Babeczki ajerkoniakowe

Przyg: 10 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_8469.JPG

Składniki:

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    oleju roślinnego
    ajerkoniaku (likier Advocat)
    mąki pzennej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do peiczenia
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody lub mleka
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół).

Ciasto na babeczki:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodawać powoli ajerkoniak.

Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach tylko do połączenia się składników (gdy masa będzie jednolita i gładka). 

Foremkę na babeczki nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą  lub kaszą manną (silikonowe również). Wypełnić ciastem foremki do 2/3 ich wysokości.

Babeczki  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy). 

Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, pozostawić na około 10-15 minut do przestudzenia, następnie delikatnie wyjąć z foremek i dalej studzić na kratce.

Lukier:

Cukier puder utrzeć drewnianą łyżką z gorącym mlekiem lub gorącą wodą i sokiem z cytryny na gęsty, ale płynny lukier. Polać nim babeczki.

Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12
Babeczki last minut. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut, a są tak pyszne, że jest dalece prawdopodobne, iż znikną ze świątecznego stołu jako pierwsze. ;) No może zaraz po żurku, wszelakich faszerowanych jajkach i innych wytrawnych wielkanocnych specjałach. ;)
Mięciutkie, delikatne jak puszek i rozpływające się w ustach, z subtelnie wyczuwalną nutą ajerkoniaku. Powstały na bazie przepisu na babkę ajerkoniakową. Można je również upiec w foremkach na muffinki. Jeśli lubicie do środka można dodać posiekaną gorzką lub mleczną czekoladę, będą jeszcze smaczniejsze. ;)  Ps. Alkohol niemalże całkowicie wyparowuje podczas pieczenia, więc mogą je jeść również dzieci. 
IMG_8463.JPG IMG_8507.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2015-04-08 22:15:05

    Wyglądają fantastycznie :) Pozdrawiam https://www.facebook.com/slodkieokruszki?ref=tn_tnmn

    Twój komentarz
  • Sisi Sisi
    2015-04-07 19:22:46

    Pychota. Musiałam upiec drugi raz, wszyscy się u nas nimi zajadali!

    Twój komentarz
  • Agata Agata
    2015-04-07 19:11:09

    Babeczki strasznie słodkie. Mojej rodzinie nie posmakowały, do tej pory leżą na talerzu.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-04-04 17:21:05

    Zachwycające! :)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-04-04 12:24:39

    Z pewnością nie znikną ze stołu jako pierwsze. Miały być HITem, okazały się KITem. Są strasznie słodkie, aż mdlą. Zrobiłam w foremkach na muffinki, chciałam zabrać do koszyczka... Muffinki nie urosły ładnie, są zdeformowane, jedynie na środku urosła górka. Po wyjęciu z piekarnika opadły. Aż wstyd mi je podać na stół... zawiodłam się.

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-04-04 01:57:03

    Sa pyszne ! Dzis upieklam :)

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-04-03 09:05:17

    Wyglądają uroczo :)

    Twój komentarz
  • 2015-04-03 08:28:38

    jakie słodkie maleństwa :)

    Twój komentarz
  • 2015-04-03 00:29:15

    Moge zapytać skad ten talerz?

    Twój komentarz
    • 2015-04-03 12:59:29

      zamawialam na Westwing.pl

      Twój komentarz
    • 2015-04-03 08:37:23

      A taką różową (w tle) gdzie można kupić?

      Twój komentarz
    • 2015-04-03 00:46:30

      jeśli chodzi o tą żółtą paterkę to kupiłam w simpleparty.pl

      Twój komentarz

Babeczki ajerkoniakowe

Babeczki ajerkoniakowe

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Babeczki last minut. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut, a są tak pyszne, że jest dalece prawdopodobne, iż znikną ze świątecznego stołu jako pierwsze. ;) No może zaraz po żurku, wszelakich faszerowanych jajkach i innych wytrawnych wielkanocnych specjałach. ;)
Mięciutkie, delikatne jak puszek i rozpływające się w ustach, z subtelnie wyczuwalną nutą ajerkoniaku. Powstały na bazie przepisu na babkę ajerkoniakową. Można je również upiec w foremkach na muffinki. Jeśli lubicie do środka można dodać posiekaną gorzką lub mleczną czekoladę, będą jeszcze smaczniejsze. ;)  Ps. Alkohol niemalże całkowicie wyparowuje podczas pieczenia, więc mogą je jeść również dzieci. 

Składniki

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    oleju roślinnego
    ajerkoniaku (likier Advocat)
    mąki pzennej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do peiczenia
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody lub mleka
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół).

Ciasto na babeczki:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodawać powoli ajerkoniak.

Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach tylko do połączenia się składników (gdy masa będzie jednolita i gładka). 

Foremkę na babeczki nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą  lub kaszą manną (silikonowe również). Wypełnić ciastem foremki do 2/3 ich wysokości.

Babeczki  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy). 

Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, pozostawić na około 10-15 minut do przestudzenia, następnie delikatnie wyjąć z foremek i dalej studzić na kratce.

Lukier:

Cukier puder utrzeć drewnianą łyżką z gorącym mlekiem lub gorącą wodą i sokiem z cytryny na gęsty, ale płynny lukier. Polać nim babeczki.

Smacznego :)