Konfitura jagodowa z wanilią

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 5
Filtry wyszukiwania
IMG_8451.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    2000 g jagód
    cukru
    2 laski wanilii
    woda

Sposób przygotowania

Jagody umyć, dokładnie przebrać. Cukier przesypać do garnka, dodać odpowiednia ilość, tak by wyszedł gęsty syrop. Na gorący syrop wrzucić jagody i rozcięte laski wanilii (można od razu wyskrobać z nich nasionka i również dodać), wszystko przesmażyć na wolnym ogniu 20 minut. Oczyścić z szumowin, lekko przestudzić, ponownie przesmażyć (do odpowiedniej gęstości). Wyjąć wanilię.

Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików. Zapasteryzować.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 5

To jedna z tych konfitur, których zapach unosi się w domu, jeszcze długo po przygotowaniu. Wspaniały aromat jagód i wanilii, a jak smakuje… :) I jeśli teraz tak cieszy, gdy mam już lekki przesyt tych owoców (w tym roku sporo ich dostałam), to jaką satysfakcje sprawi otworzenie takiego aromatycznego słoiczka zimą? :) Już sobie wyobrażam, jak cudownie będzie smakować jako dodatek do herbaty, naleśników, ciast czy zwyczajnie z pieczywem. :)



Szczerze polecam, nie tylko na zimowe wieczory :)

IMG_8471.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • skatka skatka
    2012-08-23 20:21:30

    chętnie przygotuję taką konfiturę tylko proszę napisać ile wody potzeba dodać ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-15 14:41:13

    @Justyna - Tak, oczywiście woda, umknęło mi z przepisu. zaraz dodam. :)

    Twój komentarz
  • justyna justyna
    2012-07-15 11:58:30

    już wyobraźnia działa, coś wspaniałego :)to co mam dodać do cukru by wyszedł syrop to woda?a może jakaś część jagód?

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-07-28 05:58:57

    Ale bym zjadła taką konfiturę:)

    Twój komentarz

Konfitura jagodowa z wanilią

Konfitura jagodowa z wanilią

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 5

Opis

To jedna z tych konfitur, których zapach unosi się w domu, jeszcze długo po przygotowaniu. Wspaniały aromat jagód i wanilii, a jak smakuje… :) I jeśli teraz tak cieszy, gdy mam już lekki przesyt tych owoców (w tym roku sporo ich dostałam), to jaką satysfakcje sprawi otworzenie takiego aromatycznego słoiczka zimą? :) Już sobie wyobrażam, jak cudownie będzie smakować jako dodatek do herbaty, naleśników, ciast czy zwyczajnie z pieczywem. :)



Szczerze polecam, nie tylko na zimowe wieczory :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    2000 g jagód
    cukru
    2 laski wanilii
    woda

Sposób przygotowania

Jagody umyć, dokładnie przebrać. Cukier przesypać do garnka, dodać odpowiednia ilość, tak by wyszedł gęsty syrop. Na gorący syrop wrzucić jagody i rozcięte laski wanilii (można od razu wyskrobać z nich nasionka i również dodać), wszystko przesmażyć na wolnym ogniu 20 minut. Oczyścić z szumowin, lekko przestudzić, ponownie przesmażyć (do odpowiedniej gęstości). Wyjąć wanilię.

Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików. Zapasteryzować.


Smacznego :)