Sernik korzenny z karmelem

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
sernik%20korzenny_3.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    200 g ciasteczek korzennych
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (lub mniej, wg upodobań smakowych)
    śmietany kremówki, nieubitej (można zastąpić serkiem mascarpone)
    skórka otarta z 1 dużej sparzonej pomarańczy lub z 3-4 sparzonych mandarynek
    ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
    przyprawy do piernika
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    serka kremowego lekko solonego, np. Philadelphia
    ekstraktu lub pasty z wanilii

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze/blenderze lub rozwałkować przez folię na pył, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21-22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej połączyć, dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec w temperaturze 160°C około 60 minut (piekłam z termoobiegiem)**. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z odrobiną wody (2-3 łyżki) i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje (temp. Ok. 160°C, powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku – jak syrop). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby ostygł, a gdy już będzie miał temperaturę pokojową najlepiej wstawić go na ok. 15-30 min do lodówki (wtedy odpowiednio zgęstnieje).

Serek utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Rozsmarowujemy go na wierzchu sernika, na całość wylewamy sos karmelowy.

Smacznego :)

**można piec w kąpieli wodnej

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Ciasto idealne na zbliżające się wielkimi krokami święta. Jeśli lubicie serniki, a jednocześnie nie uciekacie gdzie pieprz rośnie na samą myśl o pierniku to jest to ciasto dla Was. :) Kremowy sernik z mocno wyczuwalną nuta piernika, delikatnym aromatem pomarańczy, na spodzie z ciasteczek korzennych. A całość pokryta pierzynką z Philadelphi i sosem karmelowym. Sernik nie jest lekki, raczej jest dość ciężki, zwarty i mocno kremowy. Nie wyrasta mocno, ale w związku z tym również nie opada, wychodzi równy jak stół. Już po pierwszym kęsie poczujecie zbliżające się święta. ;) Polecam! Przepis własny.

sernik%20korzenny%20_5.JPG sernik%20korzenny.JPG sernik%20korzenny_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-23 10:04:02

    @Kamilka - ekstrakt/aroma pomarańczy nadaje aromat pomarańczy temu sernikowi, a sok pomarańczowy tego zapachu aż tak nie podkreśli, raczej będzie wyczuwalny w smaku, ja ewentualnie dodałabym i ekstrakt i sok... pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kamilka Kamilka
    2012-11-23 09:24:35

    Czy myślisz, że zamiast ekstraktu/aromatu mozna dodać sok z pomarańczy? Czy to nie da odpowiedniego efektu?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-11-22 11:30:05

    te poszczególne warstwy cudownie się z sobą komponują, a za ten ściekający po bokach karmel oddałabym wiele:) naprawdę wspaniały wypiek:)

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-11-21 10:25:37

    Twój sernik jest boski! Wygląda jakby przyleciał z nieba, a on przeciez wyszedl prosto z Twojego piekarnika :) Boski!

    Twój komentarz
  • Jolcia Jolcia
    2012-11-21 10:23:40

    Nie mogę się napatrzeć na te cudowności! Jest tak piękny ten sernik, że aż boję się pomyśleć, jak obłędnie musi smakować! ♥

    Twój komentarz

Sernik korzenny z karmelem

Sernik korzenny z karmelem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Ciasto idealne na zbliżające się wielkimi krokami święta. Jeśli lubicie serniki, a jednocześnie nie uciekacie gdzie pieprz rośnie na samą myśl o pierniku to jest to ciasto dla Was. :) Kremowy sernik z mocno wyczuwalną nuta piernika, delikatnym aromatem pomarańczy, na spodzie z ciasteczek korzennych. A całość pokryta pierzynką z Philadelphi i sosem karmelowym. Sernik nie jest lekki, raczej jest dość ciężki, zwarty i mocno kremowy. Nie wyrasta mocno, ale w związku z tym również nie opada, wychodzi równy jak stół. Już po pierwszym kęsie poczujecie zbliżające się święta. ;) Polecam! Przepis własny.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    200 g ciasteczek korzennych
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (lub mniej, wg upodobań smakowych)
    śmietany kremówki, nieubitej (można zastąpić serkiem mascarpone)
    skórka otarta z 1 dużej sparzonej pomarańczy lub z 3-4 sparzonych mandarynek
    ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
    przyprawy do piernika
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    serka kremowego lekko solonego, np. Philadelphia
    ekstraktu lub pasty z wanilii

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze/blenderze lub rozwałkować przez folię na pył, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21-22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej połączyć, dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec w temperaturze 160°C około 60 minut (piekłam z termoobiegiem)**. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z odrobiną wody (2-3 łyżki) i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje (temp. Ok. 160°C, powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku – jak syrop). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby ostygł, a gdy już będzie miał temperaturę pokojową najlepiej wstawić go na ok. 15-30 min do lodówki (wtedy odpowiednio zgęstnieje).

Serek utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Rozsmarowujemy go na wierzchu sernika, na całość wylewamy sos karmelowy.

Smacznego :)

**można piec w kąpieli wodnej