Krem na bazie twarogu i innych serków śmietankowych

Świetnie sprawdza się do ciast marchewkowych, miodowych, korzennych. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem jagód i malin. Jest nieco bardziej wyrazisty, w konsystencji niezbyt zwarty, więc raczej - bez dodatku żelatyny lub masła, które po schłodzeniu zagęściłyby taki krem - nie nadaje się do przekładania tortów, zwłaszcza o dużej ilości blatów. Świetnie komponuje się z wanilią, ale też z sokiem i skórka z cytryny, które nadają mu świeżej, orzeźwiającej nuty.

Przepis podstawowy:

  • 400 g serka Philadelphia
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru (mnie lub więcej wg upodobań smakowych)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z cytryny (można zastąpić skórka startą z ½ cytryny)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki kremu łączymy, ucieramy na gładką masę. Ewentualnie schładzamy, by krem nieco stężał. I gotowe. :)

Przepisy z wykorzystaniem tego kremu znajdziecie m. in. tu i tu

Komentarze

Twój komentarz

Podobne artykuły

Brak danych.

KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl