KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tarta z gorgonzolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 6
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
tarta%20ze%20szpinakiem,%20gorgonzola%20i%20suszonymi%20pomidorami.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    ciasto francuskie (najlepiej te robione na maśle)
    500 g świeżego lub mrożonego szpinaku (w liściach)
    200 g sera gorgonzola
    gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18 lub 22%)
    ząbki czosnku
    gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Przygotować szpinak do blanszowania - listki oderwać od łodyg, dokładnie umyć (mrożony wcześniej rozmrozić). Świeży szpinak wyłożyć ma sito/durszlak, zanurzyć we wrzątku na około 1-2 minuty (najlepiej robić to partiami (gdy włożymy naraz może spaść temperatura wody i trzeba będzie sparzać szpinak nieco dłużej). Szpinak powinien zachować żywy zielony kolor. Natychmiast po wyjęciu z wrzątku schłodzić szpinak w lodowatej wodzie (najlepiej w wodzie z lodem). Odsączyć. Dzięki temu szpinak będzie miał ładny zielony kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Przy mrożonym cały ten proces pomijamy.

Na patelni rozgrzał 1-2 łyżki oliwy, dodać dwa obrane ząbki czosnku pilnując by się nie zarumieniły, bo wtedy zarówno czosnek jak i oliwa nabiorą gorzkiego posmaku. Dodać śmietanę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokrojona w kosteczkę gorgonzolę, wymieszać i poddusić do rozpuszczenia sera, dodać pieprz, gałkę i ewentualnie sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać szpinak, wymieszać, chwilę razem poddusić.

Prostokątną formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto francuskie i uformować wyższe brzegi. Na ciasto wyłożyć nadzienie (szpinak z sosem z gorgonzoli). Na wierzch wyłożyć pomidorki. Piec około 15-20 minut w temp. 200°C.


Smacznego :)

Tarta z gorgonzolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 6

Tym razem wytrawna propozycja. Pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, gorgonzoli i szpinaku. A całość świetnie uzupełniają aromatyczne suszone pomidory, czyli prosto i pysznie na obiad lub kolację. Polecam.

Przepis własny.

tarta%20ze%20szpinakiem%20i%20gorgonzola_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • monika monika
    2016-01-28 19:21:26

    Świetny przepis ! Co prawda trzeba w niego włożyć trochę czasu i pracy, ale WARTO ! :)

    Twój komentarz
  • Dora Dora
    2012-10-23 20:34:23

    Wspaniała, mój małż zjadł prawie całą i jutro chce powtórkę. Dzięki za super przepis!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-18 21:33:18

    @Alex - bardzo się cieszę, że smakowała :)

    Twój komentarz
  • alex alex
    2012-10-18 20:00:01

    tarta wyszła znakomita ! sos zniewalajacy !

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-10-18 13:52:52

    Wygląda zjawiskowo, a dzięki użyciu ciasta francuskiego mozna mieć wspaniały obiad w 30 minut:)

    Twój komentarz
  • przecinkowa przecinkowa
    2012-10-17 08:28:47

    Cudnie wygląda. Musi pachnieć i smakować nieziemsko :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-17 04:37:17

    Wspaniała tarta! Jak ona musi pachnieć mmmm :)

    Twój komentarz

Tarta z gorgonzolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tarta z gorgonzolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 6

Opis

Tym razem wytrawna propozycja. Pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, gorgonzoli i szpinaku. A całość świetnie uzupełniają aromatyczne suszone pomidory, czyli prosto i pysznie na obiad lub kolację. Polecam.

Przepis własny.

Składniki

  • Ilość Składnik
    ciasto francuskie (najlepiej te robione na maśle)
    500 g świeżego lub mrożonego szpinaku (w liściach)
    200 g sera gorgonzola
    gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18 lub 22%)
    ząbki czosnku
    gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Przygotować szpinak do blanszowania - listki oderwać od łodyg, dokładnie umyć (mrożony wcześniej rozmrozić). Świeży szpinak wyłożyć ma sito/durszlak, zanurzyć we wrzątku na około 1-2 minuty (najlepiej robić to partiami (gdy włożymy naraz może spaść temperatura wody i trzeba będzie sparzać szpinak nieco dłużej). Szpinak powinien zachować żywy zielony kolor. Natychmiast po wyjęciu z wrzątku schłodzić szpinak w lodowatej wodzie (najlepiej w wodzie z lodem). Odsączyć. Dzięki temu szpinak będzie miał ładny zielony kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Przy mrożonym cały ten proces pomijamy.

Na patelni rozgrzał 1-2 łyżki oliwy, dodać dwa obrane ząbki czosnku pilnując by się nie zarumieniły, bo wtedy zarówno czosnek jak i oliwa nabiorą gorzkiego posmaku. Dodać śmietanę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokrojona w kosteczkę gorgonzolę, wymieszać i poddusić do rozpuszczenia sera, dodać pieprz, gałkę i ewentualnie sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać szpinak, wymieszać, chwilę razem poddusić.

Prostokątną formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto francuskie i uformować wyższe brzegi. Na ciasto wyłożyć nadzienie (szpinak z sosem z gorgonzoli). Na wierzch wyłożyć pomidorki. Piec około 15-20 minut w temp. 200°C.


Smacznego :)