KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Batoniki musli

Przyg: 15 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 20
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
batoniki1.JPG

Składniki:

  • Batoniki:

    Ilość Składnik
    skondensowanego słodzonego mleka (1 puszka)
    płatków owsianych
    pestek słonecznika
    dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie migdały)
    mieszanych suszonych owoców (u mnie morele, śliwki, rodzynki i wiśnie)
    duża szczypta soli
    miodu
    konfitury morelowej

Sposób przygotowania

Mleko skondensowane lekko podgrzać w rondelku z grubym dnem.

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce (duże owoce przed wymieszaniem posiekać) i sól.

Dodać ciepłe mleko, miód i konfiturę. Wymieszać rękoma.

Dużą blachę (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozsmarować na blasze na grubość ok. 1-1,5 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor (piekłam z termoobiegiem i już po 25 minutach masa była mocno zarumieniona, więc nie czekałam do 30, bo w moim piekarniku po tych pięciu minutach byłaby już pewnie przypalona).

Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do przestudzenia. Gdy już przestygnie pokroić na batoniki.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 20

Tym razem dla odmiany nieco zdrowsza wersja batoników. Jeśli lubicie takie chrupiące słodkie przekąski będziecie zadowoleni. Nam bardzo smakowały, a szczególnie mojej córeczce, która uwielbia chrupiące słodkości. :)

Takie batoniki świetnie sprawdzą sie też jako upominek dla osób dbjących o linie. :) Przepis autorstwa A. Błaszczyk i M. Ciesielskiej z cukierni QKI.

batoniki%20musli2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Agata Agata
    2014-01-14 13:55:37

    Jakie średnio wartości odżywcze zawiera jeden batonik ? Pozdrawiam :D

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-12-04 16:37:16

    Bardzo smakowite te batoniki:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-30 09:35:23

    @Kobiece myśli - z podanych proporcji wychodzi około 20 batoników. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Kobiecemysli Kobiecemysli
    2013-11-30 09:20:42

    Wyglądają obłędnie:) A ile ich wychodzi z tej porcji składników? Pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz

Batoniki musli

Batoniki musli

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Tym razem dla odmiany nieco zdrowsza wersja batoników. Jeśli lubicie takie chrupiące słodkie przekąski będziecie zadowoleni. Nam bardzo smakowały, a szczególnie mojej córeczce, która uwielbia chrupiące słodkości. :)

Takie batoniki świetnie sprawdzą sie też jako upominek dla osób dbjących o linie. :) Przepis autorstwa A. Błaszczyk i M. Ciesielskiej z cukierni QKI.

Składniki

  • Batoniki:

    Ilość Składnik
    skondensowanego słodzonego mleka (1 puszka)
    płatków owsianych
    pestek słonecznika
    dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie migdały)
    mieszanych suszonych owoców (u mnie morele, śliwki, rodzynki i wiśnie)
    duża szczypta soli
    miodu
    konfitury morelowej

Sposób przygotowania

Mleko skondensowane lekko podgrzać w rondelku z grubym dnem.

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce (duże owoce przed wymieszaniem posiekać) i sól.

Dodać ciepłe mleko, miód i konfiturę. Wymieszać rękoma.

Dużą blachę (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozsmarować na blasze na grubość ok. 1-1,5 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor (piekłam z termoobiegiem i już po 25 minutach masa była mocno zarumieniona, więc nie czekałam do 30, bo w moim piekarniku po tych pięciu minutach byłaby już pewnie przypalona).

Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do przestudzenia. Gdy już przestygnie pokroić na batoniki.

Smacznego :)