Magdalenki cytrynowe

Przyg: 15 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
IMG_4349.JPG

Składniki:

  • Nowa grupa

    Ilość Składnik
    masła
    2 duże jajka
    cukru
    mąki pszennej
    soku z cytryny
    skórka starta z połowy niepryskanej, ekologicznej cytryny

Sposób przygotowania

Masło roztopić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej razem ze skórką i sokiem z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać przestudzone masło, wymieszać na wolnych obrotach.  

Foremkę do magdalenek nasmarować masłem. Do każdego wgłębienia w kształcie muszli włożyć ciasto, tak, żeby zapełniało 3/4 wgłębienia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) około 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.

Po upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Magdalenki cytrynowe

Ocena:
Przyg: 15 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 24
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Nie ma chyba osoby, która by ich nie znała. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą. Najlepsze w dniu pieczenia. Dodatkowym plusem jest banalność przygotowania. :) Przepis wyszperany z notatek babci, lekko zmodyfikowany. Polecam :)
IMG_4358.JPG IMG_4367.JPG IMG_4374.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2014-09-30 19:38:08

    Chętnie spróbuje :-D

    Twój komentarz
  • 2014-09-30 18:47:46

    piekna filizanka,az chcialoby sie ta kawusie wypic

    Twój komentarz
  • 2014-09-30 17:46:17

    Na pewno pyszne.Jadlam ale to bylo dawno temu.Przydal by sie przepis.Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • 2014-09-30 16:18:56

    Nie jedlam

    Twój komentarz
  • 2014-09-30 16:07:56

    Szkoda, że nie mam takiej foremki. A ciasteczka z pewnością pyszne:)

    Twój komentarz

Magdalenki cytrynowe

Magdalenki cytrynowe

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Opis

Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Nie ma chyba osoby, która by ich nie znała. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą. Najlepsze w dniu pieczenia. Dodatkowym plusem jest banalność przygotowania. :) Przepis wyszperany z notatek babci, lekko zmodyfikowany. Polecam :)

Składniki

  • Nowa grupa

    Ilość Składnik
    masła
    2 duże jajka
    cukru
    mąki pszennej
    soku z cytryny
    skórka starta z połowy niepryskanej, ekologicznej cytryny

Sposób przygotowania

Masło roztopić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej razem ze skórką i sokiem z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać przestudzone masło, wymieszać na wolnych obrotach.  

Foremkę do magdalenek nasmarować masłem. Do każdego wgłębienia w kształcie muszli włożyć ciasto, tak, żeby zapełniało 3/4 wgłębienia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) około 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.

Po upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)