KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Drożdżówki z serem

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_4181.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mleka
    masła
    mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    cukru
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    duże jajko
    szczypta soli
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    kilka łyżek gorącej wody
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
  • Nadzienie serowe:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego, niemielonego
    żółtka
    cukru pudru
    gęstej kwaśnej śmietany (18%)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub cukrem wanilinowym)
    skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć od 2 łyżek, wymieszać i w miarę potrzeby dodać jeszcze jedną, tak, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany). 

Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić do temperatury ok. 37 °C (powinno być ciepłe, nie gorące).

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie serowe:

Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.

Formowanie bułeczek:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta.. 
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów. 
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy. 
Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu  na około 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. 
Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier).

Smacznego :)


Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową. U nas cieszą się niesłabnącym powadzeniem. Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie! 
IMG_4175.JPG IMG_4145.JPG IMG_4147.JPG IMG_4150.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Bialostoczanka Bialostoczanka
    2018-02-07 15:07:20

    Dziekuje, przepis wyprobowalam Buleczki wyszly PRZEPYSZNE delikatne, puszyste, pachnace wanilia ciasto z serowym nadzieniem "NIEBO w buzi POLECAM

    Twój komentarz
  • Anonimowy Anonimowy
    2017-11-16 23:14:21

    A jezeli drożdże suszone to ile dać? Bardzo prosze o szybką odpowiedź

    Twój komentarz
    • Edyta Edyta
      2018-06-15 16:12:11

      Ja dawałem około łyżkę sporą stołową

      Twój komentarz
  • Serek twarogowy Vitello (Biedronka) Serek twarogowy Vitello (Biedronka)
    2017-08-21 17:38:58

    Chciałam zapytać czy zamiast twarogu niemielonego mogę użyć serka twarogowego Vitello kupionego w Biedronce? Serek jest dość wilgotny i zastanawiam się czy eksperymentować z zagęszczeniem go np. budyniem śmietankowym? Czy jest sens się w to "bawić"?

    Twój komentarz
  • ula ula
    2017-06-18 19:14:46

    pyszne super dobre

    Twój komentarz
  • mairka mairka
    2017-01-17 16:47:04

    Wyszły absolutnie pyszne!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-09-09 14:43:20

    a czy można nadziać bułeczki masą makową? Uwielbiamy ten przepis i chciałabym wypróbować nową wersję :)

    Twój komentarz
  • Agusia Agusia
    2016-09-03 22:21:07

    Od dzisiaj są to nasze ulubione drożdżówki. Wyszły przepyszne! Będą często gościły na naszym stole. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Lili Lili
    2016-05-17 10:26:25

    Dziękuję za przepis. Drożdżówki wyszły WSPANIALE!!! Zaznaczę,że drożdżówki robiłam pierwszy raz w życiu i naprawdę wyszły wyśmienite. Mój mąż jest zachwycony ☺Wszystkich zachęcam do wspólnego pieczenia tych rozkosznych słodkich bułeczek 😊

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2016-03-16 14:48:58

    Moje pierwsze drożdżówki i wyszły pyszne! Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z przepisu :)

    Twój komentarz
  • magda magda
    2015-05-01 13:19:09

    czy moge uzyc sera w wiaderku???

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-01 14:48:51

      tak, ale musi być to twaróg, gęsty i zwarty, nie wodnisty, pozdrawiam

      Twój komentarz
  • frania frania
    2015-04-28 23:21:02

    Rewelacja!!! Rzadko mi się cokolwiek udaje z ciast ale te drożdżówki...bomba!! Nie załapały się nawet do fotki bo nie ma po nich śladu. Puszyste, wilgotne, naprawdę bardzo dobry przepis. Dziękuję!!

    Twój komentarz
  • asiek asiek
    2015-02-26 13:25:41

    Niestety moje drozdzowki nawet w polowie nie przypominaja tych Pani:( sa jadalne ale malo puszyste moze maki za duzo dodalam?!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-26 13:53:10

      Maki dajemy 450 g czyli 3 standardowe szklanki. Lepiej więcej nie dosypywać, bo wtedy faktycznie ciasto może wyjść mało puszyste. Jeśli było klejące, delikatne i miękkie po wyrobieniu to znaczy, że ilość dodanej mąki była odpowiednia. A jeżeli już na tym etapie było zwarte i twardawe, to rzeczywiści mogła Pani dodać za dużo mąki. Mógł być też zbyt krótki czas wyrastania już uformowanych bułeczek, muszą się mocno napuszyć, czasami to trwa dłużej niż wspomniane 30 minut, bo to zależy od temperatury w jakiej wyrastają. Jeśli włożymy do piekarnika bułeczki, które nie zdążyły dobrze wyrosnąć, wtedy niestety po upieczeniu będą ciężkie i zbite.

      Twój komentarz
      • asiek asiek
        2015-02-27 08:13:04

        Dziekuje za odp,z poczatku(do momentu rozwalkowania)ciasto bylo puszyste i mieciutkie ale jak juz podsypywalam aby moc dobrze rozwalkowac cos sie popsulo....wszystko zostalo zjedzone,nikt sie nie otrul;) nie poddaje sie i nie zrezygnuje,wyprobuje inne Pani przepisy;) dziekuje i pozdrawiam.

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-02-27 18:45:43

          W takim razie może zostało za mocno podsypane mąką na etapie wałkowania. :) Skoro wcześniej było puszyste i mięciutkie. :)

          Twój komentarz
        • asiek asiek
          2015-02-27 14:42:14

          Zastanawiam sie,czy Pani piecze w piekarniku z termoobiegiem? I czy zamiast sera mozna dac np marmolade??

          Twój komentarz
          • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
            2015-02-27 18:50:24

            Z reguły wszystkie ciasta drożdżowe piekę bez. termoobiegu. Zamiast sera jak najbardziej można dodać marmoladę lub inne zwarte nadzienie. Pozdrawiam

            Twój komentarz
  • Drożdżówki Drożdżówki
    2015-02-09 23:50:22

    Wyśmienite! Nie ma nic lepszego od takich domowych drożdżówek :) Mięciutkie, wilgotne, w sam raz słodkie :) Jeszcze nie raz do nich wrócę! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • barbara z Krakowa barbara z Krakowa
    2015-01-19 14:55:50

    Dzis przyszla kolej na nie. CUDOWNE!!

    Twój komentarz
  • 2014-10-06 15:59:17

    Zrobione i zjedzone :) Pycha ! Dziękuję ! http://cynamonowypyl.blox.pl/2014/10/Drozdzowe-zawijaski-z-serem.html

    Twój komentarz
    • 2014-10-13 12:49:16

      o dopiero zobaczyłam :), wyglądają pięknie!

      Twój komentarz
  • 2014-09-26 21:59:48

    Uwielbiam takze drozdzowki

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-09-25 23:55:27

    Świetnie wyglądają tak uformowane, musiały być pyszne :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-26 10:15:39

      Oj tak, były pyszne. :)

      Twój komentarz
  • 2014-09-25 21:24:25

    smak dzieciństwa taka drożdżówka z serem :)

    Twój komentarz
  • bedzia bedzia
    2014-09-25 18:46:33

    Dziękuję za inspirację:)Wyglądają pięknie i wspaniale smakują. JUŻ SĄ UPIECZONE.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-26 10:19:33

      Cóż za tempo! :) Ogromnie się cieszę, że smakują. :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Opalanka Opalanka
    2014-09-24 23:04:23

    Boszsz, lecę jutro po ser:)

    Twój komentarz

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową. U nas cieszą się niesłabnącym powadzeniem. Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mleka
    masła
    mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    cukru
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    duże jajko
    szczypta soli
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    kilka łyżek gorącej wody
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
  • Nadzienie serowe:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego, niemielonego
    żółtka
    cukru pudru
    gęstej kwaśnej śmietany (18%)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub cukrem wanilinowym)
    skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć od 2 łyżek, wymieszać i w miarę potrzeby dodać jeszcze jedną, tak, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany). 

Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić do temperatury ok. 37 °C (powinno być ciepłe, nie gorące).

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie serowe:

Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.

Formowanie bułeczek:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta.. 
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów. 
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy. 
Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu  na około 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. 
Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier).

Smacznego :)