Od kremu maślanego podstawowego różni się dodatkiem żółtek, które nadają mu delikatności i sposobem przygotowania (z cukru robimy gęsty syrop i jeszcze gorącym zalewamy żółtka).
Przepis:
200 g masła
100 g cukru
50 ml wody
4 żółtka
½ łyżeczki pasty z wanilii lub ulubionego aromatu
Wodę zagotować, dodać cukier, wymieszać i podgrzewać aż cały cukier się rozpuści i przybierze konsystencje gęstego syropu.
Masło zmiksować, żeby je nieco napowietrzyć. Żółtka zalać ugotowanym syropem. Ubijać mikserem aż masa wystygnie i powstań gesty, puszysty i jasny krem.
Wystudzony krem dodawać małymi porcjami do masła, miksować na średnich lub wolnych obrotach po każdym dodaniu. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii lu inny aromat. Wymieszać. Schłodzić przez chwilę, aby krem nieco zgęstniał.
Brak danych.