Pokrywanie ciasta polewą

Jeśli zależy nam, by powierzchnia ciasta była gładka i żadne okruszki nie odznaczały się pod polewą warto rozsmarować na powierzchni ciasta konfiturę morelową (wcześniej zagotowaną z niewielka ilością wody i przetartą przez sito). Zapewni nam to gładka powierzchnię. Ciasto, które pokrywamy polewą powinno być wystudzone, dzięki czemu polewa nie odchodzi od niego po wystudzeniu podczas krojenia.

Ozdoby czekoladowe czy ciasta pokryte polewą czekoladową, aby nie straciły połysku i jednolitego koloru powinny być przechowywane w dość chłodnym (15-18°C) i suchym pomieszczeniu. Dlatego lodówka nie jest dobrym miejscem na długotrwałe przechowywanie czekoladowych produktów. Wysoka wilgotność, jaka w niej panuje powoduje rozpuszczanie się kryształków cukru w czekoladzie, przez co tworzy się na niej nieładny nalot.

Komentarze

Twój komentarz

Podobne artykuły

Brak danych.

KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl