Napoleonka na cieście francuskim

Tagi: ciasta z budyniem, napoleonka, ciasto francuskie, pyszna napoleonka, ciasta z kremem, ciastka, francuskie i filio, ciasto filo i francuskie

Napoleonka na cieście francuskim

Sprawdzona napoleonka, jaką robię od lat, zawsze do niej wracam, bo ilekroć jej spróbuję na nowo mnie zachwyca i oczarowuje. :) Połączenie idealnego ciasta francuskiego ze wspaniałym kremem budyniowym, odpowiednio słodkim i idealnie gęstym. Ci, którzy jej spróbowali, nigdy nie kończą na jednej porcji ;), poza nami, kobietami, bo my na ogół dbamy o linie. ;)) Szczerze polecam.

Składniki


Ciasto francuskie z przepisu podstawowego (połowa porcji, jak poniżej)*:

  • 20 dag mąki pszennej, 20 dag schłodzonego masła

  • ½ jajka, jeśli uda się Wam podzielić, lub pominąć

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 100 ml wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka)

Masa budyniowa:

  • 4 jajka

  • 3 szklanki mleka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • ok. ¾ szklanki cukru

  • 16 g cukru waniliowego

Przygotowanie

Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym na ciasto francuskie. Z tymże ciasto dzielimy na dwa tej samej wielkości blaty i pieczeniu w dwóch formach lub bez dzielenia pieczemy na jednej dużej blasze i dzielimy na pół po upieczeniu.

Masa budyniowa – zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Jeszcze gorącą masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta i nakrywamy drugim (jeżeli ciasto wymaga spłaszczenia można nakryć je suchą ściereczką i położyć na nim dla obciążenia drewnianą deseczkę). Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wtedy są najsmaczniejsze.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  Podzielić ostrym nożem na mniejsze porcje (najlepiej nożem z piłką lub nacinając górny blat ostrymi nożycami kuchennymi).


Smacznego :)

* mozna użyć gotowego ciasta francuskiego, koniecznie robionego na maśle

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

2 komentarzy

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: