze polecam