Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

Tagi: pierniki, miękki piernik, bozenarodzenie, Boże Narodzenie, szybki piernik polecane

Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

Szczerze mówiąc nie planowałam robić tego ciasta, zwłaszcza, że pierników u nas w te święta  „dostatek” ;). Ale jak tylko przeczytałam składniki, stwierdziłam, że jednak muszę upiec jeszcze jeden. :) I powiem Wam, absolutnie nie żałuję. To najbardziej wilgotny i mięciutki piernik jaki kiedykolwiek jadłam. To głównie jabłka nadają mu tej wilgoci. Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dodatkowo bakalie i wspaniały korzenny zapach… czego chcieć więcej? :) Jeśli starczy Wam jeszcze chęci, czasu i zapału na kolejny piernik, to serdecznie polecam ten oto okaz. ;) Przepis autorstwa Anny Płochockiej.

Składniki

Ciasto:

  • 80 dag jabłek

  • ½ szklanki cukru

  • 1 łyżka cynamonu

  • 3 duże jajka

  • 2 szklanki mąki

  • 3 łyżki kakao

  • ½ szklanki miodu płynnego

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 60 g masła

  • 3 łyżki przyprawy do piernika

  • garść rodzynek

  • garść posiekanych orzechów włoskich

  • garść posiekanych orzechów laskowych

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej

  • 100 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny.

Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.

Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.

Dużą podłużną blachę (u mnie długa keksówka 36 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto.

Piec około 1 godziny (w keksówce, z uwagi na to, że ciasto jest wyższe trzeba piec dłużej, ok. 1,5 godziny), sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).

Studzić w blasze, po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową (czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stale mieszając).

 

Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

10 komentarzy

  • kachna said

    jabłka... orzechy i czekolada, wygląda super!!! delikatny i wilgotny, porywam kawałek :)<br /><br />http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

  • Asiek said

    Zabójczo pysznie wygląda ten piernik!! Porwałabym kawałeczek i szybko zjadła, żeby mi nikt nie zabrał:)<br />Pozdrawiam cieplutko!

  • Justyna said

    Witam! bardzo podoba mi się ten piernik i chciałabym go upiec, mam więc pytanie jak długo go można przechowywać? Pozdrawiam

  • lewa102 said

    Przepyszny, jedyny piernik z którego nie wyszedł mi zakalec :) SUPER!

  • Marcisz said

    Dzięki Ci za ten przepis. Jest rewelacyjny. Zrobiłam kilka dni temu i ledwie się załapałam na kawałeczek :) Teraz wszyscy się dopytują kiedy znów go upiekę. Mam tylko jedno pytanko. Nie podałaś temp. pieczenia. Nastawiłam na 180st i już po ok. 35 min. ciasto zaczęło się przypalać, więc od razu wyciągnęłam i okazało się, że jest już upieczone. Na jaką temp. nastawiasz ten swój przepyszny piernik?

  • SlodkieFantazje said

    @Marcisz - piekłam w 160 stopniach grzałka góra-dół, w dość wysokiej keksówce, więc może dlatego u mnie piekł się znacznie dłużej. :)

  • Hogzinka said

    Znalazłam. Przeczytałam. Wydrukowałam. Upiekłam. Smakował bardzo wszystkim :) Po tygodniu smakuje nawet jeszcze lepiej :) Zrobiłam bez polewy dla zmniejszenia kalorycznosci ;) hehe POLECAM :)

  • iza said

    Przepis rewelacja! Prosty w wykonaniu a piernik - palce lizać.Super,dziękuję bardzo !

  • Ksenia said

    Pierniczek rewelacja, wyszedł popisowy i przepyszny. Zjedzony do strzału. Dziękuję za cudowne Słodkie Fantazje :)

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: