Tort czekoladowo-pomarańczowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tort%20czekoladowo-pomara%C5%84czowy_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    ekstraktu z pomarańczy lub aromatu pomarańczowego
    skórka starta z 1/2 pomarańczy
    kakao
    cukru
    mąki pszennej tortowej
  • Orange curd:

    Ilość Składnik
    cukru (można trochę mnie lub więcej w zależności od słodkości pomarańczy)
    soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
    masła
    duże żółtka
    1-2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej pomarańczy
    mąki ziemniaczanej
  • Krem czekoladowy (do przygotowania dzień wcześniej):

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    likieru pomarańczowego
    cukru
    wody
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kandyzowanej lub smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając i ewentualnie ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, skórką startą z pomarańczy, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt studzić w piekarniku, po ok. 15 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika. Po upływie kolejnych 20-30 minut wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy gdy biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem. Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, dodać likier. Wymieszać. Odstawić na bok.

Krem:

Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę, ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Można też podgrzać śmietankę w rondlu (nie gotować) i w gorącej śmietance rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę. Wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Mocno schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. Jeśli użyliśmy bardzo gorzkiej czekolady masę można nieco dosłodzić cukrem pudrem.

Orange curd:

Sok pomarańczowy wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami gotować aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu, dodać masło, zmiksować.

Całość:

Spodni blat ułożyć na paterze, naponczować 1/3 ponczu, wyłożyć 1/2 orang curd. Przykryć kolejnym blatem, czynność z nasączeniem ponczem i wyłożeniem orange curd powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem, naponczować go resztką ponczu. Wierzch i boki tortu pokryć kremem czekoladowym, resztą kremu udekorować tort (u mnie na wierzchu kratka, a na niej skórki pomarańczowe).

Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Kolejna propozycja walentynkowa, choć równie dobrze sprawdzi się na każdą inną okoliczność, szczególnie jesli lubicie czekoladę. :) Połączenie mocno naponczowanego alkoholem kakaowego biszkopu z orange curd i klasycznym kremem czekoladowym na bazie śmietanki. Całość nieco alkoholowa, mocno czekoladowa z subtelnym aromatem i smakiem pomarańczy.

W rzeczywistości tort jest banalny w przygotowaniu, i jeśli przygotujemy śmietankę z czekoladą dzień wcześniej całość nie zajmie nam dużo czasu. :) Polecam! :)

tort%20czekoladowo-pomara%C5%84czowy.JPG tort%20czekoladowo-pomara%C5%84czowy_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2016-01-03 12:06:50

    Witam, tort zrobiłam na swoje urodziny, biszkopt wyszedł idealnie, równiutki i sprężysty,jednak cały tort dla naszej rodzinki jest zdecydowanie za słodki, miałam też problem z orange curdem, wyszedł niezbyt gęsty, dopiero po dwóch dniach zgęstniał na tyle że nie spływa z tortu. Jeśli miałabym powtórzyć ten tort to ilość cukru w orange curd bym zmniejszyła o połowę a w ponczu i kremie czekoladowym w ogóle pominęłabym.

    Twój komentarz
  • Aga T Aga T
    2015-11-09 13:13:43

    Witam, czy ten tort można pokryć masą cukrową. Chodzi mi czy na krem czekoladowy mogę położyć masę cukrową, czy się nie rozpuści?

    Twój komentarz
  • Kasia M. Kasia M.
    2014-10-29 09:54:47

    W składaniu tortu jest chyba jakaś nieścisłość...naponczować orange curd? potem nałożyć krem pomarańczowy? Ale z boku listy nie ma mowy o kremie pomarańczowym. Nie powinno być że naponczować ponczem i wyłozyć 1/2 orange curd? Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-29 10:49:20

      Witam, faktycznie wkradł się błąd. :) Już poprawiłam w przepisie, Oczywiście chodziło o poncz nie o orang curd. :) Jeśli chodzi o krem pomarańczowy i orang curd to to samo i użyłam tych nazw zamiennie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-06 13:27:49

    @Basia - nie, dodajemy do ciepłej. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2013-12-06 12:32:20

    czy masło dodajemy do zimnej masy ?

    Twój komentarz
  • Dora Dora
    2013-11-22 13:25:44

    Całość zachwyca ale ilość cukru w lemon curd jest powalająca! To musi być mega słodkie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-19 20:26:27

    @Meg - likier pomarańczowy w ponczu można zastąpić po prostu wódką, można zastąpić też brandy, koniakiem czy likierem czekoladowym, etc.

    Twój komentarz
  • Meg Meg
    2013-05-18 20:06:18

    Witam, tort wygląda smakowicie i chętnie go zrobię jednak mam pytanie. Czy zamiast likieru pomarańczowego można dać inny alkohol? A jeśli tak to jaki?

    Twój komentarz
  • Anka Anka
    2013-05-04 06:37:55

    Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. :) Super. To się zabieram do pieczenia :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-04 06:33:49

    @Anka - najistotniejsze jest, żeby biszkopt po upieczeniu pozostał jeszcze przez jakiś czas w piekarniku i tam się powoli studził, jak nieco przestygnie można go wyjąć z piekarnika i dalej studzić w tortownicy. Pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
  • Anka Anka
    2013-05-04 06:04:31

    Witam! Chciałam dzisiaj upiec ten tort, ale nie bardzo rozumiem proces studzenia. Czy po tych 50 minutach, kiedy będzie się piekł do suchego patyczka, mam jeszcze kolejne 15 minut uchylić piekarnik, a potem jeszcze czekać pół godziny? Nie bardzo to rozumiem, nigdy się z czymś takim nie spotkałam, przyznaję.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-02 17:12:09

    @Alguerrra - już dodałam w przepisie, umknęło mi gdzieś, kakao mieszamy razem z mąką, ale można dodać też samo na końcu.

    Twój komentarz
  • alguerrra alguerrra
    2013-05-02 15:56:31

    jak się robi biszkopt to kiedy dodaje się kakao ? bo nie ma o tym wspomniane, a właśnie robię ten tort i jestem w kropce. pozdrawiam

    Twój komentarz
  • iwona iwona
    2013-03-30 19:07:04

    Witam, tort wygląda ślicznie i właśnie zrobiłam, bo "chodziła" za mną czekolada z pomarańczą... :) Wg mnie tort jest bardzo intensywny w smaku, a tym razem szukałam jednak czegoś delikatniejszego.... (myślę, że następnym razem dam mniej cukru i masę zrobię na mlecznej czekoladzie :) ) Tak czy inaczej, na pewno tu jeszcze zaglądnę... :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-21 09:56:20

    @Inezis - tak, wierzch i boki. Ale oczywiscie można puścic wodze fantazji i krem położyc też na jedną z warstw zamiast oragne curdu. :)

    Twój komentarz
  • inezis inezis
    2013-02-20 20:52:53

    witam, tort wyglada niesamowicie i namawia do zrobienia przy najblizszej okazji. mam pytanie- patrze na zdjecia i czytam opis i sie zastanawiam... czy dobrze zrozumialam, ze do przelozenia tortu uzywamy tylko ponczu i orange curd, a kremem czekoladowym tylko pokrywamy wierzch?

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-02-16 17:28:31

    Pychota. Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą. W dodatku wygląda pięknie :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-02-14 12:30:45

    tort już gotowy i jeżeli ktoś zastanawia się nad zrobieniem to naprawdę polecam bo jest mega pyszny :)

    Twój komentarz
  • alexela alexela
    2013-02-13 21:05:53

    Przepiękny tort. Na pewno smakuje nieziemsko! :) Tak kusi, że go sobie chyba zrobię ot tak, bez okazji ;)

    Twój komentarz
  • Nashelly Nashelly
    2013-02-13 20:05:51

    Jaki piękny *___* Czekolada i pomarańcze - to jedno z połączeń idealnych ;)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-02-13 07:22:48

    twoje torty są piękne i niezwykle apetyczne a połączenie czekolady z pomarańczą jest chyba najlepszym połączeniem :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-02-13 06:42:32

    Rany! Ale cudo... Tort pięknie udekorowany! Istne dzieło sztuki:-) Czekolada i orange curd - to musi wyśmienicie smakować. Zapisuję do ulubionych:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-13 05:37:27

    Wyglada przepięknie! :)

    Twój komentarz

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Kolejna propozycja walentynkowa, choć równie dobrze sprawdzi się na każdą inną okoliczność, szczególnie jesli lubicie czekoladę. :) Połączenie mocno naponczowanego alkoholem kakaowego biszkopu z orange curd i klasycznym kremem czekoladowym na bazie śmietanki. Całość nieco alkoholowa, mocno czekoladowa z subtelnym aromatem i smakiem pomarańczy.

W rzeczywistości tort jest banalny w przygotowaniu, i jeśli przygotujemy śmietankę z czekoladą dzień wcześniej całość nie zajmie nam dużo czasu. :) Polecam! :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    ekstraktu z pomarańczy lub aromatu pomarańczowego
    skórka starta z 1/2 pomarańczy
    kakao
    cukru
    mąki pszennej tortowej
  • Orange curd:

    Ilość Składnik
    cukru (można trochę mnie lub więcej w zależności od słodkości pomarańczy)
    soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
    masła
    duże żółtka
    1-2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej pomarańczy
    mąki ziemniaczanej
  • Krem czekoladowy (do przygotowania dzień wcześniej):

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    likieru pomarańczowego
    cukru
    wody
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kandyzowanej lub smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając i ewentualnie ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, skórką startą z pomarańczy, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt studzić w piekarniku, po ok. 15 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika. Po upływie kolejnych 20-30 minut wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy gdy biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem. Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, dodać likier. Wymieszać. Odstawić na bok.

Krem:

Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę, ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody). Można też podgrzać śmietankę w rondlu (nie gotować) i w gorącej śmietance rozpuścić połamaną na małe kawałki czekoladę. Wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Mocno schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. Jeśli użyliśmy bardzo gorzkiej czekolady masę można nieco dosłodzić cukrem pudrem.

Orange curd:

Sok pomarańczowy wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami gotować aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu, dodać masło, zmiksować.

Całość:

Spodni blat ułożyć na paterze, naponczować 1/3 ponczu, wyłożyć 1/2 orang curd. Przykryć kolejnym blatem, czynność z nasączeniem ponczem i wyłożeniem orange curd powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem, naponczować go resztką ponczu. Wierzch i boki tortu pokryć kremem czekoladowym, resztą kremu udekorować tort (u mnie na wierzchu kratka, a na niej skórki pomarańczowe).

Smacznego :)