KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto kokosowe z rabarbarem i budyniem

Przyg: 40 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
kokos2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    mąki
    wiórków kokosowych
    proszku do pieczenia
    sody
    jajka
    cukru
    stopionego i ostudzonego masła
    gęstego jogurtu naturalnego
    mleka kokosowego (ewentualnie może być tez zwykłe)
    otarta skórka z 1 cytryny
    budyń waniliowy lub kokosowy (jeśli macie czas to najlepiej przygotować domowy)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180°. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem lub natłuścić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (zostawić 5-6 łyżek wiórków, bo będą nam potrzebne później -zostawiamy około 40-50 g), proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące).

Uwaga : ciasta nie należy zbyt długo miksować po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.

Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem tortownicy i posypać je 3 łyżkami wiórków kokosowych.

Przygotować budyń domowy lub ze sklepu wg przepisu na opakowaniu. Budyń wyłożyć na ciasto, posypać pozostałymi wiórkami. Następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem. Całość przykryć druga połową ciasta.

Piec ok. 45-50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego :)

* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Przyg: 40 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10

Odkąd tylko zobaczyłam to ciacho u Majanki wiedziałam, ze będę musiała je zrobić. Przyznaję, ze bardzo zaintrygowało mnie połączenie kokosa i rabarbaru, a że uwielbiam rabarbar w połączeniu z budyniem, postanowiłam nim uzupełnić smak ciasta. :) I powiem Wam, że wyszło pyszne. :) Wiem, to nie brzmi skromnie… ale ciacho jest naprawdę pierwsza klasa. :) Kwaskowaty rabarbar idealnie uzupełnia słodycz ciasta i wspaniale harmonizuje z budyniem. Charakteru całości nadaje kokosowy posmak. Przepis znaleziony u Majanki, a pochodzi od Bei, mój wkład to wzbogacenie ciasta o budyń i podzielenie go na dwie warstwy. Bardzo, bardzo Wam polecam!

kokos1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Nenyanan Nenyanan
    2015-09-27 10:09:29

    świetne ciasto, polecam :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-01 17:51:41

    @Marta - lekko przestudzony, ale jeszcze ciepły. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-05-31 17:55:54

    wylewamy gorący budyń?

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-05 07:57:48

    Pyszności!!!! Ja w tym roku jeszcze nie kupowałam rabarbaru. Koniecznie musze to nadrobić :) Fantastyczna propozyja!!!

    Twój komentarz
  • Marianna Marianna
    2012-06-04 07:55:03

    Wczoraj przywiozłam od rodziców z działki tonę rabarbaru. Zastanawiałam się, co tu zrobić. Weszłam na ten przepis i.... zrobiłam dokładnie, jak w przepisie. Dziękuję :) Ciasto jest przepyszne. Dodałabym może ciutek mniej cukru. Ta skórka z cytryny - hmm.... delicja w smaku. nie za dużo, nie za mało. idealnie. Co do słówka od siebie - rabarbar ułozyłabym tak, jak na rysunku, żeby się łatwiej kroiło. Ja powkładałam byle jak, a nie "z włosem" i przy krojeniu się psuje nieraz. Jeszcze raz dzięki

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2012-06-03 14:54:12

    Dziś upiekłam to, oto wspaniałe ciasto :) Jest wyborne. Jednym słowem rewelacja i polecam go wszystkim :)

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-06-01 19:30:00

    Dziękuję za odpowiedź:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-06-01 06:43:45

    Wygląda wspaniale! To pyszne ciasto, myślę, że dodatek budyniu wzbogaca smak tego ciacha i jest rewelacyjne!Tak własnie wygląda :) Ciesze się,ze Cię zainspirowałam moim wpisem:)Piękne zdjęcia oczywiście :)Pozdrowienia :*

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-31 18:53:07

    @Wiosenka27 - Dokładnie tak, już dodałam w przepisie. :)

    Twój komentarz
  • Krysia Krysia
    2012-05-31 18:18:49

    Teraz ja je zobaczyłam i wiem że muszę je zrobić. Wygląda przepysznie :)

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-05-31 13:07:30

    Wspaniałe ciacho:) Czy drugą połowę ciasta kladziemy na rabarbar?

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-05-31 07:37:24

    Przepiękne ciasto! Wygląda wspaniale!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-05-31 07:10:48

    Wygląda mega kusząco...

    Twój komentarz

Ciasto kokosowe z rabarbarem i budyniem

Ciasto kokosowe z rabarbarem i budyniem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Odkąd tylko zobaczyłam to ciacho u Majanki wiedziałam, ze będę musiała je zrobić. Przyznaję, ze bardzo zaintrygowało mnie połączenie kokosa i rabarbaru, a że uwielbiam rabarbar w połączeniu z budyniem, postanowiłam nim uzupełnić smak ciasta. :) I powiem Wam, że wyszło pyszne. :) Wiem, to nie brzmi skromnie… ale ciacho jest naprawdę pierwsza klasa. :) Kwaskowaty rabarbar idealnie uzupełnia słodycz ciasta i wspaniale harmonizuje z budyniem. Charakteru całości nadaje kokosowy posmak. Przepis znaleziony u Majanki, a pochodzi od Bei, mój wkład to wzbogacenie ciasta o budyń i podzielenie go na dwie warstwy. Bardzo, bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    mąki
    wiórków kokosowych
    proszku do pieczenia
    sody
    jajka
    cukru
    stopionego i ostudzonego masła
    gęstego jogurtu naturalnego
    mleka kokosowego (ewentualnie może być tez zwykłe)
    otarta skórka z 1 cytryny
    budyń waniliowy lub kokosowy (jeśli macie czas to najlepiej przygotować domowy)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180°. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem lub natłuścić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (zostawić 5-6 łyżek wiórków, bo będą nam potrzebne później -zostawiamy około 40-50 g), proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące).

Uwaga : ciasta nie należy zbyt długo miksować po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.

Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem tortownicy i posypać je 3 łyżkami wiórków kokosowych.

Przygotować budyń domowy lub ze sklepu wg przepisu na opakowaniu. Budyń wyłożyć na ciasto, posypać pozostałymi wiórkami. Następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem. Całość przykryć druga połową ciasta.

Piec ok. 45-50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego :)

* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową