Francuskie clafoutis z wiśniami

Przyg: 15 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_8026.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki
    masła
    cukru
    zimnego mleka
    1 laska wanilii
    wódki wiśniowej (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    350 g dojrzałych wiśni
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania


Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i wymieszać. Ciągle mieszając dodać roztopione mało, stopniowo cukier i mleko. Wanilię rozciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka, dodać do ciasta. Na koniec dodać łyżkę wódki wiśniowej.

Wysmarować naczynie żaroodporne (jedno o śr. 20 cm i głębokości oko 4-5 cm) lub 4-5 małych kokilek). Na spodzie ułożyć wiśnie, które zalewamy ciastem.

Piec 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. I piec jeszcze około 20-25 minut do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem lub płatkami migdałów i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 4

Clafoutis to francuski deser z owocami, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Zaleca się, by owoców nie pozbawiać pestek, dzięki czemu ciasto nabiera dodatkowo migdałowego aromatu. Ciasto w konsystencji i smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, ale jednak różnica jest dość mocno wyczuwalna. Zdecydowanie nie jest to ciasto puszyste, raczej zbite, wilgotne i nieco maślane. Tak czy owak, pyszne, idealnie słodkie i cudownie komponuje się z wiśniami. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Wspaniały i prosty przepis M. Roux’a. Na pewno będę do niego wracać. Polecam :)

IMG_8036.JPG IMG_8047.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-15 19:16:21

    W czasie pieczenia mocno rośnie, a po wyjęciu z piekarnika niestety zawsze opada! Taka juz natura clafoutis :)

    Twój komentarz
  • hej hej
    2012-07-15 17:49:27

    Czy clafoutis zawsze opada?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-31 18:50:56

    @Stefasn - Szklanki mają u mnie zawsze pojemność 250 ml.

    Twój komentarz
  • stefasn stefasn
    2012-05-31 13:26:42

    Jakiej wielkości mają być te szklanki 220ml czy 250ml?Proszę podawać takie informację w przepisie.Pozdrawiam,

    Twój komentarz
  • Bernadeta Bernadeta
    2011-07-18 19:15:41

    idealne na letni deser. pysznosci.

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-18 15:45:14

    pycha:)

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-07-18 12:07:10

    Pyszności! Wszystko to co lubię!:)

    Twój komentarz
  • dorota20w dorota20w
    2011-07-18 09:59:55

    wspaniale wygląda

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2011-07-18 07:49:38

    na sam widok cieknie ślinka;)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-07-18 07:06:56

    cudo!

    Twój komentarz

Francuskie clafoutis z wiśniami

Francuskie clafoutis z wiśniami

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Clafoutis to francuski deser z owocami, najczęściej z wiśniami lub czereśniami. Zaleca się, by owoców nie pozbawiać pestek, dzięki czemu ciasto nabiera dodatkowo migdałowego aromatu. Ciasto w konsystencji i smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, ale jednak różnica jest dość mocno wyczuwalna. Zdecydowanie nie jest to ciasto puszyste, raczej zbite, wilgotne i nieco maślane. Tak czy owak, pyszne, idealnie słodkie i cudownie komponuje się z wiśniami. Smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Wspaniały i prosty przepis M. Roux’a. Na pewno będę do niego wracać. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki
    masła
    cukru
    zimnego mleka
    1 laska wanilii
    wódki wiśniowej (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    350 g dojrzałych wiśni
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania


Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i wymieszać. Ciągle mieszając dodać roztopione mało, stopniowo cukier i mleko. Wanilię rozciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka, dodać do ciasta. Na koniec dodać łyżkę wódki wiśniowej.

Wysmarować naczynie żaroodporne (jedno o śr. 20 cm i głębokości oko 4-5 cm) lub 4-5 małych kokilek). Na spodzie ułożyć wiśnie, które zalewamy ciastem.

Piec 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C. I piec jeszcze około 20-25 minut do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem lub płatkami migdałów i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.


Smacznego :)